Süleyman DEMİRKAN, Eray GÖRGÜLÜ / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2005 00:00
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık güvencesi ve parası olmadığı için hastaların hastane kapısından geri dönmesinin son bulduğunu söylerken, Ankara’da gebelik zehirlenmesi (preeklempsi veya gebelik hipertansiyonu) geçiren 18 yaşındaki genç bir kadın, toplam 2.4 km’de yer alan üç hastaneden de geri çevrilince yaşamını yitirdi.
NORMAL doğumuna yaklaşık 10 gün kala ölen Selda Oygur (18) adındaki genç kadının kocası Osman Oygur ve kayınvalidesi Selver Oygur’un anlattığına göre olay şöyle gelişti:
DOĞUM DOKTORU YOK
Oygur eşini, pazar gecesi saat 01.30 sıralarında solunum şikayetiyle ‘Büyük Doğumevi’ olarak da bilinen Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürdü. Oygur, buradan kardiyolog olmadığı gerekçesiyle Numune Hastanesi’ne gönderildi. Burada ise görevliler, ‘Hamile bayanın bizimle ne ilgisi var’ diyerek, hasta ve yakınlarını Ankara Hastanesi’ne yönlendirdiler.
Hamile kadın Oygur’un bu hastanede tansiyonu ölçüldü, kan ve idrar tahlili yapıldı. Tansiyonunun yüksek olduğu görülünce, doğuma alınmak istendi. Ancak, görevlilerin kendi aralarında yaptıkları değerlendirmenin ardından, ‘Doğum doktoru yok’ denilerek, yakınlarından hastanın yeniden Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’ne götürülmesi istendi.
Hasta yakınları, ‘İlk oraya gittik, kabul etmediler’ diye itiraz edince, Ankara Hastanesi’nin nöbetçi doktoru, telefonla Zekai Tahir Burak’ın nöbetçe doktorunu arayarak durumun kritikliğini anlattı. Ardından hasta, tahlil sonuçlarıyla birlikte tekrar ilk başvurduğu Büyük Doğumevi’ne gönderildi.
ARTIK ÇOK GEÇ
Oygur, yaklaşık 1-1,5 saat kadar hastane hastane dolaşıp durumu daha da kritikleştikten sonra 4. durak olarak Büyük Doğumevi’ne geldiğinde, doğum yaptırılmak üzere acilen ameliyata alındı. Ancak, tansiyonu fırlayan ve kalbi duran talihsiz kadın yaşamını yitirdi. Selda Oygur’un öldüğü yakınlarına uzun süre söylenmedi.
Leyla Mollamahmutoğlu soruşturma başlattık
Büyük Doğumevi Başhekimi Leyla Mollamahmutoğlu, Selda Oygur’un kendilerine solunum yolu şikayetiyle geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
‘Diğer hastanelere neden kabul edilmediğini bilemem ama, ben kendi hastanemde olayla ilgili gerekli soruşturmayı başlattım. Ben burada bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Gebelikte en önemli şey tansiyondur. Bu hastamız bize geldiğinde tansiyonu 18-12’ydi.’
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar da, olayı Hürriyet’ten öğrendi ve el koydu. Sağlık Bakanlığı görevlileri, müsteşarın emriyle aileye giderek başsağlığı dilediler ve olay hakkında gerekli soruşturmanın yapılacağı sözü verdiler. Müsteşar’ın talimatıyla dün de İl Sağlık Müdürlüğü’nün olaya el koyduğu öğrenildi.