Bilinenin aksine stres, heyecan ve korkunun kekemeliğe yol açmayacağını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, Kekemeliğin başlangıç sebebi hala tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve nörolojik nedenlere bağlanabilir ancak psikolojik değildir dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#SağlıkGünlük hayatın koşuşturmacasında, masum görünen bazı belirtileri dikkate alınmayıp ötelenebildiği ya da başka hastalıklarla karıştırılabildiği için teşhisi genellikle gecikebilen MS (Multipl Skleroz) hastalığının görülme sıklığı ülkemizde giderek artıyor. Son yıllarda toplumsal farkındalık artışıyla birlikte MS’in giderek erken evrede teşhis edilebildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 29 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında hastalık hakkında bilinmesi gereken 9 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSJoesthetics lakaplı Jo Lindner'ın 30 yaşında hayatını kaybetmesi, hayranlarını şoka uğrattı. Vücut geliştirme sporuna yönelik sosyal medya paylaşımları ile ünlenen Joesthetics lakaplı Jo Lindner, 30 yaşında hayatını kaybetti. Sosyal medyada yaklaşık 9 milyonluk takipçi kitlesine sahip olan Jo Lindner, vücut geliştirme sporuna yönelik öneriler ve beslenme programları gibi paylaşımlarda bulunuyordu. Peki, Joesthetics neden öldü? İşte, o konu hakkında detaylar
#JoestheticsHAREKETSİZLİK günümüzün en önemli sağlık tehditlerinden biri. Hareket etmek üzere tasarlanmış bedenimizi hareketten uzaklaştırmaksa yapabileceğimiz en büyük yanlış. Hayatı uzatmanın sırlarını Dr. Zeki Hozer anlattı. Önerileri, “Kilonu koru, egzersiz yap ve organik beslen.”
#1Titreme durumu, her yaşta görülebilecek ve vücudun belli bir alnında görülebilecek istem dışı hareketler olarak tanımlanır. Kontrol edilemez bir durumdur ve çocuklarda görülen el titremesi genel olarak strese ve tükettiği besinlere bağlıdır. Kan değerinde düşüklük olması da el titremesine neden olabilmektedir. Bazı hastalıkların ortaya çıkardığı el titremesi dikkat alınmalıdır. Genel olarak Parkinson ile anılan el titremesi, bunun haricinde epilepsi ve hipertiroid gibi hastalıklardan da ortaya çıkabilir. Çocuklarda el titremesinin nedenlerini ve nasıl olduğunu ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hiperkalsemi tıp dilinde kullanılan bir kelimedir. Halk dilinde ne anlama geldiği merak edilmektedir. Çeşitli kaynaklarda konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar bulunmaktadır. Hiperkalsemi kan yapısında normalin üzerinde kalsiyum bulunması anlamına gelmektedir. Hiperkalsemi sorunu yaşayan kişilerin teşhis sonrası tedavi sürecine girmesi gerekmektedir. Bu durumun vücut üzerinde yaratacağı olumsuz durumlar olabilmektedir. Ayrıca hiperkalsemi durumu bazı hastalıkların habercisi de olabilir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#HiperkalsemiGörülme sıklığı 2000 yılından beri yüzde 241 artan ve her 44 doğumda 1 görülen Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), dünyada görülme sıklığı en fazla artan gelişimsel yetersizlik grubudur. OSB, günümüzde sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde görülen yetersizlikler ve tekrarlı, kendini uyarıcı uygun olmayan davranışlar, duyusal girdilerin düzenlenmesinde sorunlar ile karakterize bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor.
#Soru Ve Yanıtlarla OtizmBeş yaşını bitirmiş bir çocuk gece uykusunda idrar kaçırmaya devam ediyorsa buna alt ıslatma (enürezis nokturna) denilmektedir. Beş yaşından önce çocukların gece altını ıslatması anormal bir durum olarak kabul edilmemektedir. Alt ıslatma sorunu erkek çocuklarda daha sık izlenmekte ve görülme oranı yaşla birlikte azalmaktadır. Beş yaşındaki çocukların yaklaşık %15’inde gece altını ıslatma problemi mevcuttur. Görülme sıklığı her yıl %15 oranında azalarak ergenlik döneminde yaklaşık %1’e düşmektedir. Bu bilgi bize gece altını ıslatmanın çocuğun normal gelişim sürecinin gecikmesinden kaynaklandığını düşündürtmektedir.
#Çocuklarda Altını IslatmaToplum içerisinde bazı hastalıklar yaygın olarak görülebilir. Özellikle de huzursuz bacak sendromu ile çok sık karşılaşılabilir. Huzursuz Bacak Sendromuna ne iyi gelir ve nasıl geçer? Huzursuz Bacak Sendromu nedenleri ve tedavisi nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Huzursuz Bacak Sendromuna Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Günümüzde psikolojik pek çok rahatsızlık bulunmaktadır. Bu hastalıkların nedenleri ise farklılık gösterir. Özellikle paranoya olarak bilinen paranoyaklık en çok araştırılan konulardan biridir. Paranoyak nedir? Paranoyak neden olunur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Paranoyak Nedir?Koronavirüs hastalığı Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. Çin ve birçok ülkede artan vaka bildirimleri nedeniyle, 30 Ocak 2020’de Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi tarafından koronavirüsü dünya çapında acil olarak önlem alınması gereken bir sağlık durumu olarak ilan edildi.
#PandemiÇağımızın hastalığı olan ve giderek artan oranlarda görülen obezite, vücudumuzda anormal düzeylerde yağ birikimi hastalığıdır. Yani alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması durumunda fazla kalori vücudumuzda yağ olarak depolanır. Vücudumuzda bazı hormonal fonksiyonların normal işleyebilmesi için belli seviyede yağ oranına sahip olmamız gerekir. Yani vücudumuzdaki yağ oranının fazla olması gibi çok düşük olması da anormal bir durumdur.
#ObeziteÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öznur Yılmaz Gondal, prematüre doğumun nedenlerini sıralayarak anne ve bebeğin sağlık gelişimini nasıl etkilediğine dair bilgiler aktardı. Gondal, prematüre bebeklerde takip ve tedavinin kesinlikle deneyimli doktor ve hemşireler tarafından yapılması gerektiğini söyledi.
#Dr. Öğr. Üyesi Öznur Yılmaz GondalDemans hastalığının nadir olmakla birlikte çocuklarda da görülebileceğini söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hülya İnce, “Demansın yeni doğan döneminde belirti vermesi ve etyolojisinde metabolik hastalıkların bulunması durumunda ölüm riski daha yüksek orandadır. Daha ileri ki yaşlarda ise kelime söylemeye başlayan çocuğun artık konuşamaması, yürüyebilen bir çocuğun yürüyememesi gibi kazanılmış becerilerin kaybedilmesi şeklinde belirtiler görülebilir. Bu durumda, mutlaka vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır” dedi.
#ÇocukDünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada her yıl 15 milyon bebek, prematüre olarak doğuyor ve bir milyondan fazlası bir yaşını dolduramadan yaşamını yitiriyor. Neonatoloji (Yeni Doğan) Uzmanı Dr. Bora Baysal, “Erken doğan bebekler serebral palsili bebeklerin yüzde 45'ini, görme sorunu yaşayanların yüzde 35'ini, işitme ve bilişsel sorunlar yaşayanların ise yüzde 25'ini oluşturuyor” dedi.
#Prematüre Bebek DoğumuÜlkemizde her dört kadından biri idrar kaçırma problemi yaşıyor. Prof. Dr. Tufan Tarcan, yanlış tedavilerin insanları hekime gitmekten uzaklaştırdığını özellikle vurguladı. Prof. Dr. Cüneyd Özkürkçügil ise idrar kaçırma problemi yaşayanlara zamanında tanı konulamaz ise böbreklerini kaybedebileceklerini hatta diyaliz hastası dahi olabileceklerini ifade etti.
#İdrar KaçırmaSerabral Palsi'nin erken dönemde saptanabilmesi için ebeveynlerin çocukların motor gelişimini gözlemlemesi gerektiğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülten Karaca, "4 aylık bebeklerin başını tutamaması Serebral Palsi’yi düşündüren bulgular arasındadır" dedi.
#Serebral PalsiÇölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#ÇölyakALS hastalığı çeşitli yönleriyle internette aranan konular arasındaki yerini alırken, konu hakkında en çok merak edilen sorulardan biri ALS belirtileri olarak yoğunlaşıyor. Günümüzde, ALS hastalığının ilerleyişini durdurmak ya da tam tedavi sağlamak için herhangi bir tedavi seçeneği yoktur ancak bu konudaki araştırmalar devam etmektedir. Peki ALS nedir, ALS tanısı nasıl konulur?
#ALSAmyotrofik lateral skleroz kısaca ALS, dünyada çok nadir görülen sağlık problemlerinden biridir. ALS hastalığının kesin teşhisinin konulması için bir test bulunmasa da, üst ve alt motor nöronlarından tek bir kol veya bacak kasına gelen sinyaller hastalığın tanısında çok belirleyici olmaktadır. ALS hastalığı, erişkinlik döneminde her yaşta bağlayabilir ancak genelde 40-70 yaş arası görülür. Peki, ALS hastalığı nedir, belirtileri neler?
#ALSSon zamanlarda her gittiğiniz yerde tuvalet aramaya başladıysanız, öksürmek, gülmek ya da hapşırmak korkulu rüyanız haline geldiyse ve hekime başvurmak yerine bu probleminizi göz ardı etmeye çalışıyorsanız bu yazıyı okumanızda fayda var.
#İdrar KaçırmaHalk arasında sara olarak bilinen epilepsi hastalığının görülme sıklığı toplumda yüzde 5 ile yüzde 1 arasında değişiyor. 16 yaş öncesi ve 65 yaşından sonra görülme sıklığı artmakla birlikte herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen epilepsi nöbetleri beyinde nöron olarak adlandırılan hücre veya hücrelerde geçici olarak oluşan anormal elektriksel aktivitenin yarattığı klinik bir durum. Peki epilepsinin nedenleri, tedavi yöntemi neler?
#Epilepsi