Bu yıl 96’ncısı düzenlenecek Oscar Töreni’nde şef Wolfgang Puck, Bodrum mandalinasından yaptığı tatlıyı ikram edecek. Hollywood yıldızlarıyla Bodrum lezzetleri buluşacak. İşte tüm dünyanın dört gözle beklediği etkinliğe dair ünlü şefle olan sohbetimizden anekdotlar.
#Bodrum MandalinasıBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANHayata geçirdiği projelerle binlerce kadının hayatına dokunan yerinde üretmeyi ve tüketmeyi odağına alan Sosyal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir’in imzasını taşıyan Mardin’in masalsı dünyasından yola çıkarak tasarlanan Zamarot 1890, kasım ayında kapılarını açıyor. Sıfır atık ekosistemine sahip, 6’ncı duyu ve deneyim restoranı olan Zamarot 1890’da gastronomide kooperatif modeli uygulandı. 170 çiftçiye istihdam sağlayan restoran gastronomi meraklılarını Mardin’e davet ediyor.
#MardinTürk Mutfağı Haftası’nın ilki 21-27 Mayıs tarihleri arasında Türkiye ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlandı. Balıkesir’de düzenlenen gala yemeği geleneksel lezzetlerimizin atıksız yönüne ayna tuttu. Londra, Paris ve New York gibi kentlerde tanınmış, başarılı şeflerimiz yemekler pişirdi. Herkes önümüzdeki yıl için heyecanlanmaya başladı bile. Yapacak işimiz çok ve yolumuz daha uzun...
#Türk Mutfağı HaftasıAdana Lezzet Festivali, bu yıl da birbirinden lezzetli yemekleri vatandaşlarla buluşturacak. Valilik ve belediyeler önderliğinde gerçekleştirilen festivalde, kebap başta olmak üzere pek çok yöresel lezzet tanıtılacak. Peki, Adana Lezzet Festivali ne zaman? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#AdanaTarhanasından, karnıyarığına, zeytinyağlı enginarından, topiğine, sarmasından, tandırına kadar dünyanın belki de en geniş ve en kadim mutfaklarından biri Türk mutfağı. Bize göre dünya sıralamasında ilk 3’e rahat girer ama gerçek maalesef öyle değil. İspanyollar, Fransızlar, İtalyanlar, Japonlar ipi çoktan göğüslemiş. Hele de yurt dışında Türk mutfağı denilince akla genellikle ya kebap ya da döner geliyor. Peki, ne yapmalı da böylesi kadim bir mutfağı ‘şampiyonlar’ ligine sokmalı?
#YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel ve atıksız yönleriyle dünya mutfaklarında öncü bir yer edineceğini belirterek, "Bu güce inanır, el birliği yaparsak, gastrodiplomasi alanında yeni rekorlar kırabiliriz." dedi.
#Emine ErdoğanDünyanın dört bir yanından gastronomiye yön veren isimler, 3. Global GastroEkonomi Zirvesi için İstanbul’da buluşuyor. Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği’nin (TURYİD) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirve, 25 Mart’ta düzenlenecek. Bu yıl “Gastronomi Her Yerdedir!” temasıyla organize edilecek zirvede, sektör profesyonelleri ve gastronomi meraklıları; gastronomi dünyası, gastronominin ekonomi, turizm, diplomasiye yansımaları ile Türk mutfağının daha iyi tanınabilmesi konularında bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.
#Rota TrakyaUNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na kabul edilen Gaziantep, bu yıl GastroAntep Festivali’nin ikincisini 11-14 Eylül tarihleri arasında düzenleyecek. Geçen yıl bir milyon turisti ağırlayan şehrin nüfusu iki milyon, bunun dörtte birini Suriyeliler oluşturuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, son zamanlarda şiddet olaylarıyla gündeme gelen kentte ‘Suriyeliler üzerinden negatif bir algı yürütüldüğünü’ söyledi ve festivalle birlikte şehirde yeni bir dil oluştuğunu, bunun da barış dili olduğunu belirtti. “Hâlâ Suriye sınırından dolayı bizi ikinci derecede, yani kırmızı noktada gösteriyorlar. Bu gelmek isteyen Asya turistini, Japon turistini korkutuyor. Çözüm önerilerimiz var” diyen Fatma Şahin’e göre gastrodiplomasi barış için çok önemli bir adım.
#İpek ÖzbeyYakın geçmişin sözlü yasası “Tabağı boş göndermek olmaz”, artık dünyada anlam kazanıyor. 2. Global GastroEkonomi Zirvesi’nde tanıştığımız ‘gastrodiplomasi’ kavramına bu gözle bakmak da mümkün. Kültürlerarası iletişimin yeni aktörlerini uzmanlardan dinledik.
#Global Gastroekonomi ZirvesiTÜRKİYE gastronomisinin geleceği 1. Global Gastroekonomi Zirvesi’nde konuşuldu. Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) öncülüğünde düzenlenen zirvede pideden pastırmaya siyez bulgurundan Türk peynir çeşitlerine kadar birçok konu masaya yatırılırken Peru’dan Güney Kore’ye yaratılan başarı örnekleri yabancı konuklar tarafından paylaşıldı. 1500’ün üzerinde katılımcının olduğu zirvede gastronominin Türkiye’nin tanıtımı, ihracatı ve cari açığı için “ilaç” olabileceği vurgulandı.
#TURYİD