Güncelleme Tarihi:
Endişelenmeyin, birkaç akıllı adım atarak çoğunlukla kaçınabileceğiniz normal ve oldukça yaygın bir hamilelik belirtisidir.
Hamilelikte Baş Dönmesi Neden ve Ne Zaman Olur?
Birçok kadın, 12. hafta ile hamileliğin ikinci üç aylık döneminin ilk birkaç haftası arasında başlayan baş dönmesi yaşar. Baş dönmesi genellikle hamileliğin ilk belirtilerinden biri değildir, ancak sabah bulantısı nedeniyle kan şekerinizin düşük olması erken bir hamilelik belirtisi olabilir. Mide bulantısı hissettiğiniz için fazla yemek yemiyorsanız, adet gecikmesinden önce bile hamilelik belirtisi olarak baş dönmesi hissedebilirsiniz, bu bazen (ama kesinlikle her zaman değil) gebe kaldıktan sonraki günler içinde ortaya çıkabilir.
Hamileliğin başlarında, vücudunuz bir yerine iki vücudun ihtiyaçlarını karşılamaya hazırlanıyor. Baş dönmesi muhtemelen birkaç faktörden kaynaklanmaktadır;
Vücudunuz henüz hızla genişleyen bir dolaşım sistemini dolduracak kadar kan üretmiyor.
Yüksek progesteron seviyeleri aynı zamanda kan damarlarınızı gevşeterek ve genişleterek bebeğinize giden kan akışını artırır, ancak size olan kan akışını yavaşlatır - bu da kan basıncınızı düşürebilir. Bu da beyninize giden kan akışını keser ve bazen başınızı döndürür.
Büyüyen rahminiz, özellikle sırt üstü yattığınızda kan damarlarınıza baskı uygulayabilir.
Buna boşuna fırında çörek denmiyor: Vücudunuz şu anda çok fazla ısı üretiyor, bu da sıcak veya havasız bir odada çok fazla zaman harcamanın baş dönmesi hissine katkıda bulunabileceği anlamına geliyor.
Kan şekeriniz düşerse veya susuz kalırsanız, baş dönmesi yaşamanız daha olasıdır.
Gebelikte Baş Dönmesi Olursa Ne Yapılmalı?
Ne kadar "normal" bir baş dönmesi olursa olsun, onu görmezden gelmemeniz gerektiğini unutmayın. Bu nedenle sağduyulu davranın. Hamilelik sırasında baş dönmesi yaşarsanız, yapılacak en iyi şeyin beş dakika oturacak veya uzanacak bir yer bulmak ve ardından yavaşça kalkmaya çalışmaktır. Baş dönmesi geçtikten sonra, zinde tutacak bir içecek ya da atıştırmalık tüketmelisiniz. Sadece sağlıklı olmakla kalmayıp size şekerin hızlı bir şekilde salınmasını sağlayacak bir parça meyve tüketebilirsiniz.
Hareketlerinizde herhangi bir nedenle acelecilik etmeyin. Ayrıca üstü yatmanın da hamilelikte baş dönmesine neden olabileceği bilinmektedir. Sırt üstü yatmak rahmin ağırlığının vena kava denilen kan damarına baskı uyguladığı doğrulanmıştır. Normalde oksijenlenme için kanı kalbe ve akciğerlere geri gönderir, ancak eklenen basınç akışı bozabilir ve kendinizi baygın hissetmenize neden olabilir. Hamile kadınlar bu hissi önlemek için farklı bir uyku pozisyonu seçmelidir.
Uzun süre ayakta durmaktan kaçının, ancak işiniz veya yaşam tarzınız buna engelse mola verin ve hareket edin. Bu, bacaklarınızdaki kan damarlarını harekete geçirecek ve kanın kalbe geri pompalanmasına yardımcı olacaktır. Kompresyon çoraplarının hamilelik sırasında kadınlar için rahatlık sağlamaya ve dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olabileceği de bilinmektedir.
Hamilelik Sırasında Baş Dönmesinden Ne Zaman Endişelenmelisiniz?
Düzenli randevularınız sırasında doktorunuza veya ebenize baş dönmesi hissinden bahsedin. Genellikle baş dönmesi normal bir hamilelik belirtisidir, ancak bazı durumlarda daha büyük bir sorunun işareti olabilir. Hamilelik vücut için büyük bir girişimdir. Kalp üfürümleri veya kalp atış hızı ile ilgili sorunlar gibi önceden var olan kalp rahatsızlıkları, bir kadının baş dönmesi deneyimini kötüleştirebilir. Bu koşullara sahip kadınların hamile kalmadan önce doktorlarını görmeleri tavsiye edilir.
Ayrıca yine doktorunuza baş dönmesinin etkisi ile yaşadığınız belirtilerden de bahsedin. Bunlar;
Vajinal kanama,
Karın ağrısı,
Şiddetli şişlik,
Kalp çarpıntısı,
Göğüs ağrısı,
Bayılma,
Nefes almada zorluk,
Şiddetli baş ağrısı,
Görüş problemleri olabilir.