İlker Günyeli
İlker Günyeli
İlker Günyeli

Hamilelikte demir, kalsiyum ve balık yağı

Kullanımları nasıl olmalı?

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde vitamin kullanımı çok önemli özellikle bu dönemde demir, kalsiyum ve balık yağı tüketiminin nasıl ve ne dozda olması gerektiğini, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı İlker Günyeli ayrıntılarıyla anlattı.

Demir kullanımı

Hamilelikte demir kullanımı ile yapılan geniş çaplı çalışmalarda düşük kan değerleri olan hastalarda, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, anne ve bebek ölümü gibi risklerin artığı gösterilmiştir. Tüm gebelik ve laktasyonda total olarak 1000 mg demir kaybedilir. Bu nedenle gebelere anemi yoksa 27-30 mg, anemi varsa 30-120 mg günlük demir alımı mutlaka sağlanmalıdır. Demir ve folik asitin birlikte verilmesi ile anemi riski azaltılır. Demir takviyesi sırasında C vitamini alınmasının emilimi artırdığı, kahve, çay, süt ve kalsiyum alımının ise bu emilimi bozduğu bu nedenle ayrı zamanlarda alınmaları gerektiği bilinir.

Kalsiyum kullanımı

Genel olarak 19-39 yaş arası bayanlarda (hamile olsun ya da olmasın) günlük 1000 mg kalsiyum alınması önerilir. 14-18 yaş arasında ise bu 1300 mg olmalıdır. Kalsiyum alımından en uygun yarar sağlayabilmek için yeterli dozlarda D vitamini ve magnezyum alınması da şarttır. Yetersiz kalsiyum alımı olan düşük gelir düzeyli hamilelerde kalsiyum değişimi gebelik hipertansiyonu ve kemik erimesi, bacaklardaki krampların riskini azaltmak için faydalıdır. Bu ayrıca anne karnındaki bebekte kurşun zehirlenmesini ve neonatal hipokalsemi gibi bebeğe nöbet geçirten bazı durumları da önlüyor. Çünkü kurşun, kemikte birikir ve kan dolaşımına kurşun salınmasına neden olabilir. Aynı şekilde magnezyumun yetersiz alınması annede bacak kramplarına neden olabilir. Güneş ışığı almayan ya da 600 mg altında günlük kalsiyum alan hamilelere ilave 600 mg kalsiyum, güneş ışığı ile temas ya da 10 microgram vitamin D alması öneriliyor.

Balık Yağı kullanımı
    
2004 yılında ABD hükümeti bazı deniz ürünlerindeki ağır metaller, endüstriyel kimyasallar ve metil cıva zehirlenmesi riski nedeniyle aşırı deniz ürünü alınmasını kısıtlıyor. Çünkü cıva, özellikle yeni gelişen savunmasız fetüsün sinir dokusuna toksik etkilidir. Bununla birlikte sağlık için çok faydalı olan omega 3, yağ asitlerinin tek kaynağı da yine balık tüketimidir. Tüketim ile erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ve preeklampsi oranlarının azaldığı çalışmalarla gösterilir. Az tüketimi ile ise 6 ay - 8 yaş arası çocuklarda sözel zeka ve davranışsal kalitede düşme izlenir. Tüm bunlara rağmen hamilelikte optimal balık alımının ne olması gerektiği hala net değildir. Cıva içeriği düşük olan ve önerilen balıklar, salmon, karides, tuna, morina, yayın balığıdır. Balık yağı ya da Omega 3 preparatlarının kullanımı cıva ve diğer kimyasalların alınmasını ve toksisitesini önleyebilir. Ancak rutin kullanımı ile ilgili bir çalışma yoktur.

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA GEBELİK