Fosil, geçmişte yaşayan bitki ve hayvanların taşlaşmış kalıntılarına denir. Fosiller, içinde bulundukları sedimanter kayaçların oluştukları jeolojik zamanları gösterirler. Peki fosilleri inceleyen bilim dalına ne denir? Fosiller sadece hayvan kalıntılarından mı oluşur, nasıl meydana gelir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Fosilleri İnceleyen Bilim Dalına Ne DenirAmmonit taşı günümüzde sıklıkla kullanılan doğal taşlar arasında yer almaktadır. Ammonit taşı nedir? Ne gibi faydaları bulunmaktadır? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#Ammonit TaşıKüresel iklim değişikliğinin sonucu olarak dünya her geçen gün ısınıyor. Yükselen sıcaklıklar sadece karaları değil denizleri de etkiliyor. Akdeniz’in yüzey sıcaklığı Temmuz ayında 28,4 dereceye çıkarak rekor kırdı. Peki ısınan sular hangi sorunlara neden oluyor? Bu durumdan hava durumu nasıl etkilenecek? Ege ve Akdeniz’de neler olabilir? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#İklim DeğişikliğiDünyanın bir ucunda okyanusun ortasında bir ada, adanın ortasında en yakın akrabasından 222 kilometre uzakta tek başına bir ağaç. Gövdesinde çok önemli gerçekler saklayan bu ağaç hepimizin kurtuluşu olabilir. İşte tüm ayrıntılar...
#Sitka LadiniDünyadaki yaşam milyonlarca yıl önce tek bir hücreden evrimleşmiştir ve çoğu canlı tek hücreli olarak yaşamına devam etmektedir. Bu tek hücreler, tek hücreli canlılar olarak bilinir. Peki, tek hücreli canlılar nelerdir? Özellikleri, beslenme türü, hareket, solunum ve üreme şekilleri nasıldır detayları ile derledik.
İklim krizi ile mücadelede evrensel tek bir proje bulunuyor, o da Paris İklim Anlaşması… Öte yandan bilim insanları yeni çözümler üretmek, karbon salımını en aza indirmek için çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Oldukça şaşırtıcı bir buluş ABD’den geldi. Arizona Eyalet Üniversitesi'nde tasarlanan ‘mekanik ağaçlar’ ve bu ağaçlardan elde edilecek ormanlara yakından bakalım...
#İklim KriziAktif karbon, popüler maddeler arasında yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor. Makyaj malzemeleri, temizlik ürünleri ve hatta gıdalarda yer alan aktif karbon, özellikle dişleri beyazlatma özelliği nedeniyle tercih ediliyor. Peki, aktif karbon nedir? Aktif karbon nasıl kullanılır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Aktif Karbon NedirDünya doğal bir denge içinde yer alır. Ama insanların havayı, çevreyi ve her şeyi etkilemesi ile doğal denge içinde yüzyıllar boyunca önemli değişiklikler yaşandı. Doğal dengenin bozulması sonucunda pek çok doğal afet, hava sıcaklığında yaşanan sorunlar gibi çok sayıda sorun ortaya çıkmıştır. Sera etkisi nedir ve nasıl oluşur sizler için derledik.
Yontuk düz ya da peneplen adı verilen oluşumlar, akarsu aşınımında meydana çıkan son aşamadır. Genellikle akarsuların denge profiline ulaşmasından sonra, yan taraflardaki aşınım ile birlikte ortaya çıkar. Peneplen nedir ve nasıl oluşur sizler için derledik.
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte fosil yakıt ve elektrik üretimi yapabilen santrallerin kurulması, farklı sektörlerde olan fabrikaların ortaya çıkması, motorlu taşıtların kullanımlarının çoğalması ile birlikte hava kirliliği de eşit seviyede artmaya başlamıştır. Meydana gelen hava kirliliği Dünyayı sağlık açısından etkilemektedir ve atmosferi de kirletmektedir. Hava kirliliğinin genel olarak en kötü sonuçlarından biri de asit yağmurlarıdır. Sizin için asit yağmurlarının ne olduğunu, nasıl oluştuğunu ve hangi gazlardan ibaret olduğunu derledik.
#Asit Yağmurlarıİklim değişiklikleri hakkında kişiler bazı araştırmalar yaparak en doğru bilgilere sahip olmak istiyor. İklim değişikliğinin ne olduğu ve nasıl önlenebileceği internet üzerinde araştırılan bilgiler arasındadır. İklim değişikliğine neden olan tüm durumlar kişilerce internet sitelerinde araştırılarak öğrenilmek isteniyor. İklim değişikliği nedir ve nasıl önlenir? İklim değişikliği nedenleri ve sonuçları hakkında tüm detayları derledik.
#İklim DeğişikliğiFosiller jeolojik geçmişe dair hemen hemen çoğu bilgiyi veren önemli kaynaklardır. Bu bilgiler içerisinde en önemlileri geçmiş dönemlerde yaşamış olan insanların hakkındaki bulgulardır. Dünya tarihi ile ilgili yapılan yorumlar genellikle fosil kaynaklardan yorumlanarak yapılır. Peki, Fosil yakıt nedir ve nerelerde kullanılır? Fosil yakıtlar ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fosil YakıtKüresel ısınma ve iklim değişikliğini ele alma mücadelesinin arkasında, atmosferimizdeki sera gazlarındaki artış yatıyor. Dünya'ya çarpan radyasyonun yaklaşık yüzde 30'u bulutlar, buz ve diğer yansıtıcı yüzeyler tarafından uzaya geri yansıtılıyor. NASA'ya göre geri kalan yüzde 70 okyanuslar, kara ve atmosfer tarafından emiliyor. Peki, sera gazı nedir ve nasıl oluşur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sera Gazı Nedir Nasıl Oluşur?Hava kirliliği tüm Dünya'nın oldukça önemli problemleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle de ülkeler konu ile ilgili sürekli çalışmalar yapar. Hava kirliliği nedir ve nasıl oluşur, hava kirliliği nedenleri ve nasıl önlenir, çözüm yolları nelerdir gibi bilgileri bulabilirsiniz.
#Hava Kirliliği Nedir Ve Nasıl Oluşur?Birçok farklı etken çevre kirliliğine yol açmaktadır. Bu nedenlerin başında yeşil alanların azalması ve düzensiz şehirleşme geliyor. Aynı zamanda petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar da çevre kirliliğinin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Çevre kirliliğin çeşitleri, nedenleri ve çözüm yolları nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Çevre Kirliliği Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?Ammonit taşı günümüzde sıklıkla kullanılan doğal taşlar arasında yer almaktadır. Ammonit taşı nedir? Ne gibi faydaları bulunmaktadır? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#Ammonit Taşı Nedir Nerelerde Ve Nasıl Bulunur?Burdur'da jeofizik yüksek mühendisi Abdurrahman Arıkan, Salda Gölü’nün on binlerce yıl öncesinin bugüne yansıması olduğunu belirterek, "Salda Gölü’ndeki bu beyaz kum aslında fosil. Binlerce, on binlerce yıl önce yaşamış bakterilerin kalıntıları. O açıdan bir maden özelliği göstermekte. O madeni buradan çıkarıp satışa sunmak tamamıyla hırsızlıktır. Buradan götürülüp bir kum dışarıda satılamaz" dedi.
#NasaBurdur'da, jeofizik yüksek mühendisi Abdurrahman Arıkan, Salda Gölü'nün on binlerce yıl öncesinin bugüne yansıması olduğunu belirterek, "Salda Gölü'ndeki bu beyaz kum aslında fosil. Binlerce, on binlerce yıl önce yaşamış bakterilerin kalıntıları. O açıdan bir maden özelliği göstermekte. O madeni buradan çıkarıp satışa sunmak tamamıyla hırsızlıktır. Buradan götürülüp bir kum dışarıda satılamaz" dedi.
#BurdurBurdur'da jeofizik yüksek mühendisi Abdurrahman Arıkan, Salda Gölü'nün on binlerce yıl öncesinin bugüne yansıması olduğunu belirterek, "Salda Gölü'ndeki bu beyaz kum aslında fosil. Binlerce, on binlerce yıl önce yaşamış bakterilerin kalıntıları. O açıdan bir maden özelliği göstermekte. O madeni buradan çıkarıp satışa sunmak tamamıyla hırsızlıktır. Buradan götürülüp bir kum dışarıda satılamaz" dedi.
#BurdurAktif karbon, son zamanlarda birçok üründe kullanılır oldu. Makyaj malzemeleri, temizlik ürünleri ve hatta gıdalarda yer alan aktif karbon, özellikle dişleri beyazlatma özelliği nedeniyle tercih ediliyor. Peki, aktif karbon nedir? Aktif karbon nasıl kullanılır?
#Aktif Karbon NedirFord Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, kendileri tarafından teşvik paketinin çok güzel ve olumlu olarak karşılandığını belirterek, “Ama detaylarına indiğimizde bu teşvikin önümüzdeki hedefleri yakalamamız için gerekli alt detaylara sahip olmadığını da yavaş yavaş görmeye başladık” dedi.
AB-D’ciler, Sorosçular, haçlı irticacılar, tarikatlar, gericiler, bölücüler, soysuzlar, soyguncular, satılmışlar ve pezevenkler karanlığın gölgesinde kirli işlerini serbestçe görüp, pisliklerini etrafa saçarak dolaşırlarken, emperyalizme ve işbirlikçi oligarşiye karşı kalem kaldırdığı ve ’bu vatana nasıl kıydılar?’ dediği için kovalanan ve yasaklanan Nazım Hikmet Ran’ın cansız bedeni 3 Haziran 1963’ten beri Moskova’da sürgünde olup, vatanına sokulmamaktadır.
Dünya bor rezervlerinin %63'ne sahip ülkemiz gerçek bir servetin üzerinde oturmaktadır.Problem,bu zenginliğin ne kadar farkındayız sorusuna yanıt aramada düğümlenmiştir. Bu yazımızda,bor bileşiklerinden elde edilen yakıtlar konusunu ve bu bağlamda Dünyada meydana gelen gelişmeleri aktarmağa çalışacağız.