Ne şanslıyız ki hem topraklarımızda yetişen hem mutfağımızda pişen şifa kaynağı sayısız fonksiyonel gıdaya zaten sahibiz.C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan kuşburnu, antioksidanlar bakımından zengin ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olan sumak, meyvelerden böğürtlen ve çok sevdiğimiz mercimek çorbası bunlardan birkaçı…
#Deniz YoldaçKavuzsuz gibi farklı çeşitleriyle Anadolu’nun hemen her yerinde sıklıkla pişirilip kullanılan arpanın modern şehir sofralarında neden kendine daha sık yer bulmadığına şaşırıyorum… Kültürümüzün bu kadim malzemesi bir fonksiyonel gıda. Haşlayıp salatalara katabilir, arpa ekmeği, suyu ve kavurgası da yapabilirsiniz. Seçtiğim pratik tarifleri evde siz de deneyin.
#CevizNevşehir’de bir araya gelerek kooperatif kuran kadınlar, ürettikleri ürünleri ihraç etmeye başladı. Hacıbektaş ilçesinde 4 kadının bir araya gelerek kurduğu ‘Kadıncık Ana Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ üyeleri 2020 yılında 700 lira ile başladıkları sermayesini 1 milyon liraya çıkardı. Şu an 10 üyesi ve 4 çalışanı olan Kadıncık Ana Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ürettikleri ürünleri yurt dışına ihraç etmeye hazırlanıyor.
#‘Kadıncık Ana Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi’Soğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüNoni suyu, tropikal bir ağacın meyvesinden yapılan bir içecektir. Ağaç, meyve ve meyve suyunun geleneksel tıbbın bir parçası olduğu Güneydoğu Asya bölgelerinde doğal olarak yetişir. Son dönemlerde merak edilen bir bitki ve meyve olan noni meyvesi nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır detayları haberimizde...
#Noni MeyvesiFonksiyonel beslenmen, günlük hayatta beslenmemizde bulunan, kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltan, bağışıklık sistemimizi güçlendiren, yaşlanmayı geciktiren ve sağlığımızı koruyan ve düzelten bileşenleri içeren beslenme düzenidir. Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, fonksiyonel beslenmenin vücuda faydaları ve kanser riskini azaltmadaki etkilerine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
#Fonksiyonel BeslenmeKışa girerken sağlığımıza daha fazla özen gösterdiğimiz şu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olmak için probiyotik içeriği yüksek ‘fonksiyonel gıdalar’ tüketmek önem kazanıyor. Kökeni Kafkasya’ya dayanan kefir, içeriğindeki probiyotikle öne çıkıyor. Gıda Mühendisi Ekin Oruçoğlu sağlıklı beslenme düzeninin vazgeçilmez bir parçası olan kefirle ilgili merak edilen detayları aktardı.
#KefirDermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Balevi, “Farklı kolajen tiplerinin de farklı dokularda farklı yoğunlukta oldukları biliniyor. Örneğin cildin yüzde 70’ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturuyor. Bu durumda eğer kolajeni cildinize destek için kullanacaksanız tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını özellikle de tip 1 kolajen tercih etmeniz lazım” dedi.
#KolajenGünümüzde tüketiciler, sağlık ve güzelliklerini korumak ve oluşan sorunlarına çözüm bulmak için ilaç yerine doğal ürünlere, fonksiyonel gıdalara ve güvenli gıda takviyelerine yöneliyor. Fonksiyonel gıdalar, besleyici etkilerinin yanı sıra bir ya da daha fazla etkili bileşene bağlı olarak sağlığı koruyucu, düzeltici veya hastalık riskini azaltıcı etkiye sahip olan gıdalar olarak tanımlanıyor. Günlük tükettiğimiz besin skalasına baktığımızda farkında olmadan birçok fonksiyonel gıda ile zaten buluştuğumuzu görmek mümkün.
#KolajenGünümüzde sağlıklı beslenme ve sağlıklı gıdaya olan ilginin artmasıyla birlikte fonksiyonel gıdalar öne çıkmaktadır. Gıdaların insan bedenine olan olumlu etkileri çok eski zamanlardan beri bilinmekte hatta Hipokrat “Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun” diyerek gıdaların sağlık üzerine olan etkisine bundan tam 2500 yıl önce vurguda bulunmuştur.
#Dilek ÇiftçiMinik kırmızı boncuklar gibi görünen kekreyemiş, İsveç kirazı olarak da biliniyor. Peki kekreyemiş meyvesinin faydaları nelerdir? Kekreyemiş tüketirken nelere dikkat edilmeli? Diyetisyen Şevval Güzel, kekreyemiş meyvesiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#SağlıkÜniversitelerin bünyesinde yer alan akademik kadrolar için açılan ilanlar, tek bir adres üzerinden takip edilebiliyor. Akademik personel alımı ilanını resmi olarak duyurmak zorunda olan üniversiteler, talep ettikleri şartları da bu ekran üzerinden yayımlıyor. Peki, akademik personel alımı ilanları nereden görüntülenir? İşte, üniversitelerin en son akademik kadro ilanları
#Akademik Kadro İlanlarıDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkBeslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla 2009 yılında kurulan Sabri Ülker Vakfı, 15-16 Mart’ta, Barselona’da düzenlenen 2018 yılının çocuk beslenmesi ve sağlık ilişkisine dikkat çeken en önemli etkinliklerinden “11. Uluslararası Çocukluk Çağı Obezitesi ve Beslenme Konferansı”nda iki bilimsel oturuma ev sahipliği yaptı.
#ObeziteTÜBİTAK destekli projede üretilen undan yapılan ekmeği obezite, şeker ve kalp hastaları yiyebilecek... Manisa'da Yunusemre Belediyesi vatandaşlara 5 noktadan sonra 2 hastanede ücretsiz internet hizmeti vermeye başladı... Kış geldi, ısı yalıtımı yaptıranlar vergi indiriminden yararlanacak... Bugünkü iyi haberler bunlar.
Türk bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, kanser ilacı fındıktan üretilebilir. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Müdürü ve ISNFF Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar: "Fındık kabuğu, zürüfü ve yaprağından kanser tedavisinde kullanılan ilaç üretilebilir.” Ancak uzmanlar uyarıyor: Bilinçsizce, doktor tavsiyesi olmadan bir şeyler tüketmek ve tedavinin dışına çıkmak çok tehlikeli olabilir.
#FındıkYıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, her Ramazan olduğu gibi bu yıl da Ramazan dönemine farklı kampanyalar ve yeni ürünlerle girdiklerini belirterek, “Ramazan döneminde pazarın canlanmasına, düzenlenen özel kampanyalar da büyük katkı sağlıyor.