Güncelleme Tarihi:
DENİZLİ'deki Servergazi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uz. Dr. Deva Hazar, gebelikte görülen hipertansiyonun anne ve bebek hastalıklarına, ölümlerine neden olduğunu belirtti; hipertansiyon hastalarının iyi takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Servergazi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uz. Dr. Deva Hazar, hipertansiyonla ilgili çeşitli bilgiler verdi. Normal gebelikte bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamak için kalp ve damar sisteminde önemli değişiklikler olduğunu, hamilelikte kalp hızı ve kalbin pompaladığı kan miktarının arttığını söyleyen Uz. Dr. Deva Hazar, gebelikte küçük tansiyonun 2 birim kadar düşebildiğini ve gebeliğin sonuna doğru tansiyon değerlerinin gebelik öncesi değerlerine döndüğünü belirtti. Hazar, ortalama 10 gebeliğin 1-2'sinde gebelik hipertansiyonun görülebileceğini ifade ederek, "Gebelikte hipertansiyon 6 saat içinde yapılan iki ayrı ölçümde, kan basıncının yani tansiyon ölçümünün 14/9 üzerinde veya büyük tansiyonun 3 birimden, küçük tansiyonun 1 birimden yüksek ölçülmesi gebelik hipertansiyonu olarak kabul edilir" dedi.
Bebek gelişmesinde gerileme, erken doğum 'plasenta' denilen anne ve bebek arasındaki hayati bağlantıyı sağlayan dokunun erken ayrılması, ani böbrek yetersizliği, hipertansiyon krizi gibi olayların anne ve bebeğe zarar vereceğini anlatan Hazar, "İlk gebelerde, önceki gebelikte gebelik zehirlenmesi öyküsü olanlarda, gebelikten önce hipertansiyon öyküsü olanlarda, 35 yaş üstündeki gebelerde, çoğul gebelik durumlarında, şeker hastalarında ya da böbrek hastalığı gibi hipertansiyon ve idrardan protein kaybedilen durumlarda, şişman gebelerde, kollagen doku hastalıkları, antifosfolipid sendromu, bağışıklık sistemi bozuklukları olan gebelerde tansiyon görülme riski artar. Gebelikleri boyunca çalışmak zorunda olan ve dinlenme fırsatı bulamayan anne adaylarında da risk yükselir" dedi.
Gebelikte dikkat edilmesi gereken haftada alınabilecek 2 kilodan fazla artışa dikkati çeken Hazar, "Gebelere hipertansiyon, ya da gebelik zehirlenmesi tanısı konursa gebe kesinlikle yatak istirahatı yapmalı. Mümkünse sol tarafına yatmalıdır. Bu şekilde idrar miktarının artması beklenir. 2 günde bir kez doktor kontrolü uygun olacaktır. Gerektiğinde doktor kararı ile hastaneye yatışı ve takibi olabilir" dedi.
Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)
FOTOĞRAF