Dünyada yaklaşık bir milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise durum benzer. Yaklaşık %60-70 oranında görülen bu eksikliğin sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkileyebileceği biliniyor. Anne adaylarının, hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını riske etmemek için yeterli D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekiyor. Herhangi bir D vitamini eksikliği durumunda, kişinin gebe kalmadan bu vitamin eksikliğinin giderilmesi oldukça önemli. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, D vitaminin insan vücudunda çok farklı yerlerde çok çeşitli görevleri olduğunun altını çizerken konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#D VitaminiKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileKoronavirüsün ilk çıkış noktası olan Çin’in Wuhan bölgesinden günümüze kadar geçen 9 aylık süreçte, dünyanın her yerinde her yaştan insanın bir numaralı gündemi haline geldi. Şimdilik hakkında bildiklerimiz son derece kısıtlı ve koronavirüs gizemini koruyarak gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Dünyanın her yerinden gelen veriler toplanmaya başladıkça covid-19’a bağlı ölüm oranları ve oluşturduğu komplikasyonlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaya başladık.
#HamileD vitamini vazgeçilmez vitaminlerin başında geliyor. Uzmanlara göre, D vitamini öyle çok mekanizmayı etkiliyor ki, bu yüzden yeterli olup olmadığı düzenli kontrol edilmeli! Zira, eksikliği halinde raşitizm, kalp hastalığı ve diyabet gibi önemli sağlık sorunlarına zemin hazırlıyor üstelik her yaşta her dönemde farklı sorunlara yol açıyor. Ama özellikle bir grup var ki, onlar için daha da büyük önem taşıyor; Hamileler.
#Erken DoğumGebeliğin sağlıklı devam etmesi ve sonuçlanması için anne adayının hem dengeli hem de yeterli beslenmesi çok önemli. Özellikle gün içinde alınacak vitamin ve mineraller, anne adayının ve bebeğin sağlığını olumlu etkiliyor. Kan değerlerinin normal olmasının bilhassa önemli olduğu vitaminlerden biri de D vitamini… Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, gebelikte D vitamini ile ilgili önemli bilgiler aktardı, bu vitaminin hangi besinlerde bulunduğunu açıkladı.
#D VitaminiD vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Vücuttaki tüm hücreler için yararlı olduğu bilinen D vitamini, en kolay ve ekonomik olarak güneşten elde ediliyor. Memorial Şişli Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yavuz Yalçın, D vitamini eksikliği ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#D VitaminiGebelikte şeker yükleme testi tartışmaları ve Endokrinoloji Derneği'nin Prof. Dr. Canan Karatay hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaptı. Hamilelikteki diyabet testinin zararlı olduğu yönünde açıklamalar yapan Prof. Dr. Canan Karatay hakkında suç duyurusunda bulunan dernek ayrıca, Prof. Dr. Karatay’ı Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ile İstanbul Tabipler Odası’na da tıbbi deontolojli ve hekimlik meslek etiğini ihlal ettiği gerekçesiyle şikayet etmişti.
#Canan KaratayGebeler hem kendilerini hem de bebeklerini özenle ve dikkatle beslemek durumundadır. “İki canlı” olma hali onların bazı vitamin ve minerallere her zamankinden daha fazla gereksinim duymalarına yol açar. Anne adaylarının özellikle demir, iyot ve kalsiyum gibi mineral eksikliklerine karşı korunmaları şarttır.
Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiHamilelik sırasında sağlıklı besin çeşitleri yemek, bebeğin kilo almasına ve bebeğin gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunur. Ayrıca, yeterli besin ve mineral alımı, annelerin hamilelik sırasında canlı ve sağlıklı tutar. Özellikle yeni taze ve organik ürün kullanımı hem annenin hem de bebeğin sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Yeni doğal ürünler, vücuda hayati besin takviyesi veren önemli bir lif kaynağı olduğundan son derecede gereklidir. Bu meyvelerin en başında nar gelmektedir. Hamilelikte nar yemek bebeğe kilo aldırır mı? Leke yapar mı? Gebelikte nar yemenin faydaları nelerdir detayları ile derledik.
Son zamanlarda folik asidin hamilelik süresince ne denli önemli olduğu biliniyor. Ancak pek çok hamile kadın folik asit alma miktarını bilmiyor. Hamilelik sırasında aşırı folik asit komplikasyonlara neden olabilir. Peki, Hamilelikte folik asit eksikliği ve fazlalığı nelerdir detayları ile derledik.
Hamilelik sırasında kadınlarda bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de bel ağrısıdır. Kendi başına oldukça zor bir süreç olan hamilelik doğumun yaklaşması ile birlikte meydana gelen bel ağrıları ile iyice zorlaşmaktadır. Hamilelikte bel ağrısı olur mu? Ne zaman ve kaçıncı haftada başlar? Gebelikte bel ağrısı nedenleri nelerdir detayları ile derledik.
Son yıllarda ‘beslenme psikiyatrisi’ terimini daha çok duymaya başladık. Uzmanlar “Ne yiyorsak beynimizi onunla besliyoruz, bu da ruh halimizi etkiliyor” diyor. Türkiye’de psikiyatri diyetisyenliğinin öncülerinden Prof. Dr. Aliye Özenoğlu da selenyum, çinko, magnezyum, D vitamini yetersizliklerinin zihinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabileceğini söylüyor.
#PsikiyatriGebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikHalk arasında bebeğin eşi olarak bilinen bebek plasentası, bebeğin ana rahmine girdikten doğuma kadar ona eşlik eder. Plasenta, bebeğin anne karnında ihtiyaç duyduğu hemen her türlü kaynağı sağlamakla görevlidir. İşte, bebek plasentası hakkında bilinmesi gerekenler…
#Bebek Plasentası NedirCovid-19 sürecinde ortaya çıkan kaygı, paranoya ve stres bozuklukları bireylerin psikolojisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Günlük rutinlerin farklılaşması, evde geçirilen sürenin uzaması ve insanların sevdiklerini uzun süre görememesi nedeniyle yaşam alışkanlıkları da tamamen değişiyor.
#Pandemide Ruh Sağlığı