Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sizlere gebelikte oldukça merak edilen bir konuya değineceğim; gebelik hipertansiyonu. Her 100 gebeden 6’sında bulunan ve takip edilmediğinde ‘preeklampsi’ denilen gebelik zehirlenmesine kadar ciddi durumlara gidebilen gebelik hipertansiyonunun türleri ve çıkış şekli de oldukça önemli.
#Şenol KalyoncuYaklaşık iki yıldır tüm hızıyla devam eden Covid-19’un yeni varyantı Omicron çok hızlı bulaştığı için, anne adaylarında da görülme sıklığı artıyor. Bu durumun gebelikte stresi çok daha fazla artırdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Habibe Seyisoğlu, pandemi sürecinde sağlıklı bir gebelik için basit ama etkili 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmicronBaş ağrısı her ne kadar sık karşılaşılan bir sorun olsa da gebelik döneminde veya doğumun hemen sonrasında ortaya çıkan ağrının daha dikkatli incelenmesi gerekiyor. Kadın Sağlığı, Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tanju Demirören, altta yatan soruna göre ağrının şiddeti ve sıklığının değişebileceğine işaret ediyor.
#Hamilelikte SağlıkGebelik döneminde veya doğumun hemen sonrasında ortaya çıkan baş ağrısının dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini belirten Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tanju Demirören, "Baş ağrısıyla hekime başvuran gebelerin 3’te 1’inde gebelik hipertansiyonu ve zehirlenmesi saptanırken, üçte ikisinde migren tipi ağrılar görülür" dedi.
#Gebelikte Baş AğrısıUnlu mamullerden, hazır yiyeceklere, patates kızartmasından gofret ve çikolataya kadar çok geniş bir yelpazede kullanılan trans yağlar, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, trans yağların, koroner kalp hastalığı ve inme riskini artırmasının yanında, tip 2 diyabet, insülin direnci, metabolik sendrom, obezite ve kanser gibi birçok hastalığa neden olduğunu söylüyor. Peki, trans yağ nedir?
#Trans YağBel çevresi, bel-kalça oranı derken şimdi de boyun çevresi ölçülüyor. Boyun çevresinin genişlemesi, kalp ve damar, diyabet, obezite gibi birçok hastalık riskinin arttığına işaret. Uzmanlar uyarıyor: Boyun çevresinin kadınlarda 34, erkeklerde 37 santimetrenin üstüne çıkmasına izin vermeyin
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık güvencesi ve parası olmadığı için hastaların hastane kapısından geri dönmesinin son bulduğunu söylerken, Ankara’da gebelik zehirlenmesi (preeklempsi veya gebelik hipertansiyonu) geçiren 18 yaşındaki genç bir kadın, toplam 2.4 km’de yer alan üç hastaneden de geri çevrilince yaşamını yitirdi.
Tıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıBeslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili yeni bir araştırmada, ‘Tipik Batı Beslenme’ tarzından ‘Optimize Edilmiş Beslenme’ye geçmenin, kişilerin ömrünü uzatabileceği ortaya çıktı. Örneğin 20 yaşında bir kişi optimal beslenmeye geçerse ömrüne 10-13 yıl ekleyebiliyor. 60 yaş ve üstü olan kişiler ise doğru beslenerek 8-9 yıl kazanabiliyor. Peki bu iki beslenme tarzı arasında ne fark var? Çocuk yaştan itibaren optimal beslenme modelini benimsemek nasıl bir fark yaratır? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHamilelik sürecinin ilk 3 ayında yaşanan sorunlar ilgili önemli bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Özge Piri Mantar, gebelikte ilk 3 ayın çok önemli olduğunu belirterek, "Bu dönemde düşük riski çok yüksek olabilir. Düzenli olarak anne adayının takip edilmesi gerekiyor" dedi.
#GebelikBugün Dünya Diyabet Günü. Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen kronik bir metabolizma bozukluğu bu. Günümüzde bu hastalıktan mustarip çok insan var. 14 Kasım, 1922’de insülini bularak milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig’in doğum yıldönümü anısına Dünya Diyabet Günü olarak kabul edildi. Biz de bugün vesilesiyle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Demet Özgil Yetkin’le diyabeti konuştuk.
#GazetehaberleriKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Opr. Dr. Sefa Erdem Özhan, özellikle kronik hastalığı olan anne adaylarının gebelikte ilaç kullanımına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "İlaçların gebelikte kullanım açısından uygun olup olmadığı bir hekim tarafından değerlendirilmelidir" dedi.
#Gebelik DönemiÜlkemizde sıkça görülen diyabet yani şeker hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Tayfun Garip “Diyabet çok su içme, sık idrara çıkma, çok yemek yeme veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu ve gece idrara çıkma olup daha nadir olanları bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak akılda tutulması gereken bir önemli nokta da diyabet hastalığı gelişmiş olmasına karşın hiçbir belirti veya bulgunun olmayabileceğidir” dedi.
#DiyabetEskişehir’de 8 aylık hamile Büşra Oğuz (22) evde rahatsızlanması üzerine kaldırıldığı hastanede, yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçirdiği tespit edilerek, bebeğini dünyaya getirdikten sonra yoğun bakıma alındı. Dört gün yaşam mücadelesi veren Oğuz, hayatını kaybederken, Ayaz ismini verdikleri bebeği ise kuveze alındı. Büşra’nın hayatını kaybetmesi kentte büyük üzüntüye neden olurken, yakınları ve arkadaşlarının yanı sıra acı haberi alanlar, sosyal medyadan binlerce başsağlığı mesajı paylaştı. Geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden Büşra Oğuz, 26 Ağustos'ta Emek Mahallesi Miraç Camisi’nde kılınan öğle namazının ardından, Asri Mezarlığı’nda gözyaşlarıyla toprağa verildi.
#Eskişehir