Ali Çiçekli (41) bir mühendis. 19 yıldır aynı iş yerinde, Deloitte firmasında çalışıyor. Tam bir deniz tutkunu... Kınalıada’da babasının kendisine satın aldığı küçük bir kayıkla başladı denize olan sevgisi. Uzun yıllar Atlantik’i yelkenliyle geçmenin hayalini kurdu, sonunda bunu gerçekleştirdi. 23 gün boyunca sonsuzluğa giden bir yolculuk yaptı... Bu serüvenini de Hürriyet Seyahat’le paylaştı...
#GezginSeyahat etmeyi bir yaşam biçimi olarak benimsemek, son yıllarda giderek artan bir trend. Gelişen teknolojinin bize uzaktan para kazanma olanakları sunmasının bunda büyük payı var. Gezmek eğlenmek güzel. Peki seyahat etmenin zorluklarından niye bahsetmiyoruz?
#Gezgin HikayeleriÖmür Güleç, 47 yaşında bir makine mühendisi. 20 yıldır özel şirkette satış müdürü olarak çalışıyor. Evli ve 10 yaşında bir çocuğu var. Ancak tüm bunlar onun bir gezgin olmasına engel değil. Her fırsatta dünyayı dolaşıyor. Şimdiden 42 ülke ve 80 şehir gezdi. Hedefi önce 100 ülkeyi dolaşmak. Sonra güvenli olan tüm devletlere ayak basmak istiyor.
#Gezgin RehberiSıcacık şöminenin başında geçirilen mutlu anlar, çam ağaçlarının süslediği muhteşem manzaralar, bembeyaz kar örtüsü ve onun verdiği dinginlik hissi... Dünyanın dört bir yanındaki kayak rotaları kış aylarında cazibe merkezi haline geliyor. Jüri üyelerimize, dağların yükseklerinde kış sporlarıyla maceraya atılmak isteyenler için yurtdışındaki favori kayak merkezlerini sorduk, öneriler aldık.
#Pınar TahirlerBugün içinde dinmez bir seyahat sevdası olan yetişkinlerin çocukluğunda ya ‘80 Günde Devriâlem’ ya ‘Ayşegül Uçağa Biniyor’ ya da ‘Robinson Crusoe’ gibi bir kitabın maceralı satırlarına takılıp kurduğu hayaller vardır. Günümüz çocuklarına da seyahat sevgisini kitaplarla aşılamak isteyen ebeveynlere birkaç kitap seçtik. Ailece gezerken okuyun ya da önce okuyup sonra yola çıkın; bu kitaplar küçüklere seyahat tutkusunu erkenden keşfetmek için bir fırsat sunacak.
#Gülay Barbaros AltanBiraz müzik, biraz sohbet ve doğanın muhteşem renklerini kucaklayarak arabayla seyahat etmenin tadına doyum olmaz. Sanat eseri gibi manzaralar sunan, dünyanın en güzel rotalarını keşfetmeye hazırsanız yola çıkalım. Gezginlerimiz arabayla keşfedebileceğiniz en güzel sonbahar destinasyonlarını anlattılar.
#MevsimTarihçi, rehber ve gezgin Samet Altıntaş’ın dokuzuncu kitabı ‘Evliyâ Çelebi’nin İlk Seyahati’ geçen günlerde çıktı. Altıntaş, Çelebi’nin ilk ayak bastığı şehri, onun izlerini takip edip gezerken tarihçi kimliğiyle önemli bilgileri de literatüre geçirdi: Karagöz gerçekten yaşadı; bir cami inşaatında değil, Pirinç Han’ın inşası sırasında öldü.
#Gülay Barbaros AltanGenç kadın 15 ay sürecek yolculuğunun ilk ayağında Tayland'da fil gezisi yapmayı çok istiyordu. Geziyle ilgili oldukça olumlu yorumlar okumuştu ancak içinde bir tereddüt de yok değildi. Ancak birazdan başına gelecekleri aklının ucundan bile geçiremezdi. Binlerce kiloluk fil, sırtından attığı genç kadının üzerinde yuvarlandı. Genç kadın kemiklerinden gelen çatırtıları duymuş, "Buraya kadarmış" demişti. Peki hayatta kalmayı nasıl başardı? İşte cevabı...
#TaylandSpor ayakkabılarımızı giyelim, doğanın en güzel köşelerini keşfetmek için yola çıkmaya hazırlanalım. Hazır tam mevsimi gelmişken her adımda farklı bir manzara göreceğimiz, her rotada yeni bir maceraya atılacağımız en güzel yürüyüş rotalarını jürimize sorduk. Fotoğraf makinemizi almayı da unutmayalım.
#Pınar TahirlerTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatBuray, müziğini paylaştığı kadar ilginç seyahatlerini de paylaşmayı seven adrenalin tutkunu bir gezgin. Seyahati öyle seviyor ki bir ara sadece gezmek için müzik yapmış. Şimdiye kadar 44 ülkeyi gezen Buray’la Asya’ya yapacağı yolculuk öncesi seyahat sevgisini ve deneyimlerini konuştuk.
#SeyahatÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni YılÖğrenciler, öğretmenler ve ailelerin tatil planlarında önemli bir yer tutan ara tatil dönemi geldi. 15-19 Kasım arasında okullar kapanıyor, hafta sonlarının da eklenmesiyle tatil süresi 9 güne çıkıyor. Biz de uzmanlarımıza "Ara tatili nasıl değerlendirmeli, neler yapmalı?" diye sorduk. Adrenalin dolu aktivitelerden çocuk dostu müzelere, ailece doğada keşfedilecek adreslerden renkli rotalara kadar 10 şehirden toplam 20 öneri sundular.
#SeyahatBir bakıyorsunuz Arjantin’de dans ediyor, bir bakıyorsunuz İstanbul’da, sahnede şah oluyor, bir bakıyorsunuz Giresun’un köyünde fındık topluyor. Bize de Ergün Demir’le; fındığı, Karadeniz’i, coronayı, oyunculuğu, hayatı konuşmak kalıyor.
#Ergün Demir10 yılda 50 ülkeyi gezen tarih öğretmeni Temel Kahveci “Gezginlik turistik bir faaliyet değildir. Parayla yapılmaz, istekle yapılır!” diyor. Farklı kültürleri tanımanın fikirlerini zenginleştirdiğini ve dahası mesleğine de katkısı olduğunu söyleyen Kahveci, birçok öğretmen ve öğrenciye ilham vermiş.
#Temel KahveciProfesyonel rehber Serhan Güngör, yeni kitabı ‘Gezgingöz’de Türkiye tarihinin peşi sıra dünyayı geziyor. Onunla birlikte Güney Afrika’da Osmanlı âlimi Ebubekir Efendi’nin halen ne kadar etkili olduğunu görebilir, Avrupa’nın Türkçe konuşulan en uzak noktası Makedonya’nın Kocacık Köyü’ne uzanabilirsiniz.
#GazetehaberleriTurizm sadece Türkiye’nin değil tüm dünya ülkelerinin bacasız sanayisi ve sektörün her alanında milyonlarca insan ekmek yiyor, aile geçindiriyor. Yaklaşık bir senedir içinde bulunduğumuz sıkıntılı süreç tüm turizm camiasını yormuş durumda. Yılın son günle-rinde umutlar 2021’e taşınırken herkesin merakla cevap aradığı soru yeni yılda turizm sektörünün nasıl olacağı?
#BursaNikaragua, çoğu turist için ilk düşünülecek bir seyahat noktası değil. Hatta çoğu kişinin gitmeyi en son düşündüğü bir ülke… Aslına bakarsanız tüm Latin Amerika Kıtası İspanyolların yıllar önce gelip buraları sömürmesinin sonucunda ve yakın dönem de iç savaşlarla korkunç zamanlar yaşadı, yaşamaya da devam ediyor haliyle her an karışması da oldukça mümkün olduğundan, çoğu gezgin bu rotaları tercih etmiyor… Ben ise bu yazım da derinlemesine bir tarihi geçmiş anlatmaktansa, Nikaragua neden tercih edilmeli kısmını daha fazla ele alacağım çünkü bana göre muhteşem güzellikte çok doğal bir ülke. İşte size Nikaragua gezi rehberi…
#NikaraguaYatların, teknelerin bazen dinlenmek, bazen ihtiyaçlarını karşılamak için bağlandıkları marinalar sadece teknelere değil, içindeki restoranlar, butikler ve eğlence merkezleriyle dışarıdan gelen ziyaretçilere de hizmet veriyor. İster tekneci olun ister ‘sade turist’ jürimizin seçtiği 10 marina uğradığınıza değecek; kimi SPA’sıyla kimi etkinlik alanıyla dünya çapında en iyiler arasında…
#Türkiye'nin Mavi DuraklarıHürriyet Seyahat yazarı ve profesyonel rehber Saffet Emre Tonguç’un ‘Butik Oteller... Ege ve Akdeniz’den Seçtiklerim’ kitabı yayımlandı. Tonguç’un Eceabat’tan Antalya’ya uzanan 46 günlük yolculuğunun eseri kafası karışık, tedirgin insanlara salgın şartları altında yapılabilecek tatilin ipuçlarını veriyor.
#GazetehaberleriNepal, gezgin ruhu ile seyahat eden turist profiline uygun bir destinasyon. Öncelikle şunu belirteyim; bu mistik ülkeyi gerçekten bir kaşif ruhu ile gezecekseniz gidin, Tayland’ı sevmemiş Singapur’a âşık olmuş biriyseniz gitmeyin! Konfor arayanlara göre değil, mistik keşiflerin peşinde olan seyyahlara uygun bir ülkedir. İşte size Nepal gezi rehberi…
#Nepal