MasterChef kruvasan tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Evde kruvasan yapımı zahmetli gibi görünse de çikolatalı kruvasan, pastacı kremalı ve meyveli kruvasan gibi çeşitlendirilebilir. Peki, kruvasan İtalyan mı Fransız mı? Orijinal Fransız kruvasan tarifi ve malzemeleri...
#Masterchef KruvasanÇocukluğumda yer etmiş tatlıları hem pastanemde hazırlayıp sunmayı hem de tadarak o nostaljiyi yaşamayı çok seviyorum. Muzlu rulo, rokoko, ekler, pürüzyen bunlardan sadece birkaçı... Evde kendi nostalji turunu atmak isteyenler için hepsinin tariflerini hazırladım.
#TatlıÇikolatalı mus (Chocolate Mousse), Fransız mutfağının meşhur tatlılarından biri. Hafif ve nefis bir tatlı olan çikolatalı mus için çikolata köpüğü denebilir. Yapımı da oldukça kolay olan bu tatlıyı tek başına tüketebileceğiniz gibi farklı tatlı tariflerinde de kullanabilirsiniz. Peki çikolatalı mus nasıl yapılır? İşte evde çikolatalı mus tarifi, malzemeleri, yapımı ve püf noktaları...
#Çikolatalı MusPandispanyası kızılcık şurubuyla ıslatılmış, içi ricotta peynirli bir kremayla dolu ama en önemlisi benim için çok özel bir pastadan yani zuccotto’dan bahsedeceğim bu hafta... Özel çünkü sırf bu tarif için ablam İtalya’dan İstanbul’a geldi ve birlikte mutfağa girdik. Şu sıcak günlerde soğuk soğuk yemeyi çok seveceksiniz.
#PandispanyaTürkiye, 6 Şubat saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7'lik depremle sarsıldı. Ciğerimizi yakan bu korkunç afetin şokunu henüz atlatamamışken bu kez de Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremi yaşadık. Maalesef benzerini görmediğimiz bu felakette binlerce canımız gitti, on binlerce yaralımız var... Her şeye rağmen kısa süre içinde tek yürek olan ülkemizde şimdi tüm gözler enkaz altından gelecek güzel haberlere çevrildi. Depremin 119. saatinde gelen mucize Kamil oldu. Lise öğrencisi 17 yaşındaki genç enkaz altından ekiplere hangi günde olduklarını sordu. Saatler sonra enkaz altından çıkarılan Kamil, ekiplerin 'Bugün günlerden Kamil!' nidaları ile karşılandı. Öte yandan mucizeler Kamil ile de sınırlı kalmadı. 122 saatte buruk sevincimizi bu sefer Kahramanmaraş'ta 70 yaşındaki Menekşe teyze ile yaşadık. Enkaz altından kurtarma ekiplerine ve hayata el sallayan Menekşe teyze de enkazdan kurtarıldı. 123. saatte ise 2 yaşındaki Asya, enkazdan sağ olarak çıkarıldı.
#KahramanmaraşYeni yıl akşamının planlarını yapmaya başladığımız bugünlerde kutlamaların vazgeçilmez mutluluğu pastalar akla ilk gelen tatlı seçeneklerinden... Üstelik evde kendi rüya pastamızı hazırlamak kolay. Bitki bazlı, vegan, glütensiz ve şekersiz malzemelerdentüm ekipmana, ihtiyacımız olan hemen her şeyi Metro Türkiye’de bulmak mümkün.
#Yeni YılBir süredir merakla beklenen ‘The Menu’ (Menü) filmi dün gösterime girdi. Uzak bir adadaki fine dining şef restoranına giden çiftin başından geçen sürprizli olayları anlatan senaryosu, özellikle gastronomi dünyasında merak uyandırdı. Biz de merkezine yemeği alan sinema filmlerinin en iyilerini jürimize sorduk.
#YemekEkler, orjinal adıyla eclair Fransız kafe yemekleri arasında en sevilenidir. Renk renk ve farklı aromalı kremayla hazırlanabilen ekler oldukça hafif bir tatlı. Lezzeti ve görünümüyle kahve veya çayın yanına da çok yakışıyor. Peki ekler nasıl yapılır? İşte ekler tarifi ve malzemeleri...
#EclairYaz aylarının benim için en güzel meyvesi tartışmasız karadut! Sosunu yapıp cheesecake’in üzerine döküyor veya limonatalara ekliyorum. Reçelini kaynatmayı da seviyorum, tatlılarda bitter çikolatayla birlikte kullanmayı da... Semizotu salatasına ve peynir tahtalarına çok yakıştırdığım karadutu, bazen etleri marine edeceğim sosa bile ekliyorum. Neye katarsanız katın muhteşem uyum sağlayan bu özel meyveyle mutfağımda neler yapıyorum, anlatayım...
#KaradutFransız tatlılarının dünya mutfağında özel bir yeri vardır. Pain au Chocolat, crème brûlée, mille feuille (Napoleon), eklerler, makaronlar… Bunlar arasından mutlaka damak zevkinize uyan bir tanesini bulabilirsiniz. Peki, 750 yıllık geçmişiyle adeta bir sanat eseri olan bu tatları evlerinizde de yapabilmek güzel olmaz mıydı? Haydi evde kolayca hazırlayabileceğiniz en lezzetli Fransız tatlılarına bir göz atalım…
#Fransız TatlılarıMerhaba Sevgili Hürriyet Lezizz Okurları... Bundan sonra bu köşede sık sık tariflerim ve mutfakla teknikleriyle ilgili öğretici içeriklerimle karşınızda olacağım. Bugün ilk olarak pastacılık ve ekmekçilik konusunda temel bilgilerle başlıyoruz. Dilerseniz hemen başlayalım...
#EkmekSon yıllarda Türkiye’de de hayranı çoğalan makaron, her ne kadar Fransız lezzeti sanılsa da İtalya’da ortaya çıkmıştır. Fransa'ya ait sanılmasının sebebi ise İtalya’dan gelen tarifin son halini Fransa’da almasıdır. Paris'te, pastanelerin en ünlüleri 150 yıldır makaronlarıyla tanınmıştır. Peki, makaron tam olarak nedir, nasıl yapılır, makaron yapılışı için gerekli malzemeler neler?
#Makaron NedirYolunu dört gözle beklediğimiz projelerden biriydi “Bohemian Rhapsody”. Freddie Mercury’nin hayatını perdeye aktaran ve efsane sanatçıyı Rami Malek’in canlandırdığı film, eleştirmenleri ikiye bölmüş durumda. Masal uyarlaması “Fındıkkıran ve Dört Diyar” ve yeni Gaspar Noé çılgınlığı “Climax”, haftanın diğer seçenekleri…
#ANKARA23 Nisan’da klasik bir tema parkı yerine çocuklarınıza orijinal bir et şinitzel ya da gerçek bir İtalyan makarnası tattırmaya ne dersiniz? Roma’da karakterli esnaf lokantası, New York’ta şehrin en havalı balık restoranı, Fransa’da bir semt pazarı... Oğullarım Deha ve Yekta ile favori yeme-içme mekânlarımızı, seyahat rotanıza ekleyerek çocuklarınızla gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz.
#ÇOCUKHiç ummadığım tek taşmış meğerse bu Gent kasabası, yüreğimi yardı... Siz bakmayın kasaba dediğime, 250 bin nüfusu ile Belçika’nın ikinci büyük şehri. Klasik güzellikte bir şehir. 'Leie Nehri'nin iki yakasında, ortaçağdan kalma ve özenle restore edilmiş binalarıyla klasik güzellikte bir şehir. Ben aslında gezmeye değil bir düğüne gittim ama ilk fırsatta kameralarla gidip dalacağım içine ve mutfağına...
#BelçikaBenim yaşımda olanlar için Akmerkez’in yeri ayrıdır. Biz lisedeyken herkesin buluşma noktasıydı Akmerkez. Sevgililer, arkadaşlar her hafta sonu orada buluşur, Home Store veya S Cafe’de saatlerce otururdu. Pazartesi okulda bütün gün, “Akmerkez’de neler oldu?”, “Kim kiminle nerede buluştu” uzun uzun konuşulurdu.
#Vakko Patisserie Petit FourPolonya’nın Avrupa Birliği’ne girmesinden bu yana geçen 11.5 yılda, başkenti birkaç kez yükseliş ve düşüş dönemleri yaşadı. Gelişen kültür ve eğlence yaşamı, iddialı mimari projeleri, açılan müzelerle Varşova, Avrupa’nın kültür başkentleri arasında anılmaya başladı. Tematik mağazalar, barlar, sanat galerilerini Atelier Amaro’nun ülkeye getirdiği ilk Michelin yıldızı izledi.
#Polonya VarşovaTEZ aşamasında iken bölümünün İzmir’den Aydın’a taşınması sonucu kızıp üniversiteden ayrılan, bir turizm firmasında genel müdürlük yaptıktan sonra, 1997’de ortağıyla birlikte kendi acentesi İtaltur’u kuran Hande Arslanalp, zor bir mesleği, hala heyecanla ve amatör ruhla en küçük bir başarıdan bile büyük keyif alarak yapan bir kişilik.
#İzmirYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#DONDURMAYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#Müge AkgünÇok sevdiğimiz yiyecekler hakkında bilimsel gerçeklerden, kıyıda köşede kalmış bilgilere kadar her şeyi öğrenmek isteriz. Tatlıların belki de en gözdesi dondurma hakkında tarihçesinden, alışkanlıklarına, besin değerlerinden, hijyen koşullarına tüm detaylar bu yazıda bir arada. Dondurma tadında bir bayram geçirmeniz dileğiyle...
#DONDURMA“Beş çayı” İngiltere menşeili bir kavram. İngiliz asiller saat 15.00 ile 17.00 arasında, sandviç, kek ve tatlı eşliğinde çay içerlerdi. Gündelik hayat akışındaki değişikliklerle bu gelenek, eskisi kadar yaygın olmasa da bir keyif molası olarak hala devam ediyor. Biz de söz konusu çay tüketimi olunca, İngilizler’den geri kalmıyoruz. Gerçi “akşam üstü çayı” servisiyle ünlü tarihi yerlerin çoğu kapandı ama geleneği sürdüren adresler hala var. İşte en iyileri...