Osmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlığı olan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının sekizinci yılında anılıyor. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunan, tarih alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınırlığa ulaşan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#Halil İnalcıkNATO’nun 75’inci yıl zirvesi 1949 yılında ilk anlaşmanın imzalandığı Washington’da toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yer aldığı aile fotoğrafının çekiminden sonra dev ekrana Türkiye’nin 1952’de attığı üyelik imzası da yansıtıldı. Zirveden dünyaya “Birlikte güçlüyüz” mesajı verilirken Erdoğan liderlerle ikili görüşmeler yaptı.
#NATOBizans tarihi, sanat tarihi ve arkeolojisi alanlarında yapılan çalışmaların verimlerine dayanan 30 bilimsel makalenin yer aldığı ‘Türkiye’de Bizans Çalışmaları - Yeni Araştırmalar, Farklı Eğilimler’e Anadolu’nun antikçağ tarihi kitabı da diyebiliriz.
#Türkiye’De Bizans ÇalışmalarıMilli edebiyat döneminin şiir anlayışı, o dönemin yaşam tarzı ve bakış açısı ile yakından bağlantılıdır. Dolayısıyla dönem özelliklerini bilmek önem taşır. Sizler için milli edebiyat dönemi şiir anlayışı özellikleri ve temsilcileri hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimEdebiyatta birçok farklı dönem bulunmaktadır. Milli edebiyat dönemi ise ikinci meşrutiyet ile Cumhuriyet'in ilk yıllarını kapsamakta olan bir dönem olarak ifade edilebilir. Milli edebiyat döneminde yazılan birçok farklı eser bulunmaktadır. Milli edebiyat dönemi hikaye anlayışı özellikleri nelerdir ve yazarları kimlerdir? Milli edebiyat döneminde hikaye anlayışı ile ilgili tüm detayları derledik.
#EğitimAntalya’nın batısında; Kumluca, Elmalı, Kaş ve Demre ilçelerinin çevrelediği Finike tarımla turizmin arasında kalmış. Antik şehirleri ve doğasıyla iki resmin ortasında duruyor gibi. Turkuvaz suları serin, portakalı meşhur ve Bektaşi babası Musa da orada, Noel Baba da...
#FinikeProf. Dr. İlber Ortaylı, Halil İnalcık'ın vefatının 5. yılında hocasını AA' ya anlattı. Ortaylı, "Çalışmaya da ölünceye kadar devam etti. 90 yaşından sonra bile kalemi eline aldı. Halil İnalcık demek, yoğun çalışan bir Türk demektir." dedi.
#Prof. Dr. İlber OrtaylıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019 – 2020 Özel Ödülleri Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Diline sahip çıkmayan milletler tıpkı kökleri kuruyan ağaçlar gibi esen rüzgarlar karşısında devrilmeye mahkumdur." dedi. Ayrıca gençlerin son dönemde İngilizce kökenli ifadeleri kullandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bu vahim tablo son yıllarda sosyal medya dili ve plaza diliyle daha da kötüleşmektedir. "Forward etmek", "done olmak", "aksiyon almak"... Dilde müstevlilerin adeta mahkumu durumdayız." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkoloji, Türklerin geçmişini, tarihini öğrenmesi bakımından önemli bir bilim dalıdır. Türk halkının soyunu, kültürünü, edebiyatını öğrenmesini sağlıyor. Bu bilimle uğraşan Türkologlar, her bir Türkün, kendini tanıması, geçmişle gelecek arasında köprü kurmasına vesile oluyorlar. Türkoloji hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Türkoloji Nedir?Prof. Dr. Halil İnalcık ölüm yıl dönümünde unutulmadı. ‘Tarihçilerin Kutbu’ olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının 4. yılında anılıyor.Columbia, Princeton, Pennsylvania, Harvard üniversitelerinde ziyaretçi profesör olarak dersler veren Halil İnalcık, ABD'de Osmanlı-Türk tarihi araştırmalarının gelişimine büyük katkı sağlamış bir isim. İşte Prof. Dr. Halil İnalcık'ın hayatı ve eserleri hakkında bilgiler...
#Prof. Dr. Halil İnalcıkBugün Türkiye 50 tane tıp fakültesinin kadrolarını hazırlayabilecek durumda. Tıp fakültelerine bir sürü öğrenci alacağımıza az öğrenciyle çok fakülte açmak daha doğrudur. Fakat şunu açıkça teslim etmeliyiz: 50 tane hukuk fakültesi açacak hukuk bilginimiz yoktur. Herkes hukukçu olamaz ve yetiştirilmesi için de titiz davranmak gerekir. Ciddiyet ve iyi niyetle hukuk eğitimini düzenlersek 10 yılda bile verimini almaya başlarız. Adliye sistemi ve yargıyla toplumumuzun ilişkilerinin girdiği çıkmaz, bu acil müdahaleyi gerektirmektedir.
#YazarCelal Şengör’ün aslında fazilet olan iki kusuru var, birisi ülkesini vazgeçemeyecek kadar çok sevmesi, ikincisi Teknik Üniversite’ye gençliğinden beri gönlünü kaptırması. Adamı buradan kovalamayı düşünüyorsanız çok ayıp edersiniz. Söylediklerini iyi dinleyin, kıyamet koparmanın hiçbir anlamı yok.
#YazarTürkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da "Necip Fazıl Ödülleri" ödül töreninde konuştu. Erdoğan, "Kaymağını yedikleri bu ülkeye adeta asalak gibi yapışan elitler, Türkiye'nin kültür hayatının çoraklaşmasının da başlıca müsebbipleridir." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında, "Üstat Necip Fazıl son nefesini verinceye kadar statüko ve kalemşorlarının hedefi olmuştur, tam 8 kez hapse girmiştir." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİstanbul ve Ankara’yla karşılaştırınca İzmir, rahat ve şirin bir şehirdir. Ama eskiden tadına doyulmazdı. Deniz kirlenmemişti. Körfez hayatiyet doluydu ve şehir insanı kucaklayan bir sıcaklığa sahipti. Ahali cana yakındı ve Akdenizliydi. Şimdi istila başladı ve her şey değişti!
#İlber Ortaylı