BOLU'nun Göynük İlçesi Soğukçam Köyü'nde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kültür Varlıkları kapsamında yer alan 2 bin yıllık tarihi geçmişi olduğu düşünülen Frig Kaya Anıtı defineciler tarafından parçalanarak yazıtların olduğu kısmı çalındı.
#Frig Kaya AnıtıYolculuk her mevsim güzel olsa da sonbahar çok farklı… Yeşilden sarıya ve turuncuya dönen ağaçların yarattığı renk cümbüşünü yürüyüş yaparak izlemek insana huzur veriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın doğa harikası yürüyüş rotaları hangileri?' diye sorduk. Likya’dan Frig’e, Tarihi Roma Yolu’ndan milli parklara kadar 10 rotayı önerdiler.
#RotaHürriyet Ankara, ‘Etimesgut’u Keşfet’ turuna çıktı. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in ev sahipliği yaptığı programda, Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı gezdik. ‘Biz, tarihi bugün değil, binlerce yıl önce Asya’da, Avrupa’da, Anadolu’da yazdık. Ve şimdi şanlı tarihimizi tüm yönleriyle görmek, hissetmek, yaşamak ve yaşatmak için bu müzemizle herkese ‘Tarih seni çağırıyor’ diyoruz.’
#‘Etimesgut’U KeşfetMitolojik efsaneler diyarı Frig Vadisi’nin kalbi Afyonkarahisar’da, Antik Kral Yolu’ndan Kibele anıtlarıyla dolu dağlık iç kesimlere uzanan doğa ve kültür rotası, yol boyunca birçok hikâye anlatıyor. Kral Midas’ın kulaklarından masalcı Ezop’a, anıtsal Kibele tapınaklarından esrarengiz kayalıklara birçok tarihi ve doğal güzellik parkurdaki yürüyüşçülere eşlik ediyor.
#HürriyetFrigler, Balkanlar’dan gelip Anadolu’ya yerleşmiş ve yaklaşık 3 bin yıl önce Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya civarında görkemli bir medeniyet kurmuş. Kayalara evler, kaleler, anıtlar oyarak inşa ettikleri şehirlerini dolaşırken kendini unutuyor insan... Yürüyerek 20 gün sürecek Frig Yolu’nda üç günlük bir otomobil turu yaptık. Kayıp heykellerden buz gibi kamp gecelerine işte deneyimlerimiz...
#HürriyetSonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde henüz soğuklar tam anlamıyla bastırmamışken büyük şehirlerin stresinden biraz olsun uzaklaşmaya ne dersiniz? Bunu yapmanın en güzel yolu etrafı dağlar ve tepelerle çevrili vadilerden geçiyor. Uzmanlarımıza bu zamanlarda gidilmesi gereken vadileri sorduk, 4 bölgeden birbirinden güzel 10 vadiyi önerdiler.
#SeyahatYunan Tanrısı Apollon’un, Kral Midas’ın kulaklarını, adaletli davranmadığı için eşek kulağına dönüştürmesi… Doğu seferinde ünlü 'Gordion Düğümü'nü çözemeyince öfkelenip kılıcıyla düğümü çözen Büyük İskender’in 33 yaşında hazin sonu ve Midas’ın dokunduğu her şeyin altına dönüşmesi efsanesi… Bu hafta sonu yürüyüş rotası olarak Frig Yolu’nu tercih edince ilk aklıma gelen efsaneler bunlar olmuştu. İşte efsaneler diyarı Frig Yolu’nda yaşadıklarım…
#Frig YoluKonya'nın Halkapınar ilçesinde, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Geç Hitit dönemine ait 'İvriz Kaya Anıtı', doğal güzelliğiyle ziyaretçilerin beğenisini topluyor. Yılda ortalama 500 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen bölgeye ilgi gün geçtikçe artıyor.
#KonyaM.Ö.7 yüzyılda Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerinin kesiştiği topraklarda parlak bir uygarlık kuran ve birçok açık hava anıtı bırakan, adını efsane Friglerden alan Dağlık Frigya bölgesi belki de çoğumuzun duyduğu ama henüz gitme fırsatı bulamadığı bir coğrafya.
#BursaTürkiye’de yedi coğrafi bölgenin üçünde bulunuyor Afyon. Haliyle Afyonlular da bu durum için “Biz Anadolu’nun kavşak noktası ya da kilidiyiz” yorumunu yapıyor. Kurtuluş Savaşı’nın bir kısmının geçtiği bu bölgede büyük zaferlere şahit olmuş bir yer Afyon. Frig Vadisi, kaymağı, sucuğu, ekmek kadayıfı ve termalleriyle Türkiye’nin en güzel memleketlerinden birisi. İşte size Afyon gezi rehberi…
#Afyon Gezi RehberiAfyonkarahisar, Türk milletinin bağımsızlık savaşının en önemli adımı olan Büyük Taarruz'un, 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan, çeşitli medeniyetlerin buluştuğu, doğal güzellikleriyle görülmesi gereken şehirlerimizdendir. Afyon'da gezilecek yerler nerelerdir? Afyon'un tarihi ve turistik yerleri ve daha birçok bilgiyi sizler için derledik...
#AfyonkarahisarKral Midas’ın Anadolu’da yaşadığı toprakları, Friglerin barındığı mağaraları görmek yıllar içinde bir takıntı olmuştu bende. Frig Vadisi'ne gitmek geçen haftaya kısmetmiş... Üstelik kilometrelerce alana yayılmış bu toprakları bisikletle sindire sindire gezdim... Pedalla 80 kilometre yol yapıp Friglerin izini sürdüm...
#Frig VadisiIŞİD’in Suriye’nin Palmira Antik Kenti’nde yaptığı yıkımın benzeri bir süredir Anadolu’da yaşanıyor. 2 bin yıllık anıtlardaki insan figürleri keski, matkap, asit ve dinamitle yok ediliyor. Son birkaç yılda Friglerden kalma beş büyük Kibele anıtı tahrip edilen Afyon’da dinamitlenen yazıtın yanı başına şu yazılmış: “Vur dumana, gel imana.” Tahribatı yakından izleyen arkeolog, editör Nezih Başgelen’le İzmir ve Afyon’da saldırıya uğrayan anıtları gezdik.
#Palmira- Nevşehir'in Acıgöl ilçesinde bulunan ve Geç Hitit döneminde yazıldığı tahmin edilen Topada Yazılı Kaya Anıtı'nın turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı - Acıgöl Kaymakamı Çakır: "Yazıtın bulunduğu bölge sit alanı değil. Tarihi yazıtın turizme kazandırılması için gerekli çalışmaları yürütüyoruz" - Belediye Başkanı Ertaş: "Anıtın turizme kazandırılmasının, ilçemizin uluslararası tanıtımı ve ekonomisi açısından faydası olacağına inanıyoruz"
Çoğu kişi göreni şaşkına çeviren Kapadokya bölgesine gitmiştir de güzellikte ondan aşağı kalmayan Frig Vadisi’ni tanımaz. Dokunduğunu altına çevirmesiyle ve eşek kulaklarıyla ünlü Frigya Kralı Midas’ın kayıp medeniyetine ait o muhteşem eserler ağırlıklı olarak Afyon, Kütahya ve Eskişehir’de. Sonbahar ve bu coğrafyada uzun keşif gezilerine çıkmak için ideal dönem.
#MilasBu hafta da sizler için Türkiye’nin parlayan yıldızlarını seçmeye devam ediyorum. Ve diyorum ki: Hep yanlış zamanda doğru yerdeydim; kar altındaki Kapadokya, günbatımında Alahan manastırı, sisler arasında Athena Tapınağı, donmuş Çıldır Gölü, yağmurda gezilen ıssız bir antik kent... Şimdi, yolculuğumun sayfalarını çevirirken merak ediyorum. Yaşamlarında bir çıkış yapmak isteyen Vanlı üç genç kızın açtığı Asmin Lokantası hálá yadırganıyor mu? Bodrum’da gün, Cevat Şakir’in dediği gibi, ‘’avucunu göğe açacak ve elini yanaştırıp bakınca, avucunun mavileşmediğine şaşacak’’ kadar güzel mi?