Normal bir hamilelikte yumurta, fallop tüplerinde spermle buluşur ve döllenme tüplerde olur. Döllenmeden sonra 3-5 gün süren bir yolculukla embriyo tüpün içinden geçerek yerleşeceği ve büyüyeceği yere yani anne rahmine iner. Buna “normal gebelik”, yani olması gerektiği gibi rahme tutunmuş gebelik; “iç gebelik” denir. Dış gebelikte ise embriyo rahim dışında bir yere tutunmuştur. Tüm gebeliklerin yaklaşık %1-2'sini dış gebelik oluşturur.
#Dış GebelikHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriGebeliğin devam edebilmesi için döllenen yumurtanın rahme inerek yerleşmesi ve gelişimine devam etmesi gerekir. Döllenen yumurta rahim yerine fallop tüplerine, yumurtalıklara ya da farklı bir yere yerleşirse dış gebelik olarak adlandırılan durum meydana gelir. Daha önce dış gebelik yaşanmış olması, cinsel yolla bulaşan birtakım enfeksiyonlar, tüplerde meydana gelen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemler dış gebelik açısından risk olarak sayabileceğimiz faktörler arasında yer alır. Dış gebelik nedeniyle tüplerden birinin hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması söz konusu olsa da sağlıklı olan diğer tüp aracılığıyla hamilelik gerçekleşebilir. Her iki tüpün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda tüp bebek tedavisi düşünülebilir.
#Dış GebelikKadınlarda döllenme zamanından doğum zamanına kadar giden sürecin sıkıntısız ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması çok önemlidir. Bu da döllenmiş yumurtanın doğru bir şekilde rahim içerisinde yerini alması ile oluşur. Döllenmiş olan yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunmuş ise bu dış gebeliğin oluşmasına neden olmaktadır. Dış gebelik kaçıncı haftada ve ayda belli olur? Dış gebelik ne zaman anlaşılır, sonlanır, kanama yapar ve tehlikeli olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Hamilelik döneminde sağlık açısından pek çok detaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Anne adaylarının genel olarak her konu hakkında fikir sahibi olmaları lazım. Özellikle hamilelikte rahim açılması hayati önem taşır. Hamilelikte rahim açılması ne zaman ve kaçıncı haftada başlar? Gebelikte rahim açılması belirtileri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik sürecinde bazı ağrılar birden meydana gelebilir. Özellikle de karın içlerinde yaşanan ağrıların giderilmesi için doğru yöntemler uygulanmalıdır. Hamilelik sırasında karın içi acıması da çok sık yaşanabilir. Hamilelikte karın içi acıması neden olur? Gebelikte karın içi acıması nedenleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamileliğiniz boyunca, düşmek veya bayılmak üzereymiş gibi hissetmenize neden olabilecek kafa karıştırıcı bir dengesizlik veya baş dönmesi hissi yaşayabilirsiniz. Peki, hamilelik sırasında baş dönmesi neden ve ne zaman olur? Nasıl müdahale edilir detayları ile derledik.
Halk arasında su gebeliği olarak da anılan boş gebelik, hamilelik planları yapan anne adayları tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Boş gebelikte yumurta döllenmez ve rahim duvarına tutunur. Bu durumda gebelik kesesi oluşsa da fetus oluşmaz. Peki, boş gebelik belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte boş gebelik, tedavisi, nedenleri ve merak edilenler...
#Boş GebelikAnne adayları özellikle değişik platformlarda plasenta previa hakkında araştırma yapmaktadırlar. İşte plasenta previa nedir, neden olur, plasenta previa teşhisi ne zaman konur gibi ve çok daha geniş bilgileri sizler için hazırladık.
Düşük, genellikle hamileliğin ilk 23 haftası içerisinde yaşanan gebelik kaybıdır. Ancak hafif vajinal kanamanın hamileliğin ilk üç ayında nispeten yaygın olduğunu ve mutlaka düşük yaptığınız anlamına gelmediğini unutmayın. Bunun için aşağıda yer vereceğimiz düşük belirtilerini dikkate alarak doğum uzmanınıza görünmenizi tavsiye ediyoruz. Peki, çocuk düşmesi nasıl, neden olur? İşte düşük belirtileri ve düşüğe neden olan şeyler...
#DüşükDüşük tehlikesi hamileliğin ilk zamanlarında annelerin en çok korku yaşadığı durumlardan biridir. Düşüğün en belirgin habercisi ise şüphesiz kanamadır. Peki düşükte kanama diğer rahatsızlıklardan nasıl ayırt edilir? Düşükte kanama neden olur? İşte hamilelikte en yaygın ve belirgin düşük belirtileri...
#Düşükte KanamaGebelikte cinsel yaşamla ilgili detaylar çiftler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle hamilelik öğrenildiği andan itibaren "Gebelikte (hamilelikte) cinsellik olur mu, nasıl olmalı?" soruları araştırılmaya başlanır. Peki gebelikte cinsel ilişkiye kaç ay sonra girilebilir, herhangi bir sakıncası var mıdır? İşte gebelikle (hamilelikte) cinsel yaşam hakkında merak edilenler...
#Gebelikte CinsellikPOLİPLERİN vücudun içinde büyüyen küçük bir et parçası olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, “Bağırsaklar, ses telleri, rahim ağzı ya da rahim içi gibi farklı yerlerde de olabilirler ve yerleştikleri yere göre şikayetlere yol açarlar. Bazen hiç bir şikayet vermez, muayene ve yapılan görüntüleme yöntemleri sırasında tesadüfen fark edilirler” dedi.
#1Cinsellik konusu hamilelikte oldukça hassas bir konudur. Anne karnındaki bebeğe cinsel ilişki esnasında zarar vermemek için çiftler arasında hamileliğin kaçıncı ayına kadar ilişkiye girilir çoğu zaman merak konusu olmuştur. İşte cinsel ilişkiye hamilelikte hangi durumlarda, kaçıncı aya kadar girilebileceğinin yanıtı…
#Hamilelikte Cinsel İlişkiİstatistiklere göre gebeliklerin % 1 ila 2’sini oluşturan dış gebelik her 84 gebelikten birinin karşılaştığı bir durumdur. Başlangıçta tüm belirtiler gebeliği gösterse de ultrason muayenesine kadar neredeyse anlaşılmıyor. Peki, bu kadar sıklıkla karşılaşılan dış gebelik nedir, neden olur, nasıl anlaşılır? İşte dış gebelik belirtileri ve tedavisi…
#Dış GebelikAnne adayı pek çok kadının karşılaştığı sorunlardan biri olan hamilelikte kanama ilk başlarda paniğe yol açabilir. Ancak hamilelikte hangi kanamaların ciddiye alınması gerektiği ayrı bir önem taşır. Genellikle ilk aylarda meydana gelen hamilelikte kanama normal mi? İşte, hamilelikte kanamanın nedenleri ve merak edilenler…
#Hamilelikte Kanama Olur MuHepatit B, cinsel yolla ve aile içi yakın temasla bulaşabilen bir virüs hastalığıdır. Bir aile bireyinde enfeksiyon ya da taşıyıcılık saptandığında, başta eş olmak üzere diğer aile bireyleri de risk altındadır ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra aşılanmalıdır.
#Hepatit BHamilelik sürecinin ilk 3 ayında yaşanan sorunlar ilgili önemli bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Özge Piri Mantar, gebelikte ilk 3 ayın çok önemli olduğunu belirterek, "Bu dönemde düşük riski çok yüksek olabilir. Düzenli olarak anne adayının takip edilmesi gerekiyor" dedi.
#GebelikMol gebelik öncelikle anormal bir gebeliktir. Hatalı döllenme sonucunda oluşur. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Bazen mol gebelik olan kadınlardan vajinadan bu kistcikler üzüm tanesi gibi dökülür. Bu nedenle halk arasında mol gebeliğe üzüm gebeliği de denmektedir.
#Mol GebelikBaşlangıcı normal hamileliğe benzeyen ancak gebelik kesesinin rahim içi dışında bir yere genellikle de tüplere yerleşmesi sonucunda oluşan dış gebelik, erken fark edilmemesi durumunda hastaya hayati risk yaşatabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan konu ile ilgili merak edilenleri cevapladı.
#Dış GebelikGebeliğin başladığı andan itibaren anne adayı için yepyeni bir dönem başlamaktadır. Artık karnında kendisinden başka bir de bebek taşımaktadır ve her hareketinde onu da düşünmek zorundadır. Bu nedenle anne adaylarının ve bebeklerinin sağlığı için nelerin zararlı, nelerin zararsız olduğunu bilmesi için bu yazıyı hazırladık.
#Hamilelik