Hastalıkların tanısında hastalara belirli tahliller yapılır. Tedavi sürecinin başarısında pozitif etkileri bulunan bu tanı yöntemleri, farklı durumlarda farklı tahlillerle uygulanabilir. Hastanelerde kan tahlili yapılarak hastanın şeker düzeyi, kan değerleri incelenebilir. Ancak bazı durumlarda çok daha detaylı araştırmalar için farklı tahliller gerekli olabilir. Bunlardan biri olan APTT testi, hemotoloji laboratuvarlarında yapılır. Peki, APTT testi ne anlama gelir? APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#APTT Nedirİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkHer 10 dakikada bir tuvalete gitmeniz gerektiğini düşünün. Hayat çok daha zor olurdu değil mi? 'Aşırı aktif mesane' olarak adlandırılan bu durum geçtiğimiz günlerde yıllarca bu şekilde yaşamış genç bir kadın sayesinde gündeme geldi. Biz de uzmanlarımıza aşırı aktif mesanenin sebeplerini ve tedavisini sorduk. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkAnne adayları özellikle değişik platformlarda plasenta previa hakkında araştırma yapmaktadırlar. İşte plasenta previa nedir, neden olur, plasenta previa teşhisi ne zaman konur gibi ve çok daha geniş bilgileri sizler için hazırladık.
Üreme çağında görülebilecek pek çok önemli hastalık bulunur. Bunlardan birisi de Folikül kisti olarak bilinir. Folikül kisti günümüze pek çok kadında görülen ve kadınlar tarafından sıkça araştırılan sağlık sorunlarından birisidir. Folikül kisti üreme çağındaki kadınların yumurtalıklarda gelişebilen bir kist çeşididir. Folikül ve folikül oluşumu nedir sizler için derledik.
#DışhaberPreeklampsi, genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra gelişebilecek önemli bir komplikasyondur. Aynı zamanda bu hastalık, gebelik zehirlenmesi olarak da bilinir. Bu hastalık, tedavi edilmediği zaman hem hamile olan kadın hem de bebeği için ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle de dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Preeklampsi nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
Her anne için anne olmak büyük bir mutluluktur. Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek ve bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almak isteyen anneler gereken testleri de yapmalılar. Özellikle de hamilelik döneminde nonstress (NST) testi doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Nonstress Test (NST) nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Nonstress Test (Nst) Nedir Ve Nasıl Yapılır?Halk arasında bebeğin eşi olarak bilinen bebek plasentası, bebeğin ana rahmine girdikten doğuma kadar ona eşlik eder. Plasenta, bebeğin anne karnında ihtiyaç duyduğu hemen her türlü kaynağı sağlamakla görevlidir. İşte, bebek plasentası hakkında bilinmesi gerekenler…
#Bebek Plasentası NedirÇocuk sahibi olamayan anne baba adaylarının en çok tercih ettiği tedavilerin başında tüp bebek geliyor. tüp bebek tedavisi, uzun bir süredir tercih edilen bir yardımcı üreme modelidir. Tüp bebek konusunda Doktor Esra Çabuk Cömert’e, tüp bebek konusunda merak edilenleri sorduk…
#Tüp BebekYaş farkı gözetmeyen, evli ya da bekar fark etmeyen en sık rastlanan kadın sorunlarının başında yer alan yumurtalık kistleri üreme sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Günün birinde hamile kalmaya karar verdiğinizde de karşınıza gebeliğin oluşmasını engelleyen sorun olarak çıkabilir.
#Yumurtalık KistiBebek sahibi olmak isteyen çiftler için en doğru zaman, yumurtlama dönemidir. Bir kadın adet döngüsü sırasında hamile kalabilir. Peki, yumurtlama dönemi kaç gün sürer, belirtileri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğuları, bu konu hakkında bilgi verdi.
#Yumurtlama DönemiBebeklerin hayatındaki ilk 1000 günün önemine dikkat çekmek için 2016 yılında “Geleceğin Ayak İzleri- İlk 1000 Gün” sosyal sorumluluk çalışmasını hayata geçiren Şebnem Öğredik Çavuşoğlu ile 10 Nisan’da 4. sü düzenlenecek olan zirvenin detaylarını konuştuk.
#İlk 1000 GünÇoğumuz yaşamsal önem taşıyan plasenta hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. Büyük kısmını damarların oluşturduğu plasenta yeterli gelişmediği takdirde bebekte büyüme-gelişme geriliği gibi sorunlar yaşanabilir? Peki, plasentanın görevleri nelerdir? Plasenta gebeliğin hangi döneminde oluşur? İşte, konuyla ilgili bazı önemli bilgiler…
#PlasentaHamilelik belirtileri nelerdir? Gebelik ne zaman başlar? Hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız? Hamileliğin ilk günlerinde neler olur? Kısa süreli kanama hamilelik belirtisi mi? Hamilelik belirtilerinden duygu değişiminin sebepleri nelerdir? Hamilelik belirtilerinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
#Hamileliğin İlk BelirtileriGebelik boyunca vücutta pek çok değişiklik olur. Bu değişimlerin normal mi yoksa patolojik mi olduğunun saptanması son derece önemlidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Faruk Abike, gebelikte sık rastlanan sorunlar ve çözümleri ile ilgili önemli konulara dikkat çekti.
#GebelikAnne ölüm oranları, ülkelerin en önemli gelişmişlik göstergelerinden biri. Avrupa’da bu oran yüz binde 10’un altında. Türkiye’de ise her 100 bin kadından 14.7’si gebelik, doğum veya doğumdan sonraki 42 günde yaşamını yitiriyor. Bu tabloyu değiştirmek için 4 yıldır 7 gün 24 saat çalışan ve gönüllü hekimlerden oluşan bir hayat kurtarma timi var. Prof. Dr. Ateş Karateke, Doç. Dr. Mehmet Küçükbaş, Doç. Dr. Mesut Polat ve Doç. Dr. Selçuk Selçuk, 400 anneyi kurtardı.
#Anne ÖlümüAdet düzensizliği, kadınlarda yüz ve vücutta tüylenme, sivilcelenme ve çocuk sahibi olamama gibi belirtiler ile kendisini gösteren polikistik over sendromu kadınlarda yaygın olarak görülüyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız polikistik over sendromunun belirtileri, polikistik over sendromunun tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Polikistik Over