Sevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuGebelikte hipertansiyon gebeliğe özgü çıkabileceği gibi gebelik öncesi var olan kronik hipertansiyon olarak da görülebilir. Öncelikle gebeliğe özgü hipertansiyon mu (gestasyonel hipertansiyon ) yoksa gebelik öncesi var olan hipertansiyon mu (kronik hipertansiyon) olduğunun anlaşılması gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ebru Özenç gebelikte hipertansiyonla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Gebelikte HipertansiyonHamilelik bir kadının en komplike dönemlerinin başında gelir. Acısıyla tatlısıyla oldukça karmaşık ama bir o kadar da paha biçilemez 9 aylık bir serüvendir. Bu serüvende güzel deneyimlerin yanı sıra çeşitli sağlık problemleri de kendini gösterebilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, hamilelik döneminde yaşanan düşük ve yüksek tansiyon ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Gebelikte Tansiyon DüşmesiYaklaşık 777 bin gebelik verisinin incelendiği yeni bir meta analiz, gebelikteki hipertansiyonun, bebeklerde otizm, dikkat eksikliği dahil nöro-gelişimsel bozukluklara yol açabildiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre gebelikte hipertansiyon bebekte nöro-gelişimsel bozukluk riskini yüzde 30 arttırıyor.
#GazetehaberleriAmerikan Kalp Vakfı kadınları ilk kez uyardı: Kadınların inme riski erkeklerinkinden daha fazla. Uzmanlar kadınların inme riskinin erkeklerine oranla daha fazla olduğu ve doğum kontrol hapı kullanmadan ya da hamile kalmadan önce kan basıncını özenle takip etmeleri gerektiğini belirtti.
Gebelikte tansiyon yükselmesi tüm gebeliklerin %5-10’unda karşımıza çıkar, ancak nadiren tehlikeli durumlara sebep olur. Daha önce kan basıncı normal iken gebelikte kan basıncının 140/90 mmHg ve üzerine çıkması gebelikte yüksek tansiyon, preeklampsi veya gebelik zehirlenmesi olarak adlandırılır. Florence Nightingale Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Herman İşçi gebelikte hipertansiyon ile ilgili bilgi verdi.
Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sizlere gebelikte oldukça merak edilen bir konuya değineceğim; gebelik hipertansiyonu. Her 100 gebeden 6’sında bulunan ve takip edilmediğinde ‘preeklampsi’ denilen gebelik zehirlenmesine kadar ciddi durumlara gidebilen gebelik hipertansiyonunun türleri ve çıkış şekli de oldukça önemli.
#Şenol KalyoncuOBEZİTE günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Dünyamızda hızla yayılan fataliteye kadar giden ciddi bir sağlık sorunu olan obezite, vücut kitle indexine göre gruplandırılır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr. Günğör Tuncay, obezite ve hamileliği anlattı.
#1Son zamanlarda folik asidin hamilelik süresince ne denli önemli olduğu biliniyor. Ancak pek çok hamile kadın folik asit alma miktarını bilmiyor. Hamilelik sırasında aşırı folik asit komplikasyonlara neden olabilir. Peki, Hamilelikte folik asit eksikliği ve fazlalığı nelerdir detayları ile derledik.
Vücudumuzun kendi kendine üretemediği ve dışarıdan almak durumunda olduğu iyot, sağlığımız açısından çok önemli bir mineraldir. ‘İyot yararlı mı, yoksa zararlı mı’ sorusu ise en çok tartışılan konulardan biridir. Ancak yapılan araştırmalar, bu mineralin insan sağlığı açısından oldukça faydalı olduğunu ve iyot eksikliğinin de birçok hastalığı beraberinde getirdiğini gözler önüne sermiştir.
#AnkaraX kromozomunun yokluğu ya da yapısal bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan genetik bir hastalık olan Turner sendromun en sık rastlanan belirtileri kısa boy, ergenlik gecikmesi, kemik erimesi, gebe kalamama olarak gösteriliyor. İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgilere göre, 'Turner Sendromu' bellirtileri, tedavisi ve merak edilenler...
#Turner SendromuHamilelikte baş ağrısı sorunu yaşayan anne adayları hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir merak ediyorlar. Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, çoğunlukla anne adaylarının gebelikteki ilk üç ayında kendini göstermektedir. Bunun nedeni genellikle vücuttaki ani hormonel değişim ve kan hacmindeki artışlar olabilir ve ani baş ağrılarına yol açar. Sık sık ve dinmeyen baş ağrıları ense ve göz ağrılarına kadar ilerleyebiliyor. Peki, hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz, hamilelikte görülen baş ağrısı ile ilgili anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
#GebePolikistik over sendromu (PKOS), her 5 kadından birinde görülen karşılaşılabilen hormonal bozukluklardan biri. Bu durum yumurtlayamam sorununun yanı sıra çeşitli rahatsızları da yol açabiliyor. Peki polikistik over sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte polikistik over sendromu hakkında bilgiler...
#Polikistik Over SendromuKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Opr. Dr. Sefa Erdem Özhan, özellikle kronik hastalığı olan anne adaylarının gebelikte ilaç kullanımına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "İlaçların gebelikte kullanım açısından uygun olup olmadığı bir hekim tarafından değerlendirilmelidir" dedi.
#Gebelik Dönemi