Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, bazı coğrafyalara sadece oraya has bir yemek için güzergah gezileri düzenlendiğini belirterek, "Bölgelerdeki yemek kültürü bazen tarihi eserden ya da müzeden daha çekici, cezbedici olabiliyor" dedi.
#Gastronomi Turizmi: İstanbul MutfağıMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiGaziantep’i dünyaya tanıtacak GastroAntep Kültür Yolu Festivali için geri sayım başladı. Hedef, yöresel ürünlerin bilinirliğini arttırmak ve dünyanın en önemli restoranlarının mönüleri ile market raflarında yer bulmak. Tek bir ürünle dahi dünya mutfağında yer alan şehirler olduğunu belirten Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Anadolu’da binlercesi var. Bizim neyimiz eksik” dedi ve gastronomiye merak duyan kitleleri 16-24 Eylül’de Gaziantep’te buluşmaya davet etti.
#GaziantepBursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.
#BursaAYVALIK Belediyesi, Ticaret Odası, Kent Konseyi ve Turizm Geliştirme Birliği koordinatörlüğünde, “Ayvalık Vizyon Çalıştayı” düzenlendi, bir rapor hazırlandı. Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Bize ışık tutacak, önümüz aydınlanacaktır” diye nitelediği değerlendirmeleri bir kitapçıkta toplayacaklarını bildirdi. “Ayvalık’ın turizm anayasasına temel” olabilecek rapordan özet başlıklar:
#1Yola çıkmanın dinamikleri değişiyor. Gezginlerin kaygıları da artık rahatlık ya da lüks değil, çevreyle ilgili. 2023 seyahat trendlerine ve gurme gezi noktalarından hangilerinin öne çıktığına bakalım... İtalya’daki Umbria bölgesinden ve Peru’nun Nikkei mutfağından daha çok bahsedeceğiz bu yıl.
#SeyahatTüm dünyada turizm gelirlerinin ortalama yüzde 30’unu gastronomi oluştururken ülkemizde bu oran yüzde 10 civarında. Bunun en önemli iki sebebi, kahvaltı-öğle-akşam yemeği veren her şey dahil tatil paketleri ve çok ziyaret edilen noktalarda mutfağımızı temsil eden, kaliteli restoranların sayısının az olması...
#GastronomiTicaretin ve sanayinin merkezi olan Kayseri, artık turizmle, zengin mutfağıyla kendinden söz ettiriyor. Yedi ülkeden doğrudan uçuşların yapıldığı Kayseri aynı zamanda peribacalarıyla ünlü Kapadokya’nın kapısı olarak gösterilen Soğanlı Vadisi ile turizmde yeni bir açılım yapıyor. Aziz George Kilisesi’nin Soğanlı Vadisi’nde bulunması ise dini turizm açısından da bir avantaj sağlıyor. Pastırması, sucuğu ve mantısıyla ünlü Kayseri aslında tam bir gastronomi şehri. Afyon Valiliği sırasında Frigya Vadisi’nin dünyaca tanınmasına büyük katkısı olan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek şimdi tüm enerjisini Kayseri için harcıyor.
#KayseriBir şehrin veya bir restoranın markalaşmasında, o şehirdeki gastronomi turizminin gelişmesinde şeflerin rolü çok önemli. İstanbul’da Michelin Yıldızı alan restoranlarda mutfak şefleri öne çıktı. Pek çok restoranın şefleri ve şovlarını izlemek, yenilenen menülerini görmek isteyen takipçileri ve müşterileri var. Bursa’da açılan mekanlarda artık birbirinden değerli şefleri görmeye başladık. İşte bunlardan biri de yeni hizmet vermeye başlayan Nuar Bademli.
#ŞefHilmi Güler farklı bir belediye başkanı. Bunu mimari yapısı hayranlık verici olan Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin binasına girdiğinizde hemen fark ediyorsunuz. Klasik bir belediye girişi değil sanki büyük bir ARGE merkezinin ürünlerinin sergilendiği bir alanı hatırlatıyor. Hilmi Güler, Enerji Bakanlığı’nda da farklıydı. Klasik siyasetin dışında sürekli olarak araştıran, yenilikler peşinde koşan bir isimdi. Hilmi Güler’in bu çabası Ordu’ya pozitif olarak yansımış. Şehrin gündemi farklı. Ordu gerilimden uzak, geleceğine bakıyor. Ordu her zaman Karadeniz’in şirin bir şehriydi. Fındığı bol Ordu artık kabuğuna sığmıyor. Zaman zaman ziyaret ettiğim Ordu’ya bu ziyaretimde en çok dikkatimi çeken şey ise gülümseyen bir şehir olması. İşinde gücünde olan insanların yaşadığı huzurlu bir şehir olması. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in, “Ordu kelimelere sığmayan bir şehir” sözüne o yüzden hak verdim.
#OrduCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Dünya Bankasının verilerine göre, 2050'de dünya nüfusunun, 10 milyar olması bekleniyor. Böyle bir dünyada tarım, ülkelerin en üstün gücü olacak. Tarım kabiliyetimize ağrılık vermeli ve bilhassa genç nesillerin, tarıma yönelmelerini sağlamalıyız" dedi.
#Emine ErdoğanAnadolu mutfağının kalbidir Konya. Anadolu Selçuklu Devleti’ne yaklaşık 200 yıl başkentlik yapmıştır. Dünyanın ünlü mutfakları arasında yer alan Türk Mutfağı’nın en önemli temsilcisidir Konya. Yüz yıllar boyu mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, kendine has mutfağıyla gastronomide ilk sıralarda yer alır. Bu mutfağın İstanbul’daki en önemli temsilcisi ise Güvenç Konyalı restoranının sahibi Hüseyin Güvenç. Kendisiyle memleketi Konya’nın yemekleri üzerine güzel bir sohbet yaptık. Hüseyin Bey röportaj boyunca bir çocuk gibi heyecanlıydı. Oysa heyecanının haklı bir nedeni vardı. Lezzeti ülke sınırlarını aşmış, Kuzey Irak’ın başkenti Erbil’e harika bir mekan açmıştı. “Bu daha başlangıç. Sırada Katar, Dubai ve Avrupa var” diyen Hüseyin Güvenç’le buyurun sohbete...
#Anadolu MutfağıBir şehrin gastronomide dünya şehri olabilmesi için o şehrin gastronomi turizminde öne çıkabilmesi, çok kültürlü zenginliği ile, o şehirdeki yabancı mutfak sayısıyla, restoran sayısıyla ölçülür. New York, Paris, Londra, Tokyo, İstanbul, Ankara, İzmir de olduğu gibi..
#Bursa