Anne bebek ölümlerinin en önemli nedenlerinden biri

Güncelleme Tarihi:

Anne bebek ölümlerinin en önemli nedenlerinden biri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2017 09:23

Anne bebek ölümlerinin en önemli nedenlerinden biri

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA) Medicana Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Düzgün Korkmaz gebelikte hipertansiyonun her 10 gebelikten 1 'inde görüldüğünü belirtti ve gebelikte hipertansiyonun anne bebek ölümlerinde en önemli nedenlerden biri olduğunu belirtti. 

Dr. Korkmaz gebelikte hipertansiyon ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: 

"Bazı gebeler  gebelikten önce yüksek tansiyona sahip olabilirler, bazılarında ise bu durum gebelikle beraber başlar. Toplamda bütün gebeliklerin yaklaşık yüzde 10'unda yüksek tansiyon meydana gelir. Gebelikte hipertansif hastalıkların teşhis edilebilmesi ve takip ile tedavisinin planlanabilmesi için düzenli olarak kan basıncı takibi yapılması önemlidir."

Gebelikte yüksek tansiyonun 5 farklı şekilde gerçekleştiğini belirten Dr. Korkmaz, bu belirtileri şu şekilde açıkladı: 

Kronik hipertansiyon: Bu durumda tansiyon yüksekliği gebelikten önce vardır. Eğer gebeliğin 20. haftasından önce 140/90 üzerinde yüksek tansiyon saptanmışsa veya 20. haftadan sonra saptanan yüksek tansiyon postpartum 12. haftada hala düzelmemişse bu kronik hipertansiyon olarak kabul edilir.

Gestasyonel hipertansiyon: Bu durumda tansiyon yüksekliği gebeliğin 20. haftasından sonra başlamaktadır ve doğum sonrası 12. haftadan önce normale dönmektedir. Gestasyonel hipertansiyonda preeklampsiden farklı olarak proteinüri eşlik etmemektedir.

Preeklampsi: Gestasyonel hipertansiyonda belirtilen kriterlere proteinürinin eşlik etmesi ile tanı konur. İdrarda protein atılımı 24 saatte 300 mg'ı geçiyorsa gebelikteki fizyolojik sınır aşılmıştır (+1 dipstik). Ödem preklampsiye sıklıkla eşlik eder ancak bir tanı kriter değildir, preeklampsi tanısı için ödem şart değildir. Ayrıca preeklampsi olmadan da ödem mevcut olabilir.

Süperempoze preeklampsi: Kronik hipertansiyon varlığına ek olarak gebelik sırasında tansiyon yüksekliğinin ve proteinürinin daha fazla şiddetlenmesi durumudur. Gebelik sırasında en kötü prognozlu hipertansif hastalık budur.

Eklampsi: Preeklampsi hastasında konvülziyonların (nöbet) görülmesi durumudur.

GEBELİKTE YÜKSEK TANSİYON TEDAVİSİ

Eğer kan basıncı tehlikeli değerlere kadar yükselmiyorsa doğum başlayana dek gebeliğin devam etmesine izin verilebileceğini belirten Dr. Korkmaz sözlerine şunları ekledi: "Bu esnada tansiyon düşürücü ilaçlar bazen kullanılabilir. Eğer şiddetli gebelik zehirlenmesi veya kriz geçirme gelişirse tek tedavi doğumdur. Bebeği doğurtma kararı anneye ait riskler ve bebeğin anne karnında taşıdığı riskler ile doğum sonrası karşılaşacağı riskler göz önüne alınarak verilir. Bazen sezaryen ihtiyacı olabilir. Antihipertansif olarak alfametildopa, kalsiyum kanal blokörleri, hidralazin, labetalol, nitrogliserin gibi ilaçlar kullanılır. Hipertansif hastalıklara bağlı konvülziyonları (eklampsi) önlemek amacıyla magnezyum sülfat kullanılır."

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!