Kadınların korkulu rüyası

Güncelleme Tarihi:

Kadınların korkulu rüyası
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 04, 2013 00:00

Her 10 kadından 1'inde görülüyor, çok ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün, kadınları uyardı. Polikistik over sendromu kadınları tehdit ediyor. Polikistik over sendromu olan kadınlar; hipertansiyondan kalp hastalıklarına şişmanlıktan metabolik sendroma kadar çok ciddi hastalıklara yakalanabiliyor.

HER 10 KADINDAN BÄ°RÄ°NÄ° TEHDÄ°T EDÄ°YOR


Seyrek adet görme, kanda testosteron yüksekliği, tüylenme, sivilce, saç dökülmesi ve şişmanlıkla belirti veriyor,  Türkiye’de her 10 kadından birinde kısırlık, diyabet, yüksek tansiyon, kalp damar hastalığı ve rahim iç tabaka kanseri riskini artırıyor. Kadınların bel çevresini kalınlaştırıyor, iyi huylu kolesterol HDL’nin düşmesiyle gelişen metabolik sendroma zemin hazırlıyor.

BU BELÄ°RTÄ°LERE DÄ°KKAT

 

Haberin Devamı

Medipol Ãœniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün polikistik over sendromu ile ilgili "Polikistik over sendromu üreme çağındaki kadınlarda sık görülen bir hastalık. Toplumda her 10 kadından birini etkiliyor. Nedeni net olarak bilinmiyor fakat genetik yatkınlık son yıllarda öne çıkıyor. TeÅŸhisi adet düzensizliÄŸi, hormonal bozukluk ve ultrasonografi ile konuluyor. Genellikle adet düzensizliÄŸi toplumda yanlış anlaşılabiliyor. Polikistik over sendromundaki adet düzensizliÄŸi yılda sekiz kere ya da daha az adet olması olarak ifade edilebiliyor. Polikistik over sendromunun klinik belirti ve bulguları kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸmekle birlikte yumurtlama problemi, tüylenmede artış, obezite ve insulin direnci bu kadınlarda sıklıkla birlikte görülüyor" dedi.Â

OBEZÄ°TE, POLÄ°KÄ°STÄ°K OVER SENDROMUNUN DOSTU

 

Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün obezite ve polikistik over sendromu arasındaki ilişkiye dikkat çekerek; ‘’Özellikle obezite polikistik over sendromunda adet düzensizliğini daha da şiddetli hale getiriyor. Obezite, polikistik over sendromunun görülme sıklığını artırıyor. Her 2-3 polikistik over sendromu olgusunun birinde obezite de görülüyor. Vücut kütle indeksi 28 kg/m2 üzeri olan polikistik over sendromu olgularında kardiyovasküler hastalık ve diyabet riski 3-4 kat artıyor. Polikistik over sendromu olguları sadece kilo verdiğinde bile adetin düzene girdiği görülüyor. Bu nedenle de tüm Dünya’da bu kadınlarda öncelikle yaşam tarzı değişikliği yani sağlıklı beslenme ve egzersiz öneriliyor, mutlaka kilo vermeleri tavsiye ediliyor. Özellikle adolesan dönem dediğimiz ergenlik döneminde adet düzensizliği ve obezite birlikte olduğunda polikistik over sendromu altta yatan neden olabiliyor ve bu genç kızlarda kilo verildiğinde hem adet ritmi düzene giriyor hem de ileriki yıllarda obezitenin de katkısı ile erken yaşlarda gelişebilecek kalp hastalığı ve hipertansiyon gibi hastalıkların önüne geçilmiş oluyor.’’ dedi.

Haberin Devamı

ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI ZORLAŞTIRIYOR

 

Bu sendromun çocuk sahibi olmayı zorlaştırdığını dile getiren Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün; ‘’Polikistik over sendromu yumurtlama problemlerine bağlı olarak çocuk sahibi olmada zorluk oluşturmasının yanında metabolik ve kardiyovasküler promlemlere de yol açabilen bir hastalık.. Bu kadınlarda kardiyovasküler hastalık, hipertansiyon ve kan yağlarında olumsuz değişiklikler obezite ve insulin direnci ile yakından ilişkili.. Polikistik over sendromu olan kadınlar obez ise 30’lu yaşlarda bile hipertansiyon gelişebiliyor. Hatta bu kadınlar gebe kaldığında gebelik hipertansiyonu ve gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) polikistik over sendromu olmayan kadınlardan üç kat daha sık görülüyor. Ayrıca polikistik over sendromu olgularında koroner damarlarda kireçlenme (kalsifikasyon) ve damar tıkanıklığı olarak ifade edilebilen ateroskleroz daha sık gözleniyor. Bu sebeple de bu kadınlarda tespit edilen hipertansiyonun tedavisinde altta yatan obezite ve insulin direncinin tedavi edilmesi ve hatta engellenmesi öneriliyor’’ dedi.

Haberin Devamı

METABOLİK SENDROM DAHA SIK GÖRÜLÜYOR


Polikistik over sendromu olan kadınlarda insulin direnci ile beraber metabolik sendrom daha sık görülüyor. Metabolik sendromda bel çevresi 80 cm’in üzerinde olmakta, kan basıncı 130/85 mmHg üzerinde olmakta, iyi kolesterol dediğimiz HDL kolesterol 50 mg/dl altında olmakta, trigliserid dediğimiz kan yağları 150 mg/dl üzerinde olmakta ve açlık kan şekeri 100 mg/dl üzerinde olmaktadır. Amerika’da neredeyse her üç polikistik over sendromu hastasının birinde metabolik sendrom da birlikte görülüyor.

RAHÄ°M KANSERÄ° RÄ°SKÄ°NÄ° ARTIRIYOR

PCOS (polikistik over sendromu) hastalarının karşılaştıkları sıkıntıların başında seyrek adet görme veya hiç adet görmeme geliyor. Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün ‘’Adet düzensizliklerinin ihmal edilmesi durumunda rahim iç tabakasında kalınlaşma ve kanser gelişebildiğini’’ vurguluyor.

Haberin Devamı

POLÄ°KÄ°STÄ°K OVER SENDROMUNDAN KORUNMAK ELÄ°NÄ°ZDE


Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün’e göre; polikistik over sendromundan korunmak mümkün. Polikistik over’i yeme alışkanlıklarınızı deÄŸiÅŸtirerek, fiziksel aktivitelerinizi arttırarak, fazla kilolarınızdan kurtularak yenebilirsiniz.  Medipol Ãœniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün özetle; ‘’Polikistik over sendromu asıl adet düzensizliÄŸi ve çocuk sahibi olmada zorluklara yol açsa da diyabet, kan yaÄŸlarında olumsuz deÄŸiÅŸiklikler, obezite, kardiyovasküler hastalık ve hipertansiyon geliÅŸimi için bir risk faktörüdür ve kadının hayatını olumsuz etkileyebilecek sonuçlar doÄŸurabiliyor. Ancak bunları engellemek mümkün ve bu stratejilerin başında yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸimi yani diyet ve fiziksel aktivite ile kilo kaybı geliyor. Hatta aşırı kilolu olgularda cerrahi yöntemlerle (bariatrik cerrahi) kilo kaybının saÄŸlanması sonrası kan basıncı yüksek olan olgularda tansiyonun normalleÅŸtiÄŸi görülüyor. Bu nedenle diyetisyen ile kilo veremeyen aşırı kilolu olgularda cerrahi yöntemlerle ya da mideye balon uygulanması gibi endoskopik yöntemlerle kilo kaybının saÄŸlanması bu kadınlarda yaÅŸam kalitesini yükseltiyor’’ dedi. Â


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!