Jose Matos, tek bir öğünde üç hamburger, büyük bir patates kızartması ve beş şişe soda tüketiyor, ayrıca üç-dört paket pizza yiyordu. Günde yaklaşık 6 bin kalori alarak, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları yaşadı. Hayati tehlike oluşturan bir komplikasyon nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra yüz felci geçirdi. Bu zor süreçlerin ardından sağlıklı bir yaşam tarzına yönelen Matos, kısa sürede 70 kilo vererek kilo verme sürecindeki dört sırrını paylaştı.
#SağlıkUluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı WorldFood İstanbul, 32’nci kez kapılarını açtı. Fuara 155 ülkeden 72 bin 864 ziyaretçi katıldı. İlginin her yıl arttığını belirten WorldFood İstanbul Fuar Direktörü Semi Benbanaste, “Geçen sene 65 bin ziyaretçiyi ağırlamıştık. Bu yıl 73 bin kişiye yaklaştık. Ziyaretçilerimizin yüzde 26’sı yurtdışından geldi. Ayrıca 90 ülkeden 900’ün üzerinde satın alma yöneticisi de stantları gezdi” dedi.
#Fuarı WorldfoodMasterChef Alper Öztamur'un hayatı ve biyografisi izleyenlerin dikkatini çekiyor. Yeni sezonuna hız kesmeden devam eden MasterChef Türkiye'de bu hafta mavi takım kaptanı Alper Öztamur oldu. Yarışmaya Bartın'dan katılan MasterChef Alper, hamburger, döner ve fast food yemeklerine hakim. Kendine ait bir hamburger dükkanı bulunan MasterChef Alper 2022 yılında Masterchef'e katılmış, ancak ikinci turda elenmiştir. Peki, MasterChef Alper kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, MasterChef Türkiye yarışmacısı Alper Öztamur'un hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Masterchef Alper KimdirDişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningDünyaca ünlü fast food zinciri Burger King isim değişikliği sonrası "Börgır" kelimesiyle gündeme geldi. Burger King ismi neden değişti sorusu da sosyal medyada dolaşan fotoğrafların üzerine merak edildi. Burger King Türkiye’deki logosunu “BÖRGIR” olarak güncelledi. Konuya ilişkin markanın sosyal medya hesaplarından çeşitli paylaşımlar yapıldı. Daha önce ABD'de de çeşitli reklam kampanyaları yürüten Burger King, Türkiye'de de "Börgır" logosuyla kısa sürede gündem olmayı başardı. Peki, Burger King “Börgır” mı oldu, neden isim değiştirdi?
#Burger KingYaşadığı üzücü tecrübelerin ardından teselliyi yemekte arayan Rani, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle önemli bir yol ayrımına gelmişti: Ya kilo verecek ya da hayatı boyunca ilaç kullanmak zorunda kalacaktı. İlkini seçen Rani, 1,5 yılda 97 kilodan 59 kiloya düştü. Bu süreçte yaptıklarını anlatan Rani, "Bir yerden başlamam gerekiyordu" diye konuştu.
#SağlıkUzun bir yaz tatilinin ardından yarın okullar açılıyor ve milyonlarca öğrenci ilk ders ziliyle birlikte yeni eğitim öğretim dönemine başlayacak. Ancak anne ve babaların çocuklarının okul başarısı kadar dikkat etmeleri gereken çok önemli bir konu daha var.
#Buğra BuyrukçuABD’de yapılan araştırmada, birçok gıda ürününde havai fişek ve roket yakıtında kullanılan perklorat kimyasalının bulunduğu belirlendi. İncelenen 200 ürünün yüzde 67’sinde perklorat tespit edilirken, bebek ve çocuk mamalarında yüksek seviyelere rastlandı. Peki, perklorat başka hangi ürünlerde bulunuyor? Ülkemizde bu konuyla ilgili araştırmalar yapıldı mı ve perklorat hangi sağlık sorunlarına yol açabilir? Tüm bu sorulara Pınar Balgöz Ergül ile cevap aradık.
#SağlıkBugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#SeyahatYaklaşık 52 milyon nüfuslu Güney Kore’de, evlerden ve restoranlardan çıkan yemek artıklarının neredeyse tamamı kompost, hayvan yemi ve hatta enerjiye dönüştürülüyor. Peki gıda atıklarının yüzde 98’inin geri dönüştürülmesini sağlamak nasıl mümkün olabiliyor? En önemlisi bu model dünyada uygulanabilir mi?
#Güney KoreTURİZM sektörümüzün gözbebeği Antalya’nın gastronomi dünyasında ‘yükselen yıldız’ olma yolculuğuna tanıklık etmek üzere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in davetlisi olarak 3. Uluslararası Antalya Food Fest Gastronomi Festivali’nin tanıtım toplantısına katıldık.
#AntalyaALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#KolajenFERSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürhan Güven ile buluştuk. Şahane ekibiyle birlikte sohbet ettik; Fersan’ı, Türkiye’nin gıda perakendesindeki yolculuğunu, 2012 yılında DEVELEY Senf & Feinkost GmbH'nin bünyesine katılan grubun gelecek hedeflerini konuştuk.
#1Borusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik’le Bodrum’da kurdukları Range Rover House’da bir araya geldik. İş, sanat ve gastronomiye dair sohbet ettik. İşte İngiliz otomobil markasının Türkiye’ye duyduğu güven ve Türk yöneticilerin globaldeki başarılarına dair sohbetimizden anekdotlar...
#Carlo BernardiniSağlıklı bir kiloda olmak bazı kişiler için hayatının doğal akışının bir parçasıyken bazıları için bir öğrenme sürecinin sonucu olabiliyor. Benji Xavier da ikinci gruptakilerden. 25 yaşına kadar diyetten diyete koşan, kilo verse de kısa süre içinde geri alan Xavier, yaptığı iki basit değişiklikle kilo kaybını nasıl kalıcı hale getirdiğini anlattı.
#SağlıkUzun ömürlü olmak herkesin hayali. Ancak hem fiziksel hem de zihinsel anlamda sağlıklı olmadıktan sonra uzun ömürlü olmanın bir anlamı kalmıyor. Bu nedenle bilim insanları yaşla gelen demans gibi hastalıkları önlemenin yollarını arıyor. ABD'li ünlü nörolog da beyin sağlığı için yapabileceğimiz en kolay şeyi açıkladı.
#SağlıkSon dönemde tarzları farklı olsa da beklentilerimi tam anlamıyla karşılayan iki restorana birbiri ardına gitme fırsatı buldum. İkisinden de çok mutlu ve gastronomi kültürümüz adına umutlu ayrıldım. Etik değerleri olan, yaptıkları işi sadece para kazanma aracı olarak görmeyen, günü kurtarma anlayışında olmayan yerler gerçekten fark yaratıyor...
#Müge AkgünTürkiye'de oldukça popüler olan ve sıkça tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda endişe verici keşfe konu oldu. Araştırmacılar, midyelerde yüksek oranda fiberglas bulunduğunu ortaya koydu. Peki, fiberglas nedir ve sağlığımız üzerinde hangi riskleri taşıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak ile konuyu mercek altına aldık.
#SağlıkÇeşme Yarımadası’nı bölgeye özel çeşit çeşit malzemeleri ve yemekleri üzerinden anlatan ‘Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler’ ilham veren bir kitap. İçindeki kolay uygulanabilir tarifler arasında Seferihisar’ın ıspanak balığı, Sefaradların pırasa dolması ve enginar sirkeli tahin sos gibi lezzetleri görmek beni çok sevindirdi.
#Ebru ErkeTürkiye’nin ilk ve tek gastronomi pazarlama ajansı Dude Table, gıda pazarlaması konusundaki çalışmalarını ileriye taşıyacak bir adım atıyor. Dude Table, FOMA Ödülleri (Food Marketing Awards) ile bu yıl ilk kez gıda pazarlaması alanında yapılan çalışmaları ödüllendirecek.
#1Aşırı işlenmiş gıdalar son dönemde sık sık sağlığa olan zararlarıyla gündeme geliyor. Peki bu yiyecekler neden adeta bağımlılık yapıyor? Daha da önemlisi bunları yemeyi bıraktığımızda vücudumuzda neler yaşanıyor? Kariyerinin önemli bir kısmında bu yiyecekleri üreten şirketlerle çalışan ancak katıldığı bir podcast yayınından sonra aşırı işlenmiş gıdaları hayatından tamamen çıkaran uzman anlattı.
#Sağlık