Güncelleme Tarihi:
EKOL Kadın Doğum’ndan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. H. Gürsoy Pala, riskli gebeliklerin mutlaka bir riskli gebelik uzmanı (perinatolog) tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Riskli gebelik takibinin, normal gebelik takibine göre çok farklı yönler içerdiğini belirten Doç. Dr. Gürsoy Pala, Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması (TNSA) verilerine göre Türkiye’de her üç gebeden birinde risk söz konusu olduğunu söyledi. Pala, sıkı takip, planlı gebelik, bahsedilen hastalıkların kontrolü ve bazı önlemlerle bu sayının azaltılabileceğini vurguladı.
NEDEN OLUŞUR?
Gebeliğin doğal bir süreç olduğunu belirten Pala, bazı durumlarda gebeliklerin riskli hale gelebildiğini söyledi. Riskli gebeliklerin nedenleri hakkında bilgiler veren Pala, “Gebe kalmadan önce anne adayının mevcut kronik hastalıkları, gebeliğe bağlı çeşitli hastalıklar ve anne karnındaki bebeğin büyüme, gelişme ve genetiği ile oluşan hastalıklar, riskli gebeliklerin oluşum nedenleri olarak sıralanabilir. Bu saydığımız nedenlerle kompleks hale gelen gebelikler, riskli gebelik olarak tanımlanmaktadır. Riskli gebelikler, bazı durumlarda hem annenin hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını ve hatta hayatını tehdit edebilir” dedi.
BAŞLICA NEDENLER
Riskli gebeliklerin nedenleri hakkında bilgiler veren Pala, şunları söyledi: “Tansiyon, guatr, şeker, kalp, karaciğer, bağ doku hastalıkları gibi gebe kalmadan önce zaten var olan sistemik hastalıklar. Çok zayıf veya çok şişman olmak, 18 yaş altı veya 35 yaş üstü gebelikler, eşlerde akrabalık, annenin gebelik esnasında ilaç kullanımı (epilepsi, psikiyatrik hastalıklar gibi), sigara-alkol kullanımı, tekrarlayan düşük öyküsü, gebelik şekeri, gebelik zehirlenmesi, gebelikte kanama, rahim ağzı yetmezliği, suyun erken gelmesi, erken doğum tehdidi gibi gebeliğe bağlı olabilecek hastalıklar, çoğul gebelikler, gelişme geriliği, suyun normalden az veya fazla olması, kan uyuşmazlığı, bebekte yapısal veya genetik problemler gibi bebeğe bağlı gebelik dönemi sorunları olarak özetlenebilir.”
ALINACAK ÖNLEMLER
Doğumsal anomalilerin ve riskli gebeliklerin yaşanmaması için neler yapılabileceğini anlatan Pala, “Gebelik öncesi risk değerlendirilmesi yapılması gerekir. Bu kapsamda ilaç düzenlenmesi, hastalık kontrolü, önlenebilir risk faktörlerinin düzenlenmesi, folik asit başlanması önerilir. Bunun dışında mutlaka gebelik takiplerin ve tarama testlerinin düzenli yapılması önemlidir. Özellikle gebeliğin 11-14. haftalarında yapılacak ultrason muayenesi ve yine 18-22. gebelik haftaları arasında yapılacak detaylı ultrason ile bebekteki anomalilerin taranması oldukça önemlidir” diye konuştu.
NASIL TAKİP EDİLİR?
Riskli gebeliklerin mutlaka perinatoloji uzmanından görüş alınarak veya bizzat perinatoloji uzmanı tarafından takip edilmesi gerektiğini belirten Pala, şöyle devam etti: “Normal bir gebelik takibine göre daha sık aralıklarla, gerektiğinde haftada iki kez veya bazı durumlarda yatırılarak takibi bile gerekebilmektedir. Aslında anne veya bebekte gebelikte herhangi bir problem tespit edilmesi durumunda genellikle perinatoloji uzmanından görüşü istenmektedir. Perinatoloji uzmanlarının mücadele ettiği en önemli durumlardan biri de erken doğumdur. Günümüzde maalesef 10 doğumdan biri erken olabiliyor. Bu tabii ki hiçbirimizin istemediği bir durum. Erken doğan bir bebekte hasar ve ölüm riski, zamanında doğan bebeklere göre daha yüksek. Bizim için en iyi kuvöz anne karnı. Bu nedenle erken doğumların önlenmesi önemli. Erken doğum riski bazı durumlarda önceden tespit edilebiliyor.”