Usta yönetmen Martin Scorsese son filmi ‘Dolunay Katilleri’nde 1920’lerde arazilerinde çıkan petrolle zenginleşen Osage Kızılderililerinin servetlerine çökmek için işlenen cinayetleri ve perde gerisindeki çetenin oluşumunu anlatıyor. Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone ve Robert De Niro’nun performansları filmi sürüklüyor.
#FilmÖzellikle son yıllarda gösteri dünyasının bazı kadın yıldızlarının yaptığı itirafları hatırlarsınız. Bunların geneli de kariyerlerinin ilk adımında uğradıkları tacizlerle ilgili. Birçoğu, yapımcı ya da yönetmenlerin daha iyi rollerde oynayabilmeleri karşılığında kendilerine "ahlaksız tekliflerde" bulunduğundan yakındı.
#Monica Bellucci2022, pandemi sonrası insanların eski sevdalarına kavuşma yolunda adımlar attığı bir yıl oldu. Bu dönemde sinema salonları da geçmişteki konuklarını tekrar buyur etmeye başladı. Hoş, insanlar salgın döneminde bir cankurtaran simidi misali el uzattıkları sinemayı özellikle platformlar üzerinden takip etmişlerdi ve bu, artık yeni izlenme biçimlerinin hayatımızdaki yerlerini de sağlamlaştıran bir hamleye dönüşmüştü. Bu durumda doğal olarak salonların yolunu tekrar tutmak için ev ortamlarında izlenebilecek ‘sanat sineması’ örneklerinden ziyade büyük stüdyo yapımı, gösterişli, ‘süper kahramanlı’ filmler beklenir oldu.
#SinemaYılı yarıladık, dolayısıyla vizyona çıkan filmlere ilişkin ilk yarı toparlaması yapabiliriz. Bu mantıkla şu ana kadar salonlara uğramış yapımlar arasından “En İyi 10 Yabancı” ve “En İyi 5 Yerli” çalışmayı sıraladık. Ki bu filmlerden bazıları ‘açık hava gösterimleri’nde tekrar seyirciyle buluşuyor, zamanında izlemediyseniz bu kez kaçırmayın deriz.
#Uğur VardanGaspar Noé’nin ‘yüreklerini yitirmeden önce akıllarını yitiren tüm insanlara’ adadığı son çalışması ‘Vortex’ biri demans problemleriyle uğraşan yaşlı bir çiftin hayatlarında dolaşıyor. Provokatif yapıtlarıyla tanıdığımız Arjantin kökenli yönetmen, kıvrımları son derece zor bu öyküyü ekranı ikiye bölerek farklı bir görsel dille anlatıyor.
#Uğur VardanRahatsız edici filmlerin yönetmeni Gaspar Noé’nin filmografisinin belki de en kalpten yakalayan filmi “Vortex”, bu hafta sinemalarda. Stephen King’in aynı adlı romanından uyarlama “Tepki”, korku türü tutkunları için sinemalarda haftanın alternatifi. Joachim Trier’in geçen yılın övgüler ve ödüller toplamış son filmi “Dünyanın En Kötü İnsanı”, sinemalarda kaçıranlar için MUBI Türkiye ekranlarına geliyor. Edebiyatımızın en özgün kalemlerinden Şule Gürbüz’ün uzun zamandır beklediğimiz yeni eseri “Kıyamet Emeklisi”, kitap raflarında haftanın önerisi.
#Uğur YÜKSELİstanbul Film Festivali, 41 yıldır sinema aracılığıyla bizi bambaşka dünyalar, kültürler ve seslerle tanıştırıyor. Bu yıl da 135 uzun ve 22 kısa metrajlı yapımdan oluşan programıyla karşımızda. Festivalin zengin programını incelerken hangi filmleri izleyeceğimizi seçmekte hayli zorlandık ve sinema yazarlarından yardım istedik.
#İstanbul Kültür Ve Sanat VakfıSon bir yılda, ekranların yıldızı hızla parlayan isimlerinden oldu. Oyunculuğu kadar ilginç yüz hatları, fiziği ve seksi ses tonuyla dikkat çekti. Başrole terfi etti ama “Bir hikâyede, anlatıcıların sadece biraz daha fazla konuşanıyım, bu kadar. Bunun başrolü, son rolü yok” diyor. İlhan Şen’le buluşup pek bilinmeyen hayat hikâyesini, yaşamı ve aşkı konuştuk: “En büyük hayalim Fenerbahçe’ye başkan olmaktı. Hâlâ da devam ediyor hayalim, benimle de gidecek...”
#GazetehaberleriSinema salonları nihayet açıldı, mutluyuz. Dev perdede film izlemeyi özleyenler ‘Cruella’yla açılış yapabilir. Film, ‘101 Dalmaçyalı’dan hatırlanan Cruella de Vil karakterinin modacı olma çabalarını ve annesinin intikamını alma mücadelesini şenlikli bir öyküyle anlatıyor.
#YazarYeniden açılan sinema salonlarında yarın 9 film gösterime girecek. Kovid-19 salgını önlemleri kapsamında kademeli normalleşmenin 3. etabının hayata geçirilmesiyle faaliyetlerine yeniden başlayan sinema solanlarında, yarın 3'ü yerli 9 film gösterime girecek. Peki, sinemalar bu hafta hangi filmler var?
#Sinemalar Bu Hafta Hangi Filmler Var?29 Nisan Dünya Dans Günü. Bu vesileyle içinden dans geçen, seyircisini piste davet eden filmleri derledik. İşte bazıları sinema tarihine geçmiş, bazıları bir dönemin gençliğinin göz ağrısı olmuş, bazıları da birden çok kuşağın zihninde yer etmiş yapımlardan oluşan seçkimiz...
#YazarO, genç kızların yeni sevgilisi... Alıştığımız jönlerden biraz farklı. Asi, sert bir sokak çocuğu havası var, “Çoğunlukla sokakta büyüyen ama hatanın, yanlışın içine girmeyecek kadar sokağı hazmetmiş biriyim” diye anlatıyor. Başarısını kaslı fiziğine bağlamıyor: “Yüzde 40 oyunculuk yeteneği, gerisi kalbin temizliğiyle ilgili olabilir...” Cihangir Ceyhan’la Adana’dan İstanbul’a uzanan zorlu hayat hikâyesini ve gelecek için hayallerini konuştuk.
#GazetehaberleriGizli Kalsın, La Boucherie, Chicki Boom gibi mekânlarla gece hayatına yön veriyor. Ne mekânları, ne de kendisi gündemden düşüyor. Ve şimdi o bir yönetmen. Umut Evirgen’in ‘Ben Bir Denizim’ isimli filmi ilk gösterimini Adana Altın Koza Film Festivali’nde yapıp dünyadaki festivalleri dolaştı. Sırada dört yeni film var... “Eskiden bir şey üretmeliyim dürtüm geldiğinde mekân açardım ama bunun sonu yok. Yazarak mutlu oluyorum” diyor.
#Umut EvirgenFransız asıllı yönetmen 27 Aralık 1963 tarihinde Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te doğdu. Çocukluğu New York ve Paris'te geçen Gaspar Noe, felsefe ve sinema eğitimi aldı. 22 yaşında ''Tintarella di luna'' adlı ilk kısa metrajlı filmini çekti. Sizin için geçmişten günümüzde en çok izlenen Gaspar Noe filmlerini listeledik.
#YönetmenPek çoklarını ‘yoldan çıkarabilecek’ her şeye sahip; yakışıklı, başarılı, ünlü... Ama o hep mütevazı. Türkiye’nin en büyük yıldızlarından Kenan İmirzalıoğlu’yla, herkesin içine dönmeye bolca vakit bulduğu bugünlerde bir hayat muhasebesine oturduk. Geçmişinden oyuncu Sinem Kobal’la evliliğine, karakterinin bilinmeyen yönlerinden yeni projelerine derin bir sohbete daldık.
#Kenan İmirzalıoğluÇocukluğu Bursa’da, kalecilik yaparak geçti. Futbolu çok seviyordu, çok mutluydu. Dümeni oyunculuğa kırdı, ilk kez çıktığı tiyatro sahnesini Ayşen Gruda’yla paylaştı. Bugün, Türkiye’de canlandırdığı her karakter fenomen olan nadir oyunculardan. Çok izlenen dizi ve filmlerde yer almakla kalmadı, tiyatro oyunları yazdı, oynadı; hatta Türkiye’nin ilk internet dizisini çekti. Çünkü kendi deyişiyle, kavgayı başkasıyla değil, kendisiyle verince bütün bunları yapacak zamanı oldu. Erkan Kolçakköstendil, unvanlarına bir de ‘yazar’ı ekledi. Kitabı ‘Mukadderat’ raflarda, son filmi ‘Sibel’ hâlâ vizyonda…
#Erkan Kolçak Köstendil‘Bohemian Rhapsody’, hem Zanzibar doğumlu bir Zerdüşt olan Freddie Mercury’nin hayatından kesitler aktarıyor hem de rock tarihinin en önemli gruplarından Queen’in müzikal serüvenini perdeye taşıyor. Film, aynı zamanda izleyicisine, enfes bir konseri en ön sırada izliyormuşçasına bir his yaşatıyor. Genç aktör Rami Malek de Mercury rolünde son derece etkileyici bir performans sunuyor.
#İyi OyunYolunu dört gözle beklediğimiz projelerden biriydi “Bohemian Rhapsody”. Freddie Mercury’nin hayatını perdeye aktaran ve efsane sanatçıyı Rami Malek’in canlandırdığı film, eleştirmenleri ikiye bölmüş durumda. Masal uyarlaması “Fındıkkıran ve Dört Diyar” ve yeni Gaspar Noé çılgınlığı “Climax”, haftanın diğer seçenekleri…
#ANKARAGaspar Noe’nin yönettiği “Climax” 9 Kasım’da vizyona girecek. Filmde; 20 dansçı, yatılı bir okulda provalar için bir araya geliyor. Başta her şey güzel giderken, son bir parti düzenleniyor ve uyuşturucu madde etkisindeki gençler içinden çıkamayacakları bir girdaba düşüyor. Gerilim türündeki filmin başrolünde Sofia Boutella var. Los Angeles’ta Barbaros Tapan ile bir araya gelen Boutella, filmi ve ailesinin savaştan kaçıp yerleştiği Fransa’da geçen çocukluk yıllarını anlattı.
#Barbaros TapanYemek pişirmek, yazmak ve anlamak işin bahanesiydi. Asıl planı başkaydı. Hayatını, her şeyin insanlığa dair ve insanlığa dahil olduğunu kanıtlamak istercesine yaşadı. Bakış açısı daralan topluma, dünyanın aslında nasıl bir yer olduğunu göstermeye çalıştı. Geride bıraktığı “Yaşayan en iyi beyaz adamı kaybettik”, “Dünyanın en ilginç adamı artık yok” başlıkları nedense kimseyi şaşırtmadı. Bu dünyadan son sürat bir Anthony Bourdain geçti.
#Anthony BourdainYılların film eleştirmeni Tunca Arslan, ‘Eleştirmenleri Vurun’la yönetmenler, yapımcılar ve oyuncularla sinema yazarları arasındaki bitmez tükenmez mücadelenin tarihinden notlar düşmüş... Kitap, meselenin yazı-çizi kısmına ilgi duyan sinemaseverler için arşivlik bir çalışma.
#Eleştirmenleri Vurun