Davos’ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu’nda kendilerini ‘vatansever milyonerler’ olarak tanımlayan 200’den fazla milyoner, zenginlere uygulanan vergilerin arttırılması için çağrı yaptı. “Vergiler artsın” diyen isimler arasında Disney’nin varisi Abigail Disney ve Hulk filminin başrol oyuncusu Mark Ruffalo da bulunuyor.
#Antonio GuterresHükümetlerin küresel iklim kriziyle mücadele politikalarını güçlendirmesi ve düşük karbonlu ekonomiye geçiş planlarının hızlanmasının etkisiyle sürdürülebilir finansman ihraçları yılın ilk çeyreğinde rekor kırarak 287 milyar dolara ulaşırken, yeşil tahviller geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 400 büyüme kaydetti.
#Sürdürülebilir Finansman İhraçlarıBu yıl 50. kez düzenlenen Davos Zirvesi’nin birinci gününde ABD Başkanı Donald Trump’ın konuşmasında iklim değişikliğine yeterince yer vermemesi çevreci aktivistler kadar katılımcılardan da eleştiri aldı. Trump’ın ABD’nin iklim değişikliği ile mücadele kapsamında 1 trilyon ağaç dikilmesini desteklediği yönündeki sözlerine zirvenin ilgi odağı 17 yaşındaki çevreci aktivist Greta Thunberg’in, “Boş sözler, boş vaatler” demesi dikkat çekti.
#DavosBiz kendi aramızda Rusya doğalgazını, Irak petrolünü tartışa dururken, aslında bir soluklanıp gözümüzü, kulağımıza Paris’e çevirmeliyiz. Neden mi? Çok basit, çünkü Fransa’nın başkenti Paris’te iki haftadır çetin müzakerelerle devam eden COP21 İklim Zirvesi, anlaşmayla sonuçlandı. Hedef 2 dereceden az bir sıcaklık artışı…
#Paris‘Türkiye Güneş Enerjisi Sektöründe İstihdam’ raporuna göre; lisanslı YEKA ve depolamalı GES projeleriyle önemli bir işgücü talebi doğacak. Ancak güneş enerjisinde işgücü nitelik olarak ihtiyacı karşılamıyor, ara elaman açısından da istihdam sorunu yaşanıyor. Sorunların, ‘kamu-sivil toplum kuruluşları-özel sektör’ işbirliği ile çözülebileceği vurgulanıyor.
#Güneş EnerjisiUyarıları uzun süredir görmezden geliyorduk ancak etkilerini hissetmeye başlayınca küresel ısınma gündemimizin en önemli başlığı oldu. Ülkemizin önemli üniversitelerinde görev yapan çevre mühendisleriyle konuştuk: “Var olduğumuz müddetçe iklim değişikliğini sınırlandırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
#Meltem FıratlıBorsa İstanbul’da işlem gören bankacılık harici ilk 30 şirketin iklim karneleri incelendi. Şirketlerin iklim krizi ile mücadele yolunda attıkları adımların halen gerekli seviyeye ulaşmadığı görüldü. Uzmanlar, kolay verilen karbonsuzlaşma, net sıfır ve enerji dönüşümü sözlerini hatırlatıp, “Söz vermek yetmez. Uzun vadeli sözler yerine ara hedefler açıklanmalı. Bunlar pratikte de hızla uygulamaya konmalı” dedi.
#Borsa İstanbulAvrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ucuz enerji devrinin bittiğini, Avrupa için en akıllı çözümün yenilenebilir enerji olduğunu söyledi. ABD’nin kendi şirketlerine uyguladığı mali destek politikasını da eleştiren Leyen, bu tür politikaların haksız rekabete yol açtığını belirterek ABD’ye tepki gösterdi.
#ABChevron ile madeni yağ konusunda işbirliğine gittiklerini hatırlatan Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, “Yerinde durabilen bir şirket değiliz. Bayi ağımızı genişletmeyi, dijitalleşme hamlemizi sürdürüyoruz. VavaCars’ın kuruluşuna sebebiyet verdik, başarılı bir operasyon olarak devam ediyor. Bununla ilintili bir finansman şirketi lisansını bekliyor. Kredi kartları komisyonları vs. bayilerimizi çok yoran ve maddi olarak yıpratan noktalarda. Bu konuda, bayilerimize de faydalı olabilecek bir fintech modeline hazırlanıyoruz” dedi.
#Petrol OfisiYazının başlığı, Hürriyet Gazetesi’nin, düzenlediği ‘Enerji ve Sürdürülebilir Gelecek’ toplantısının da ana gündem maddesiydi. Eminim, büyük çoğunluk ‘çevre mi, enerji mi’ sorusuna, ‘elbette çevre’ diyecektir; hele ki, son yıllarda iklim değişikliği, afetler, Paris İklim anlaşması gibi konular gündemdeyken. Ama belirli kesim için durum pek de öyle değil; özellikle de yatırım yapan, üreten sanayiciler ve iş insanları için. Konunun iki boyutunu da özetleyerek ortaya koyayım. Önce, çevreden başlayayım.
#ÇevreDünyayı derinden etkileyen Covid-19 pandemisi ve küresel iklim krizi, başta ilaç olmak üzere pek çok sektörde ürün ve hammadde yetersizliği yaşanmasına yol açtı. Uzmanların ‘kıtlık ekonomisi’ adını verdiği bu dönemde, ileri teknoloji ülkeleri çip kriziyle boğuşurken, Türkiye kuraklık nedeniyle, tarım ve sulama alanlarında ciddi sorunlarla karşı karşıya. Sudan kömüre, tuvalet kağıdından palyaçoya, işte karşı karşıya olduğumuz kıtlıkları uzmanlarla konuştuk...
#İklim KriziDünya iki yıla yakındır koronavirüs kâbusundan uyanamazken etkisini artık somut olarak hissetmeye başladığımız iklim krizi büyük bir felakete dönüşmenin eşiğinde. Dünya nüfusunun en az yüzde 85'i iklim değişikliğinden etkilenirken İngiltere Çevre Ajansı çok kritik uyarılarda bulundu.
#İklim KriziDünya İzlanda’da kurulan ve iklim krizine çözüm olarak gösterilen karbon arıtma tesisini konuşuyor. Daha büyük kapasiteli karbon arıtma tesislerinin yapım çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Peki bu tesisler sürekli kâbus senaryolarının muhattabı olan dünyamız için bir umut ışığı mı, yoksa dikkat dağıtıcı bir önlem mi?
#İklimDünyanın en büyük petrol şirketleri giderek hızlanan temiz enerji dönüşümüne ayak uydurabilmek için arka arkaya yenilenebilir enerji yatırımları yapacaklarını açıklarken, uzmanlara göre bu şirketlerin hayatta kalabilmesi için çağa ayak uydurmaları gerekiyor.
#PetrolDünyanın beşinci en büyük fosil yakıt üreticisi Shell’in yaptığı açıklama, petrol devrinin sona yaklaştığını gösteriyor. 2035’e kadar yatırımların önemli kısmı yenilenebilir ve temiz enerjiye aktarılacak. Bu önemli bir adım ama iklim krizini durdurmak için daha çok adım atmak gerekiyor.
#Yazarİklim krizinin geleceklerini ellerinden aldığını düşünen 17 yaşındaki iki genç aktivist, kurdukları 1.5derece’ isimli Instagram günlüklerinde Türkiye’de çevre farkındalığı yaratmaya çalışıyor, “Keşke bu yaşta tutkularımızı özgürce takip etmeye zaman ayırsak ama önce gezegeni kurtarmalıyız” diyorlar.
#Gazetehaberleriİklim değişikliği dünyayı tehdit ediyor. Bir taraftan doğa olayları diğer taraftan insan sağlığı üzerinde oluşturduğu tehditler, dünyayı teyakkuza geçirdi. Çözüm ise yenilenebilir enerjide… Fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmanın yolu olarak görülen yenilebilir enerji yatırımları dünyanın öncelikli yatırım programları arasında yerini aldı. Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerine göre yenilenebilir ya da diğer bir deyişle yeşil enerjiden elde edilen elektrik 2025 yılında en büyük güç kaynağı olacak. Öyle ki kömürden sağlanan elektriği 50 yıllık liderliğinden alaşağı edecek.
#Enerji