Türkiye’de ve dünyada yaşanan dönüşümler gazeteciliğin ölmediğini, sadece yeni bir forma büründüğünü gösteriyor. İçerik hala kral ve bu dijital çağda bile en kıymetli şey olmaya devam ediyor. 40 yıl Türkiye’nin yakın geçmişine tanıklık eden Hürriyet EGE’nin yanında olan siz değerli okurlarımıza da teşekkür ederiz.
#1Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, dijital çağın yükselişi ile birlikte artan sosyal medyadaki itibar suikastına dikkat çekti. Mumcu, makalesinde itibar suikastının hedef alınan kişinin ruhsal sağlığını, kariyerini ve sosyal ilişkilerini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtti.
#Batuhan MumcuAltmışlı ve yetmişli yıllar enformasyon toplumu teorilerinin ışığında dijital devrimin ayak seslerinin duyulmaya başlandığı yıllardı. Doksanlı yılların sonlarından itibaren ise diğer tüm alanlarda olduğu gibi medya alanının da dijital ortamlara yöneldiğini gördük. Hatta medya ürünleri, dijital dönüşümün ateşleyicisi konumundaydı.
#Konuk YazarKullanıcılarına, günlük hayatın her anında tek uygulamadan ihtiyaçlarını karşılamayı vadeden Türkiye İş Bankası iştiraki online alışveriş platformu Pazarama, e-ticaret kategorisindeki yükselişine devam ediyor.
#Sponsorlu İçerikGoogle'ın Kanada’da dijital yayıncılar için 74 milyon dolar ödeme yapacağını duyurmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Prof. Dr. Filiz Aydoğan, “Bizler teknoloji şirketlerinin bedava çalışanı konumunda oluyoruz. Dijital Telif Yasası habercilere, yazarlara ve yayıncılara kazanım sağlayacak” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
#Dijital Telif YasasıDemirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde (MTAL) artı ve eksileriyle dijital iletişim sunumu düzenlendi. İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Emine Koç’un katılımıyla yapılan sunumda, iletişimden, medyaya; yeni medyadan dijital hastalıklara kadar birçok konu öğrencilerle tartışıldı.
#Demirören Medya Ve Teknoloji Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi25 yıldır dış haberciliğinden, cumhurbaşkanlığı, ekonomi, sağlık muhabirliğine kadar gazeteciliğin her alanında çalışan bir muhabir olarak gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki ‘sokak röportajcılığı’ diye bir gazetecilik türü yok. Sokak röportajları halkın nabzını tutmak açısından habercilik adına faydalı bir yol olsa da ifade edilen görüşlerin geniş bir kitleyi temsil etmesinin zor olması ve bazı noktalarda da soruyu soranın ‘kim’ olduğuna göre farklılaşabiliyor. Ancak izleyicisi çok. Peki, neden? Amaç halkın sesini duyurmak mı halkı manipüle etmek mi yoksa para kazanmak mı? Sokak röportajları tartışmasını en iyi bilenlerle masaya yatırdık.
#Sokak RöportajıTürkiye’nin ilk ve tek medya lisesi Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yeni eğitim-öğretim yılına hazır. Demirören Medya Center bünyesinde açılan okulda öğrenciler ‘geleneksel’ ve ‘yeni’ medyayı sektörün en başarılı ve tanınmış profesyonellerinden, yerinde öğrenecek. LGS’de bu devlet okulunu seçen öğrencileri neler beklediğini okul müdürü Atila Ertoğan anlattı: “Okulumuzu tercih eden öğrenciler ilk günden medya tecrübesi kazanmaya başlayacak. Demirören Medya Center’ın içinde, Hürriyet, Milliyet, DHA, Kanal D, CNN Türk gibi kuruluşlarla yan yanayız. Öğrencilerimiz sınıftan çıkıp stüdyoya girecek ya da gazeteci abla-abilerinin yanına geçecek.”
#Demirören Medya Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiManavgat’ta cadde ortasında çıplak gezen bir kadın. Boğaz’da iki hadsizin cinsel ilişkisi. Bir başkasının anadan üryan güneşlenmesi ve son olarak da Galata Kulesi önünde bir gencin kendini ateşe vermesi. Bu dört trajik ama farklı olayın tek ortak noktasıysa: ‘Görüntülenmiş olması.’ Yani videoya çekmek ya da fotoğraflamak yerine, çıplak gezen kadına örtü veren, yanan gence su atan, diğerlerine ‘Ne yapıyorsunuz?’ diyen olmamış. ‘Kışkırtıcı’ denebilecek o görüntüler, hem de sansürsüz şekilde, çarşaf çarşaf sosyal medyada. Ve elden ele yayılmaya da devam ediyor. Tüm bu iğrençlikleri canlı izlemek bile başlı başına sıkıntılıyken bir de görüntülemek ve bunu paylaşmak... Akıl tutulması olsa gerek! Sordum.
#ManavgatDemirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 5 Haziran 2022’deki LGS ile ilk öğrencilerini kabul edecek. Demirören Medya Grubu bünyesinde yer alan okulun öğrencileri, medya sektörünün profesyonel isimlerinden eğitim alma fırsatı yakalayacak.
#Demirören Medya Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiGençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AK Partili kurmaylara Z kuşağı ile ilgili bir sunum yaptı. O sunumda en çok dikkatimi çeken; Z kuşağının YouTube ve Twitter’a olan inancı oldu. Araştırmaya göre Z kuşağı haberi yüzde 32.2’i ile YouTube, yüzde 30.1 ile Twitter’dan alıyor ve doğruluğuna da hayli inanıyor. İnternetin içine doğan bir kuşağın buna yatkınlığını anlıyorum ama bu platformlardaki bilgi kirliliği de endişe verici. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde gördük, dezenformasyon ayyuka çıkmış, bazı video ve fotoğraflar ya bir savaş oyunu ya da bir tatbikattan alınmıştı. Z kuşağının YouTube, Twitter inancı ve kirli bilgiden korunmanın yollarını uzmanları ile konuştum.
#YoutubeMacaristan’da geçen pazar günü yapılan seçimi muhafazakâr Fidesz Partisi’nin lideri Viktor Orban’ın rahatça kazanması bir sürpriz yaratmasa da, bu sonuç yine de bütün Avrupa’da geniş bir şekilde yankılandı. Avrupa Birliği içinde de ciddi bir sarsıntı söz konusu.
#MacaristanHakan Girginer, ekran başındaki izleyicilerin araştırdığı isimler arasında yer alıyor. Su Savaşları isimli programda sunucular arasında yer alan Hakan Girginer, TRT Belgesel ve TRT 1 ekranlarında programlar yapmıştı. Peki, Hakan Girginer kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Hakan GirginerTRT Belgesel’de yayınlanan Su Savaşları programıyla tanınan Çağlar Demirkapı MasterChef’e konuk oluyor. İzleyiciler tarafından merak edilen Su Savaşları Çağlar Demirkapı’nın yaptığı program oldukça beğeniliyor. Peki Çağlar Demirkapı kimdir, kaç yaşında, asıl mesleği ne? İşte Su Savaşları Çağlar Demirkapı hakkında merak edilenler…
#Su Savaşları Çağlar DemirkapıÖncelikle genel bir rakam verelim: Dünya üzerinde 7 milyar 83 milyon internet kullanıcısı, 4 milyar 20 milyon da sosyal medya kullanıcısı var. Türkiye’de ise 84 milyon internet kullanıcısı, 60 milyon da sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. (Kaynak: Hootsuite ve We Are Social 2021 Dijital Türkiye Raporu)
#YazarFenomen Efe Uygaç hurriyet.com.tr'de Ferit Ömeroğlu'nun konuğu oldu. Twitch dünyasında yaptığı yayınlarla konuşulan Uygaç Cem Yılmaz'a, "Hiç ürettiğin filmlerde izlenme kaygısı güttün mü? İzlenme kaygısını kara komik filmlere geçtiğinde mi bıraktı?" sorularını sormak istediğini iletti. İşte o anlar...
#Cem YılmazDünyanın gündeminden düşmeyen kripto para borsalarındaki gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Tesla'nın sahibi Elon Musk'ın dün yaptığı açıklamadan sonra Bitcoin fiyatlarında sarsılma görülmüştü. Bugün ise ABD Adalet Bakanlığı ve Milli Gelirler Dairesi kara para aklama ve vergi konuları dolayısıyla dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'e soruşturma açtı.
#Binance