Paylaş
Gebeliğin herhangi bir haftasında yaşanan kanama muhakkak ciddiye alınmalı ve nedeni araştırılmalıdır ama yine de bilinmesi gerekir ki çoğu vakada önemli bir durum yaşanmadan kanama kendiliğinden düzelir.
[fotogaleri=2897,2464,3595]
Gebeliğin hangi döneminde olduğuna bağlı olarak kanamanın farklı sebepleri olabilir. Gebeliğin ilk üç ayındaki kanamaların en sık sebebi düşük tehditidir. Bunun dışında mol gebelik, dış gebelik gibi durumlarda da kanama olabilir.
Gebeliğin daha ileriki dönemlerinde olan kanamaların ise farklı sebepleri vardır. Örneğin bebeğin eşinin rahim ağzına yerleşmesi (plasenta previa), bebeğin eşinin ayrılması (dekolman), nişan gelmesi gibi durumlar ilerleyen gebelik haftalarında kanama nedeni olabilir. Bunlardan hangisinin kanamaya sebep olduğunun mutlaka doktorunuz tarafından araştırılması gerekir.
Hemoroide (basur) bağlı makattan olan kanamalar, rahim ağzındaki polipler, vajinadaki bazı kitleler ve idrar yolundan olan kanamalar da gebeliğe bağlı kanamalarla karışabilir.
Gebelikte kanamanızın olması durumunda acil olarak doktorunuza başvurup muayene olmanız gerekmektedir. Ultrasonografide bebeğin kalp atışlarının olup olmadığına, gebelik kesesinin düzenine ve rahim ağzı uzunluğunun normal sınırlarda olup olmadığına bakılarak kanamanın nedeni araştırılmalıdır.
Gebelik döneminde kanama olması durumunda ilk yapmamız gereken yatak istirahatidir. İstirahat düşük tehdidinin en önemli tedavisidir. Bu dönemde cinsel ilişkiniz olmasın, ağır iş yapmaktan kaçının ve stresten uzak durun. Doktorunuzun vereceği önerileri dikkate alın, eğer doktorunuz kanamayı durdurmaya yönelik ilaç başlamışsa bunu düzenli bir şekilde kullanın.
Paylaş