Paylaş
Gebe kadınların günlük kalsiyum ihtiyacı yaklaşık 1000 mg’dır. Gebelikte tüketilen süt veya yoğurt miktarının 500 g civarında tutulması ve 50-60 g kadar peynir tüketilmesi bu ihtiyacı çoğu kez karşılamaktadır. Yeterince kalsiyum alamayan annelerde, vejetaryen beslenenlerde ilave kalsiyum desteği verilebilir.
DEMİRE DİKKAT!
Anne adaylarının demir ihtiyaçlarını karşılamak da çok önemlidir. Kırmızı yağsız et, derisi alınmış kümes hayvanları, yumurta, balık, tam tahıllar, baklagiller, koyu yeşil sebzeler ve balık en önemli demir kaynaklarıdır.
Bir gebenin ortalama olarak günde 15-20 mg civarında ek demire ihtiyacı vardır. Bunu sadece diyetle karşılayabilmek genellikle mümkün olmaz. Sıklıkla anne adaylarının demir içeren destekler kullanmaları tavsiye edilir.
Bizim düşüncemiz gebelerin demir eksikliği yönünden dikkatle izlenmeleridir. Bu hem annenin, hem de doğacak çocuğun sağlığı için çok önemlidir. Demir emilimini artıran C vitamininden zengin meyve ve çiğ sebzelerin demirden zengin gıdalarla birlikte tüketilmesini ve aksine demir emilimini engelleyen çay, kahve gibi içeceklerin sınırlanmasını da öneriyoruz.
ÖNEMLİ
D vitamini ve çinko şart!
Doku üretimi, korunması, onarımı ve yeni, kaliteli hücrelerin oluşmasında, beyin gelişiminde ciddi görevler üstlenen çinko güçlü bir bağışıklık sistemi için de vazgeçilmezdir. Kısacası gebe annenin de karnında büyüyen bebeğin de yeteri kadar çinko alması şarttır. Çinko en çok kırmızı et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinde bulunmaktadır.
Gebelikte D vitamini ihtiyacı yerine konmalıdır. Artan kalsiyum ihtiyacına bağlı olarak D vitamini ihtiyacı da yükselmektedir. Bunu karşılamak için süt ve süt ürünleri çoğu kez yeterli olmaz. Güneş ışığından faydalanmaları, diğer hayvansal proteinlerle D vitamini ihtiyaçlarını gidermeleri önerilmektedir.
NOT ALIN
Folik asit önemli
Gebelerin ihtiyaç duyduğu çok önemli bir B vitamini vardır: Folik Asit. Folik asit anne adaylarına özellikle ilk üç ayda çok lazımdır. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde vücudunda yeteri kadar folik asit bulunduran annelerde omurilik bölgesinde oluşan “Spina Bifida” gibi doğumsal defektli bir bebek doğurma riski azalmaktadır.
Folik asit gereksinimini yerine koymak için en garantili yol gebe kalmaya karar vermeden 4-5 ay öncesinden itibaren her gün 400 mcg folik asit kullanmaktır. Gebeliği takiben bu miktarın günde 600 mcg’a yükseltilmesi önerilmektedir.
Folik asiti doğal yoldan karşılamak için anne adaylarına daha fazla koyu yeşil yapraklı sebze, turunçgiller, yağlı tohumlar ve kuru baklagiller tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
DİKKAT
Omega-3 çok mühim
Biz ayrıca anne adaylarının hamilelik sürecince sık sık balık, ceviz ve diğer omega-3 kaynağı besinleri tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Bedeninde yeteri kadar omega-3 yağ asiti bulunduran annelerin çocuklarının beden ve özellikle beyin gelişimlerinin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Yeteri kadar omega-3 yağları kullanan annelerin daha sağlıklı bebekler doğurduklarını gösteren çalışmaların sayısı yüksek.
Gebelik döneminde yeterince su içmek de çok önemlidir. Su herkes için olmazsa olmaz bir unsurdur ama anneler için daha fazla önem kazanmaktadır. Anne ve bebeğin günde ortalama 2-2,5 litre sıvı tüketimine ihtiyaçları vardır.
Belirli bir miktar su tavsiyesi yerine, susadıkça bol bol su içmek, idrar renginin şeffafa yakın açık sarı olmasını izlemek de yeterli olmaktadır.
BİR SORU/BİR CEVAP
Gebeler alkol kullanabilir mi? 42-50537415 42-51428471
Gebelikte, özellikle de fetüs gelişiminin gerçekleştiği ilk 3 ayda alınan alkol fetüse çok zararlıdır. Bilim adamları alınacak alkol miktarının sınırı ile ilgili kesin bir şey söylememekle birlikte, mümkünse çok az, hatta hiç tüketilmemesi gerektiğini bildirmektedirler.
Gebelikte aşırı alkol kullanımı ile bebekte fetal alkol sendromu dediğimiz düzeltilemeyen fiziksel ve zihinsel zararlar oluşabilir.
Yüzde, kalpte, eklem ve parmaklarda, görme ve işitmede oluşabilecek hasarlar, aynı zamanda mikrosefali (küçük kafa), gelişim gerilikleri, öğrenme güçlüğü, hiperaktivite ve benzeri birçok sorun, gebelikte kullanılan alkolün miktarı ile doğrudan ilişkilidir.
Gebelikte alkol içildiğinde, plasentayı geçerek fetüse ulaşmakta ve fetüs alkolü yetişkinlerden daha yavaş metabolize ettiğinden, kanındaki alkol yoğunluğu daha yüksek olmakta ve bu da gelişen doku, organ ve beyine besin maddeleri ve oksijenin taşınmasını engellemekte, hücreleri zedelemektedir.
DİKKAT
Gebelikte sigara neden yasak 42-34881228
Sigara içer gebeler, bebeğe katran, nikotin ve karbon monoksit gibi zararlı maddeler sunarlar! Nikotin damarları büzer, böylece besin maddeleri ve oksijen fetüs ulaşmakta zorlanır. Karbon monoksit bebeğin aldığı oksijen miktarını azaltır.
Sigara içmenin fetüste anormalliklere yol açtığı net olarak gösterilememiştir ancak plasentada yerleşme bozuklukları, bebekte gelişme gerilikleri, erken doğum, düşük riski ve anne karnında bebek ölümleri sigara içenlerde daha sık görülür. Tabii ki bu sorunlar içilen sigaranın miktarı, gebelikte ne kadar süreyle kullanıldığı ile doğru orantılıdır.
Paylaş