Güncelleme Tarihi:
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, adet gecikmesi hamileliğin belirtileri arasında ilk uyarı olduğunu belirterek hamileliğin diğer belirtilerini sırallıyor.
Hamileliğin ilk belirtisi, çoğunlukla beklenen âdet kanamasının gecikmesidir. Ancak bazı gebelerde embriyonun rahme yerleşmesi sırasında, halk arasında ‘üstüne görme’ denilen implantasyon kanaması olabilir. İmplantasyon kanaması çoğunlukla âdet dönemine denk geldiği için, âdet kanamasıyla karıştırılabilir. Ancak âdet dönemi kanamasına kıyasla çok daha hafif ve lekelenme şeklinde olan bir kanamadır.
Vücutta oluşan hormon değişiklikleri anne adayının ruh halinde de ani dalgalanmlara yol açabilir. Anne adayı bu dönemde daha stresli ve gergin olabilir, kolay sinirlenebilir, gereksiz şeyler için ağlayabilir. Bu belirtilerin hepsi gebeliğin ilk dönemlerinde beklediğimiz, annemizin ve bebeğimizin sağlığını etkilemeyecek belirtilerdir.
HAMİLE KALMAK İÇİN ŞANSLI GÜNLERİNİZİ ÖĞRENİN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever her kadına göre hamilelik belirtilerin başlama zamanı ve belirtilerin şiddeti değişebileceğine vurgu yapıyor.
Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamanızdan farklı olarak az miktarda, açık renkte kanama oluşabilir. Bu gebeliğin oluştuğu anlamını taşır. Bu da hamilelik belirtileri arasında ilk sıralarda yer alır. Bu tarz bir kanamayı yoğun iş temposu ve diğer koşullardan dolayı fark edemeyebilirsiniz. Az rastlanan ve takibi zor bir hamilelik belirtisi olarak nitelendirilebilir.
Hassas ve ağrılı göğüsler, göğüs uçlarınızın renginin koyulaşması ve hatta göğsünüzün üstündeki damarların daha belirgin bir hal alması hamile olduğunuzun ilk belirtilerinden biri olabilir. Özellikle de hamileliğin ilerleyen safhalarında bu hassaslaşmanın arttığını ve artabileceğini söylemekte fayda var.
Eğer çok ani bir şekilde birden kendinizi bitkin hissediyorsanız bu vücudunuzun artan hormon seviyelerine verdiği bir tepkidir. Birçok kadın için yorgunluk ilk üç aylık dönem boyunca sürer ve ikinci üç aylık döneme geldiğinde yavaş yavaş yok olur.
Birçok hamile kadın henüz daha 6 haftalık hamile iken mide bulantıları hissetmeye başlayabilir ama bazıları ise daha erken bir dönemde sabah bulantıları. İkinci üç aylık döneme girdiğinizde bu bulantılar büyük olasılıkla azalacaktır.
Geceleri sık tuvalete çıkmaya mı başladınız? Gebelik süresince bedeniniz fazladan sıvılar üretecektir ki bu da mesanenizin fazladan mesai yapması ve olduğundan daha sık tuvaleti kullanma ihtiyacınız olacağı anlamına gelmektedir.
[fotogaleri=4074,4120,4255]
Gebeliğin ilk haftalarında anne adaylarında baş dönmesine çok sık rastlansa da yapılan araştırmaların sonucunda birçok kadın bu belirtiyi hiç yaşamadan hamilelik geçiriyor. Gebelikte baş dönmesi yaşanmasının sebebi, rahmin yaptığı baskı sonucu yeterli miktarda kan pompalamamasından kaynaklıdır.
Her gebe kadın aşerme belirtisini yaşamaz. Aşerme erken hamilelik belirtisi olarak sayılmaz. Ortalama 3-4 aylık gebelik var ise, aşermeler başlayabilir. Bu hamilelik belirtileri çok uzun sürmeden ortadan kaybolur.
Hamilelik belirtileri arasında gebelik döneminde yaşanan koku hassasiyeti de vardır. Bu belirtiyi hemen hemen her kadın yaşar. Gebelik döneminde hormonlarda değişiklik yaşandığı için burun koku alma duyusunu en üst seviyede yaşar. Özellikle parfüm ve sigara kokusu gebe bayanların bulantısını arttırabilir.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL