Münih’te Türk film günleri

Güncelleme Tarihi:

Münih’te Türk film günleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2010 00:00

Haberin Devamı

21’incisi düzenlenecek olan Münih Türk Film Günleri 20 Mart’ta başlıyor. İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesine atfen bu yılki film şenliğinin ana temasını İstanbul oluşturuyor. 29 Mart’a kadar sürecek olan etkinliklerde ‘İstanbul ve Metropol Yaşamları’ başlığı altında seçilen filmler gösterilecek.

ALMANYA’nın Münih kentinde 21 yıldır aralıksız olarak sürdürülen Türk Film Günleri, bu yıl İstanbul temasıyla 20 Mart’ta başlayacak. Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın, dünyanın önemli festivallerinde büyük ödüllere layık görülen ve İstanbul’un olağanüstü resimlerinin yer aldığı filmi ‘Üç Maymun’la açılışı yapılacak olan 21’inci Türk Film Günleri, son dönemde çekilen Mahmut Fazıl Coşkun’un ‘Uzak İhtimal’, Mehmet Bahadır Er’in ‘Kara Köpekler Havlarken’, Emre Şahin’in ‘40’, Meriç Demiray’ın ‘Babam Büfe’ ve Fatih Akın’ın ‘Crossing the Bridge’-’İstanbul Hatırası’ isimli filmleriyle devam edecek.
Münih SinemaTürk Derneği tarafından organize edilen film şenliğinde ayrıca Reha Erdem’in ‘Kosmos’u ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde büyük ödülü paylaşan İnan Temelkuran’ın ‘Bornova Bornova’ filmi sanatseverlerle buluşacak.

Haberin Devamı

Kültür başkentlerini birbirine bağlayacak

Tolga GÜRSOY / KÖLN
ALMAN sanatçılar Gregor Merten ve Carmen Dietrich tarafından dinlerarası hoşgörü ve diyaloğun sembolü olarak tasarlanan “Kültürler Meleği” anıtı, 2010 Avrupa kültür başkentleri Essen, Pecs ve İstanbul kentlerini birbirine bağlayacak. Üç semavi dinin sembollerini içeren eser, “Hz. İbrahim Kervanı” adı altında düzenlenen program çerçevesinde 2 Mayıs’ta Essen’den yola çıkacak. Motorize kervan ile Pecs üzerinden İstanbul’a götürülecek anıt, 31 Mayıs tarihinde Essen’e dönecek.
Anıtın Essen’e dönene kadar toplam 13 kente uğraması planlanıyor. Kentlerde farklı ibadethanelerin önüne getirilecek sembolün kumdan resmi yapılacak. Bazı kentlerde ise sembolün bir örneği kalıcı şekilde zemine yerleştirilecek. Kısa süreli mola verilen yerlerde anıt yuvarlanarak hareket ettirilecek.
Gregor Merten ve Carmen Dietrich’in hazırladığı daire şeklinde yapılan eserin iç kısmında üç semavi dinin sembolleri olan hilal, haç ve yıldız bulunuyor. Bu sembollerin ortasında ise kendiliğinden bir melek figürü oluşuyor.

GÜNÜN AJANDASI

Back Again Project

Haberin Devamı

SON 15 senedir beraber sahne çalışmaları ve CD çalışmaları yapan Kerem Görsev ile Allan Harris, Back Again Project kapsamında Caddebostan Kültür Merkezi’nde izleyicileriyle buluşacak. Son albümleri Back Again kayıtlarını 2007 yılında New York’ta kaydeden müzisyenler 1950 ve 1960’ların caz standartları, brodway müzikalleri ve film müziklerinden oluşan şarkıları geniş kitlelere duyurdular. 12 Mart saat 20.30’da başlayacak konserde sanatçılara kontrbasta Kağan Yıldız, davulda ise Ferit Odman eşlik edecek. Gişe tel: 0216 467 25 68

Fug resimleri

ANKARA Galeri Nev, 2010 sergilerine Canan Tolon’un kişisel sergisi ile devam ediyor. Serginin adını aldığı “Fugue” çok sesli müzikte bir konunun birbirine benzer biçimde yinelenmesinden oluşan bir beste turunu ifade ediyor. Canan Tolon ayrıca beş edisyon olarak gerçekleştirdiği ve Türkiye’de yalnızca iki edisyonu satışa sunulan yine “Fugue” ve “Glitch” adlı serigrafi dizilerini de ilk kez Ankara Galeri Nev’de sergiliyor. Gezegen Sok. No: 5, Gaziosmanpaşa.

Arkeoloji dünyası

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin arkeoloji dergisi olarak dünyadan ve Türkiye’den birçok arkeoloji, tarih, kültür-sanat, sergi, haber ve etkinliğini okuyucuna sunan Aktüel Arkeoloji’nin, 14. sayısı çıktı. Derginin kapak konusunda İstanbul Yenikapı Kazısı’nda bulunan Bizans Dönemi bir kadın kafatasının, Adlı Tıp Kurumu tarafından yeniden yüzlendirilmesinin hikayesi anlatılıyor. Özellikle üzerinden durulan bir diğer önemli konu ise büyük bir hızla tahrip edilen Frig Kaya Anıtları’nın içler acısı hali ve sonuçlanamayan koruma önlemleri.

Kadın yönetmenler

SUNA ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Mart ayı film etkinliklerine 9-28 Mart 2010 tarihleri arasında iki farklı program ile devam ediyor. 9-14 Mart tarihleri arasında İstanbul Cervantes Instituto işbirliğiyle Pera Film Kadın Yönetmenler programını sunuyor. 16-28 Mart tarihleri arasında ise Pera Film, Picasso-Suite Vollard Gravürleri sergisine paralel olarak Picasso: Filmsel Anlatımlar adlı film programını sunuyor.

Nehar Tüblek ödülleri verildi

Haberin Devamı

15’İNCİ Nehar Tüblek Karikatür Yarışması”nda dereceye girenlere ödülleri törenle verildi. İstanbul Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi’ndeki törende konuşan karikatürist Cihan Demirci, Beşiktaş Belediyesi ve Karikatürcüler Derneği işbirliğiyle düzenlenen yarışmanın bu yılki konusunun “Komşularla sıfır sorun” olduğunu söyledi. Törende, Oktay Bingöl birincilik, Sadık Pala ikincilik, Serdar Günbilen ise üçüncülük ödülünü aldı.

3 milyon korsan kitap ele geçirildi
Elvan EZBER / DHA
GÜVENLİK Şube Müdürlüğü ekipleri, beş ay süren takibin ardından, korsan kitapçılara karşı, dün sabah, başta İstanbul olmak üzere 10 ilde eşzamanlı operasyon düzenledi. Matbaa, alışveriş merkezi ve evlere yapılan baskınlarda 60 kişi gözaltına alındı. Bu adreslerde yapılan aramalarda ise 3 milyona yakın korsan kitap ele geçirildi. Bu kitapların arasında KPSS hazırlık, tıp fakültesi ders kitapları, Osmanlıca-Türkçe sözlükler, İngilizce dil eğitimi ve ünlü yazarların son eserler bulunuyor. Kitapların piyasa değerinin 30 milyon TL’yi bulduğu tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!