Ekol Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. H. Gürsoy Pala, riskli gebeliklerin mutlaka bir riskli gebelik uzmanı (perinatolog) tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Riskli gebelik takibinin, normal gebelik takibine göre çok farklı yönler içerdiğini belirten Pala, “Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması (TNSA) verilerine göre Türkiye’de her üç gebeden birinde risk söz konusu. Sıkı takip, planlı gebelik, bahsedilen hastalıkların kontrolü ve bazı önlemlerle bu sayı azaltılabilir” dedi.
#1Hamilelikte kanama olur mu sorusu, anne adaylarının en merak ettiği konuların başında geliyor. Hamilelik süresinde pek çok anne adayı kanama durumu karşılaşabilir ve bu da ilk başlarda paniğe yol açabilir. Ancak gebelikte hangi kanamanın ciddiye alınması gerektiği de ayrı bir önem taşır. Peki hamilelikte kanama olur mu, neden ve ne zaman olur? Hamilelikte kanama ne renk ve nasıl olur? Ne kadar sürer? Gebelikte hangi durumlarda tehlikeli, nasıl durdurulur, ne yapılmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Yalçın Bahat, hamilelikte kanama ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
#Hamilelikte Kanama Olur MuHamileliğin başlangıcında vücut gebeliğe kendini alıştırırken, bebeğin oluşma döneminde yerleşme kanamaları ve lekelenmeler görülebilmektedir. Peki, hangi kanama durumlarına dikkat edilmeli? Her kanama normal midir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları sizler için anlattı.
#Hamilelikte KanamaHamilelikte kanama olması normal mi? Hamilelikte kanamanın nedenleri nelerdir? Hamilelikte hangi kanamalar ciddiye alınmalı? Hamilelikte görülen kanamalar hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, bu kanamaların nedenlerini anlattı.
#Hamilelikte KanamaÇalışma yaşamında kadınların erkeklerle aynı koşulları paylaşmaları günümüz kadınının anne olma planını daha ilerilere atmasına neden oluyor. İlerleyen yaşla birlikte anne adayının kafasında ister istemez soru işaretleri oluşuyor. Bunlardan ilki daha genç yaşlara göre kıyaslandığında aynı kolaylıkla gebe kalınıp kalınamayacağı. Daha sonraki kaygıları; gebeliğin sağlıklı şekilde sürüp sürmeyeceği, doğum sırasında çıkabilecek güçlükler. Kuşkusuz en büyük endişe ilerleyen anne yaşının bebeğinin sağlığını ne yönde etkileyeceği.
32 yaşında, gayet formda olan ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçiren eski bir TV yazarı olan Emily McLaughlin, kızını dünyaya getirdikten üç gün sonra felç geçirdi. Bebeğini emzirirken şiddetli bir baş ağrısı yaşadı. Ağrı devam edince eşi acile götürdü ve gözünü nöroloji yoğun bakım bölümünde açtığında sol tarafı felçliydi. Bebeğinin ona ihtiyacı vardı ama artık o da tıpkı bebeği gibi bakıma muhtaçtı. Emily McLaughlin, Washington Post için kaleme aldığı yazıda doğum sonrası yaşadığı felç ve sonrasındaki iyileşme sürecini anlattı
#Lohusalık DönemiHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriBoş gebelik, rahim içinde zar ve plasentanın oluşmasına rağmen kesenin içinde bebek bulunmaması durumudur. Gebeliğin erken dönemlerinde teşhis edilebilir. Ayrıca erken evredeki bir gebelik ve boş gebelik zaman zaman birbiriyle karıştırılabileceğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı M. Bülent Tıraş, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Boş GebelikGebeliğin devam edebilmesi için döllenen yumurtanın rahme inerek yerleşmesi ve gelişimine devam etmesi gerekir. Döllenen yumurta rahim yerine fallop tüplerine, yumurtalıklara ya da farklı bir yere yerleşirse dış gebelik olarak adlandırılan durum meydana gelir. Daha önce dış gebelik yaşanmış olması, cinsel yolla bulaşan birtakım enfeksiyonlar, tüplerde meydana gelen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemler dış gebelik açısından risk olarak sayabileceğimiz faktörler arasında yer alır. Dış gebelik nedeniyle tüplerden birinin hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması söz konusu olsa da sağlıklı olan diğer tüp aracılığıyla hamilelik gerçekleşebilir. Her iki tüpün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda tüp bebek tedavisi düşünülebilir.
#Dış Gebelik