Güncelleme Tarihi:
Hamilelik boyunca sık sık karşılaşılan durumlardan olan kanama, bazı zamanlarda anne adayları için endişe vericidir. Dış gebelik, düşük tehdidi gibi sorunlardan kaynaklanabilen hamilelikte kanama, ne zaman olur, nedenleri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu’nun da görüşleriyle hamilelikte kanama ile ilgili merak edilenler…
Hamileliğin özellikle ilk haftalarında kahverengi leke şeklinde görülebilen kanamalar normal sayılabilir. Ancak açık kırmızı renkli kanamaların nedeni mutlaka bir uzman tarafından muayene edilerek araştırılmadır. Vajinal kanama ilk üç aylık dönemde normal bir bulgu değildir. Bunun yanında, hamilelikte tüm gebelerin %20'sinde rastlanabilir.
Hamilelikte kanama ne zaman olur?
Genel inanışın aksine gebelikte salgılanan hormonlar sayesinde adet kanaması da görülmez. Gebeliğin erken dönemlerinde görülen ve adet kanaması sanılan yerleşme kanaması sıklıkla gebelik kesesinin rahim içerisine tutunmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durum genellikle kendini sınırlar ve gebeliğin genel seyri üzerinde olumsuz bir etki oluşturmaz.
Hamileliğin ilk trimesteri olarak tanımlanan ilk üç aylık dönemde kanama yaygın olarak görülebilir. Gebeliğin ilk üç ayında görülen kanamaları pek çok kadın yaşayabilir. Hamilelerde lekelenme veya hafif kanama varsa ve bu bir veya iki gün sürerse, endişelenecek bir durum olmayabilir. Yine de doktora danışılmasında fayda vardır.
Hamileliğin erken dönemlerinde kanamanın nedenleri nelerdir?
Kanama gebeliğin ilk üç ayında genellikle şu dört nedenle ortaya çıkar:
Hamileliğin ileriki haftalarında kanamanın nedenleri nelerdir?
Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu durumu şöyle açıklıyor, “Gebeliğin sonraki dönemlerinde vajinal kanama daha az görülür.” En sık görülen kanama nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Doktorunuz tanıya ulaşabilmek için klinik değerlendirme, vajinal muayene, ultrasonografi ve bazı diğer tetkiklerden faydalanacaktır.
Yapılan hızlı ve detaylı incelemeler neticesinde tespit edilen nedene, gebelik haftasına, kanamanın miktar ve yoğunluğuna göre hasta bazında karar verip en uygun yaklaşım doktorunuz tarafından size sunulacaktır.