Albaraka Türk bünyesinde yer alan ve girişimcilerin yenilikçi ürün ve hizmetlerini destekleyen hızlandırma programı “Albaraka Garaj” için beşinci sezon başvuruları sona ermesinin ardından yüzlerce başvuru arasından seçilen 18 girişim, 26 Temmuz’da başlayan ön hızlandırma programında, eğitimden mentorluğa çeşitli destekler alacak.
#Albaraka TürkKalifiye yazılımcı bulmakta zorlanınca, uzmanlarla işverenleri buluşturan freelance (serbest çalışma) iş sitesi sanaluzman.com’u kuran Niyazi Bekiroğlu, “Amerika’da çalışan nüfusun yüzde 32’si freelance. Türkiye’de bu oran yüzde 1.2. Ama bizim yaptırdığımız bir ankete göre yeni neslin gelmesiyle birlikte 2023’te 8.5 milyon kişi freelance çalışacak” diyor.
#Sanaluzman.Com2023 yılında yaklaşık 8.5 milyon freelance çalışanın Türkiye iş piyasasındaki yerini alacağı öngörülüyor. Peki, bu “freelancer”lar emekli olabilecekler mi? Online iş platformu SanalUzman’ın Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu’na göre kanuni sorumluluklarını yerine getirirlerse; “evet!”
#Üniversiteİş saatlerini, iş yapış biçimini kendisi ayarlamak veya ek iş yapmak isteyenler freelance (serbest) çalışmayı tercih ediyor. Birçok alanda freelance çalışılabiliyor; yazılım, editörlük, fotoğrafçılık, çevirmenlik... Serbest çalışmak güzel görünse de bazı problemlerle karşılaşılabiliyor. Bunlardan en önemlisi işveren ve freelancer arasında çıkabilecek maddi anlaşmazlıklar. İşlerin daha hızlı ilerlemesi ve genelde de şirketlerin tercihi bu yönde olduğu için freelancer ve kurum arasında yazılı bir sözleşme yapılmıyor. Bu da sorun çıktığında işlerin büyümesine neden oluyor. İki tarafın da mağdur olmaması için alınması gereken bazı önlemler var.
Dünyanın en çok trafik alan haber sitesine sahip olan gazete, Clooney’nin Lübnan asıllı İngiliz nişanlısı Amal Alamuddin’in annesi Baria’nın çiftin evliliğine dini gerekçelerle karşı çıktığını iddia etmişti.İngiliz Daily Mail gazetesi ABD’li ünlü oyuncu George Clooney’den nişanlısının ailesi ile ilgili yaptığı asılsız bir haber nedeniyle özür dilemek zorunda kaldı.
25 yıl önce kurulan Motif Kuyumculuk, 1998 yılında Roberto Bravo adını aldı. Marka zamanla, ithal ettiği ürünlerle Rus ve Doğu Avrupa ülkelerine açıldı. Ardından Türk ve yabancı tasarımcılarla kendi takılarını üretmeye başladı. Şimdi İtalya, Rusya, Ukrayna, Yunanistan ve Moskova gibi 11 ülkede mağazaları var. Küpeden broşa, bilezikten yüzüğe kadar corner’larında pek çok ürün satan Türk marka, geçtiğimiz haftalarda da Nişantaşı City’s alışveriş merkezinde İstanbul’daki ilk mağazasını açtı.
Türkiye 22 Temmuz'da sandık başına giderken, dünya medyasının gözü de ülkemize çevrildi. 200'den fazla yabancı basın mensubu seçimleri Türkiye'de izlediler. Sonuçların ardından bir haftadır dünya medyasında yer alan yazılar da büyük ölçüde onların izlenimlerinden oluşuyor.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç "İşverenden kaynaklanmayan herhangi bir sebeple sigortalının işten ayrılması gibi istisnai hallerde, sağlanan istihdam teşvik ve desteklerinin geri alınmaması iş dünyasının beklentileri arasında" dedi.
#Şekib AvdagiçYapılan araştırmalar gençlerin hibrit çalışma modelini istediğini ortaya koyuyor. İpsos’un raporuna göre, Türkiye genelinde her 10 beyaz yakalıdan 7’si haftanın tamamında ofise giderken, bu oran genç beyaz yakalılarda her 2 kişiden birine düşüyor. Gençlerin yarısı, “Çalışma şeklimi değiştirme fırsatım olsa freelance çalışırım” da diyor.
#Özge ESENÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "'Son 1 yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti' ifadesi doğru değil. Bu altı boş bir rakam. Türkiye'den yurt dışına çalışan gençlerimiz var ama birçoğu ülkeyi terk ederek değil uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak yurt dışına çalışmaya devam ediyorlar" dedi.
#Mustafa VarankDijital göçebe geçimi sağlamak için mesai saatleri veya herhangi bir mekana bağlı kalmadan çalışan kişiler için kullanılan bir kavramdır. Dijital göçebe bir meslek olarak görülse de daha çok mesleği yapış biçimi olarak tanımlanmaktadır. Sizlere bu yazımızda dijital göçebe nedir ayrıntıları ile derledik.
#Dijital GöçebeÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamaları Türkiye’de esnek çalışma modelini yeniden gündeme getirdi. TİSK’in çalışmasına göre, Türkiye’de çalışanların yüzde 21’i için uzaktan çalışma modelinin mümkün olabileceği belirtilirken bu oranın artması bekleniyor. TİSK Başkanı Akkol, uzaktan çalışmanın yanı sıra yarı zamanlı çalışma, mikro işler, çağrı üzerine çalışma gibi birçok farklı esneklik modelinin bulunduğunu belirtiyor.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik BakanlığıPandemi havacılık sektöründe çalışanları büyük ölçüde tembelleştirdi. Evden çalışmaya alışanların bir kısmı ofislere dönmedi. Sektörde işten çıkarılanlar ise başka işkollarında iş buldukları için havacılık dünyasından vazgeçti. Şimdi özellikle havayolları ve havalimanlarında yetişmiş personel sıkıntısı çekiliyor.
#Türk Hava YollarıZafer Güder, Almanya’da yaşayıp, Türkiye’ye dönen bir ailede büyüdü. İki kültür arasında sıkıştı. Polislikten emekli olduktan sonra şirket kurdu, İHA lisansı almak istedi ve hayatı o günden sonra tümden değişti. Bugün İHA Pilot Eğitimi, zirai çalışmalar, yenilenebilir enerji alanında denetim ve kurulum, maden sahalarında denetim yapan Zafer Güder Havacılık Uzay Sanayi ve Ticaret Ltd Şti’nin sahibi Zafer Güder, “Amacımız İHA’yı maksimum seviyede Türk Malı üretebilmek. Türk Markası olarak piyasaya sunabilmek” diyor.
#Bursa9 yaşındayken İkinci Körfez Savaşı’na tepkisini ‘Savaşa Hayır’ yazılarını okulunun duvarına asarak gösteren Merve Hoşafcı, o dönem soruşturmalara konu oldu. Şimdi 28 yaşında olan Merve, tam 19 yıl sonra yeni bir savaşın acısını yüreğinde hissediyor: “Ve yine dünyadaki tüm çocuklar adına üzülüyorum.”
#Merve HoşafcıKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapSevgili okurlar... Bu haftaki konuğum, Hürriyet Gazetesi’nin en tecrübeli foto muhabirlerinden biri olan Levent Kulu...17 yaşında kamera asistanıydı, ancak fotoğrafa da büyük bir ilgisi vardı. Üniversite tercihini, Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü olarak yaptı.
#Rıza ÖZELDünyanın ilk internet ülkesi Plumia, gerçek vatandaşlık haklarına sahip olmayı ve diğer ülkeler tarafından tanınmayı hedefleyen dijital bir kolektif. Topluluğa katkıda bulunabilecek herkese açık olan Plumia’nın vatandaşı olmak için internet sitesini ziyaret etmek yeterli.
#Plumia