Araştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanAğır sanayiden hizmet sektörüne, eğlenceden sağlığa hangi alandaki şirketin tepe yöneticisine sorarsanız sorun; bir ‘genç çalışanı elinde tutamama’ şikâyetidir gidiyor. Global araştırmalar da gösteriyor ki Z kuşağı çalışanların yüzde 50’si işinden kısa sürede ayrılıyor. Yetenek yönetimi şirketi Korn Ferry’nin raporuna göre 35 yaş altı çalışanlar işten ayrılmaya daha duyarlı. Uzmanlara göre bu durum, sıradan bir ‘eleman’ sorunu değil. Lider yetiştirilemiyor. Yani 10 yıl sonra iş dünyasında genel müdür, CEO krizi kapıda...
#Yasemin SALİHİngiltere, Avrupa, ABD ve Avustralya'daki 15-24 yaş arası gençleri baz alarak hazırlanan Dünya Mutluluk Raporu açıklandı. Raporda mutlu gençlerin bulunduğu ilk 10 ülkede İskandinav ülkeleri olan Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Norveç ve İsveç yer aldı.
#Dünya Mutluluk Raporu‘Sessiz bırakma’yı (quiet quitting) duyduk: İşi minimum eforla yapmak, fazlası için çabalamamak anlamına geliyor. Kulağa pek ‘etik’ gelmese de kendimizce haklı sebepler bulduk. Ama o sessizce bıraktığımız işten ‘sessizce kovulunca’ kendimizi daha iyi hissetmeyeceğiz. O yüzden işimizi yeniden sevmemizi sağlayacak birkaç öneri yararlı olabilir.
#Sessiz BırakmaUzmanlar çalışma hayatının içinde kurulan yakın arkadaşlık ilişkilerinin çalışanları motive ettiğine işaret ediyor. Peki ama iş yerinde kurulan arkadaşlıklar ne kadar önemli? İşte çalışanların gözünden iş yeri dostlukları...
#YaşamRUH sağlığı uzmanlarının çoğuna göre kendini “yalnız” hissedenlerin sayısında ciddi bir artış var. Ve bu artış gençlerde depresyona, yaşlılarda Alzheimer’dan hipertansiyona, kalp damar hastalığından şeker hastalığına, uyku bozukluğundan kansere kadar pek çok sağlık sorununun da tetikleyicisi. Diğer taraftan yine ruh sağlığı uzmanları bize yalnızlık hissi konusunda yanlış bildiğimiz ve ısrarla sürdürdüğümüz pek çok yanılgımızın olduğunu da söylüyor. “Peki, nedir hocam o yanılgılar?” derseniz buyurun...
#YalnızlıkTürkiye ve İstanbul’la ilgili sosyal medyada paylaştığı eğlenceli videolarıyla keşfettiğimiz model Sebastien Betsch’le konuştuk. Betsch ülkemizi çok sevmiş; metrobüste, takside yaşadığı maceralardan ve komşularıyla, esnafla diyaloglarından yola çıkarak bizi ve İstanbul’u anlatıyor.
#Sebastien BetschABD'li bilimkurgu meraklıları 1968 yılının Kasım ayında bir akşam televizyonlarının karşısına geçip Uzay Yolu dizisini izlemeye başladıklarında, yaklaşık 40 dakika sonra tarihi bir olaya tanıklık edeceklerinden habersizdiler. Ancak Kaptan Kirk ile Teğmen Uhura'nın öpüştükleri sahne ülke tarihinin en önemli kırılımlarından birini sembolize ediyordu. Peki o öpücüğü 54 yıl sonra bize hatırlatan neydi?
#Nichelle NicholsGeçen hafta şöyle haberler okudum: ‘Türkiye, dünyanın en sinirli 2. ülkesi oldu.’ Kime göre? Neye göre? Elbette gelecek kaygısı, ekonomik sıkıntılar ya da en azından İstanbul’un trafiği, gönül verdiğiniz takımın kaybetmesi bile mutsuz ve sinirli olmak için yeterli ama bu anketleri ‘Kim, neye göre, nerede, kimlerle yapıyordu?’ çok merak ettim. Dolayısıyla da hem bu haberlere konu olan araştırmayı hem de neden sinirli ve mutsuz olduğumuzu, bilimsel çalışmaların sonuçlarından yola çıkarak, ‘Hayatın hakkını vermek’ kitabını yazan, ünlü psikolog, Prof. Dr. Acar Baltaş ile konuştum.
#ÖfkeKayıtlara “en stresli yıl” olarak geçen 2020’deki trend, 2021’de de devam etti. Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre stres ve endişe seviyeleri 2021’de pandemi öncesi seviyelere kıyasla yüzde 4, 2020’de ise yüzde 8 arttı. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19’un anksiyete ve depresyonun tekrarlanma sıklığını yüzde 25 yükselttiğini kaydetti.
#DSÖABD Başkanı Joe Biden'ın başkanlığına ilişkin son anketler, 2022'de yapılacak ara seçimlerde Demokrat Partinin, Kongrenin iki kanadında çoğunluğu elinde tutma şansını zorlaştırdığını gösteriyor. Uzmanlar ise durumu 'Demokratlar için felaket' olarak yorumladı.
#ABDABD'de 90'lı yılların en büyük siyasi olaylarından biri olan Clinton-Lewinsky skandalı, 23 yıl aradan sonra bir kez daha dünyanın gündeminde. Biz de arşivleri açıp "Ne olmuştu?" sorusuna yanıt ararken bugünkü tartışmaları da aktarmayı unutmadık. İşte 9 soruda Clinton-Lewinsky skandalı rehberi...
#Monica LewinskyKüresel ısınma sebebiyle son günlerde televizyon kanallarının vazgeçilmez haberi ‘kuraklık’ oluyor. Türkiye’nin her tarafından göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Hem içme suları hem de tarımsal amaçlı kullanılan sular bitme noktasında.
#YazarABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in şiddet eylemlerini "meşru müdafaa" olarak nitelendirmesine partisindeki birçok isimden ağır eleştiriler geldi. Özellikle Alexandria Ocasio-Cortez, Marc Pocan ve Jamaal Bowman'ın açıklamaları Biden'a ağır darbe oldu.
#Alexandria Ocasio-CortezAmerikalı araştırma şirketi Gallup, yetişkinlerin aşıya bakışına ilişkin bir araştırma gerçekleştirdi. Geçen yıl 117 ülkede 300 binden fazla yetişkinle yapılan araştırmanın sonucuna göre, katılımcıların yüzde 29’u kendilerine ücretsiz olarak teklif edilse bile COVID-19 aşısı olmak istemiyor.
#Gazetehaberleri