Trabzon'da, sokakta bitkin bulunarak veterinere götürülen hayvanın, köpek mi yoksa çakal mı olduğu tartışma konusu oldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince çakal-köpek melezi olduğu gerekçesiyle köpek sınıfında sayıldığı için rehabilitasyona alınmayan havyanın ırk ve genetik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla DNA tespiti talep edildi.
#TRABZONEvde yapılan DNA testleri son dönemde özellikle ABD'de çok popüler. Bu testler sayesinde hiç tanımadıkları kardeşlerini bulan, aile geçmişlerine dair çok ilginç sürprizlerle karşılaşan birçok insan var. Birazdan okuyacaklarınız da böyle bir hikâye. Bırakın ülke sınırlarını kıtaları bile aşan bir maceraya hazır mısınız?
#DNA TestiABD’nin güneyinde bir otoyol kenarında bulunan kadın cesedinin kimliği tam 34 yıl sonra tespit edildi. Dosyayı yeniden açan yetkililer aradan onlarca yıl geçmesine rağmen gen testi teknolojisi sayesinde katile ulaşmayı başardı. Peki küçük bir delilden yola çıkılarak dava nasıl çözüldü?
#Soğuk DavaKırklareli’nde yaşayan SMA Tip 1 hastası 18 aylık İdil Ayşe Adakan’ın tedavi giderlerinin karşılanması için halk seferber oldu. Başlatılan kampanya sonunda 1 milyon 948 bin dolar toplandı. Kızını sağlığına kavuşturmak için eşi Zeynep’le birlikte Amerika’ya gitme hazırlığı yapan İbrahim Adakan’la görüştük. Yaşadıkları bu zorlu süreci ve yardım toplandıktan sonraki hislerini konuştuk.
#İdil Ayşe AdakanBURSA'da, İsmail ve Rabia çiftinin Spinal Muskuler Atrofi (SMA) Tip 2 hastası çocukları 2 yaşındaki Sefa, sağlığına kavuşması için gen tedavisi bekliyor. Oğulları için yardım kampanyası başlattıklarını ve 2 milyon 400 bin dolara ihtiyaç olduğunu belirten Rabia Harput, "2 yaşını geçtiği için Amerika'da olamıyor ancak Dubai’de olabilecek. Bu hastalıkta şu an almamamız gereken 1,5 kilo var. 13,5 kilo olduğu zaman para toplansa dahi tedavi alamaz duruma gelecek. Akşamları aç uyutmak zorumda kalıyorum. Uyuyamadığı zaman bir bardak yoğurt içiriyorum" dedi.
#BursaEkim, Meme Kanseri Farkındalık Ayı... Ülkemizde yılda 25 bin kadına meme kanseri teşhisi konuyor. Maalesef tanı konan kadınların yaşı 20’lere kadar düştü. Ama iyi haber, erken teşhiste yaşam oranı yüzde 100’e yakın. Üstelik Devlet hastanelerinde ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nde (KETEM) ücretsiz mamografi çekiliyor, kendi kendine muayene eğitimi ücretsiz veriliyor.
#Meme KanseriBir hafta sürecek yazı dizimizin ilkini dün okudunuz. Okumayanlar için yenileyeyim: ‘Ben meme kanseriyim.’ Kolayca yazdığıma bakmayın zira kötü haberi hazmetmek bile uzunca zamanımı aldı. Bugün bu satırları yazmamın sebebi de içinizden birine umut olma, birini erken tanı ile kurtarma ihtimalim var diyedir. Başıma gelen ilginç bir durum ile devam edeyim bugün. Meme kanseriyim dediğimde ister istemez meraklı gözler inceden memenize yöneliyor çünkü benim de olduğu kadar herkesin aklında ‘Acaba memesine ne oldu?’ sorusu var. Doktorum, Prof. Dr. Cihan Uras, ‘Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Herkes memesini kaybedecek diye bir şey yok, saçmalama” diyor.
#Meme KanseriMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme KanseriErkek çocuklarda ortaya çıkan bir kas hastalığı olan Duchenne Musküler Distrofisi (DMD), 3500-4000 çocuktan birinde görülen bir sorun. Hastalığın bu nedenle yeterince tanınmadığına işaret eden Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Aydın Topaloğlu, çocuklarda geç yürümenin hastalığın ön belirtisi olduğunu söyledi.
#DMDHakan-Elif Şenol çifti, otizmli kızları Öykü’ye yaptırdıkları gen testinin Almanya’dan gelen sonucunu görünce şok oldu. Test sonucuna göre Öykü’de otizmin farklı bir boyutu tespit edildi. Dünyada bu durumda 35 kişi bulunduğu, Öykü’nün ise Türkiye’de tek olduğu ortaya çıktı.
#Hakan ŞenolSevgilinizin durumunu anlık takip etmek ister misiniz? Bu aralar ortalığı bunu vaat eden aplikasyonlar, hatta onun mesajlarını okumayı sağlayan casusluk programları sarmış durumda. İnsan ‘sevgilim’ dediği birini neden takip etme ihtiyacı duyar? Aşkın içinde sakladığı kıskançlıkta doz aşımı ne zaman başlar? Cevapları bilim ve felsefede aradım.
#SEVGİLİKişilerin genetik yatkınlıklarının bulunduğu ölümcül hastalıklardan korunabilmeleri için buna uygun yaşam tarzına sahip olmaları gerektiğini söyleyen Gentest Enstitüsü Direktörü Dr. Serdar Savaş, “Aksi durumda hastalık eşiği geçilir ve hastalık kaçınılmaz olur. Kişiler, çok kolay bir biçimde yapılabilen gen testi ile hangi hastalıklara genetik yatkınlıkları bulunduğunu öğrenebilir ve ölümcül hastalıklardan korunarak uzun yıllar boyunca sağlıklı bir biçimde yaşayabilirler” dedi.
#Dr. Serdar SavaşKonya'da yaşayan Muhammet Mert bir gün okulda oynarken düştü ve sol kolu kırıldı. O kadar hafif bir düşmeyle nasıl kolunun kırıldığını en başta Muhammet de ailesi de anlayamadı. Anlayanlar ise doktorlar oldu. Muhammet henüz 9 yaşındaydı ve kemik kanseriydi.
#Muhammet Mert- Dünyada milyonlarca kişinin hayatını olumsuz etkileyen Alzheimer hastalığına neden olan bazı genlerin araştırılarak erken tanı ve tedavi olanağı sağlanmasına yönelik DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Nöroloji anabilim dallarının işbirliğiyle çalışma başlatıldı - Prof. Dr. Erçal: "Gen testi her yaşta yapılabilir, anne karnı da dahil olmak üzere. Ancak 3 yaşındaki çocuğa yapılan testte 60 yaşında Alzheimer riskinin bulunduğunu öğrenmek aile için dram olur. O yüzden çok önermiyoruz ama mecbur kalındığında yapılan testler vardır, hasta çocuğa büluğ çağından sonra genetik danışmanlık verilmesini öngörüyoruz"
Türkiye’de kadınlar memelerinde kitle hissettikten yaklaşık bir ay sonra doktora başvuruyor. Muayene, teşhis, biyopsi gibi nedenlerle beklenen süreler de eklenince meme kanseri tedavisine başlamak 3 ayı buluyor. Meme cerrahı Prof. Dr. Vahit Özmen’in koordinatörlüğünde 12 ildeki, 1031 hastayla yapılan çalışma memelerinde kitle hisseden kadınların rehavetini de ortaya koydu. Zira kadınlar ortalama 4.8 hafta sonra memelerindeki kitleyi doktora gösteriyor.