Paylaş
Son iki senedir katıldığım yemek fuarlarında sürdürülebilirlik ve gıdada inovasyonun daha sık konuşulduğunu görmek beni sevindiriyor. En çok dikkatimi çeken konuysa, aslında hayatımızda sandığımızdan çok daha fazla yeri olan fonksiyonel gıdaların gündemi ve girişimcilik ekosisteminde kendine kapsamlı bir yer edinmeye başlaması...
Doğal beta karoten kaynağı havuç, likopen zengini antioksidan domates, beta glukan zengini yulaf, omega-3 yağ asitleri içeren keten tohumu, çay gibi sağlık açısından faydalı daha pek çok besini fonksiyonel gıdalara örnek olarak vermek mümkün. Şifa kaynağı mercimek çorbasıysa belki de verilebilecek en güzel örnek. Ülkemizde de
ilginin giderek arttığı fonksiyonel gıdalar arasında C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan kuşburnu, normal havuca göre daha yüksek antioksidan içeriğe sahip siyah havuç, antioksidanlar bakımından zengin ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olan sumak da sayılabilir... Kapsül, toz, içecek gibi formlarda sunulan takviye edici gıdalarla karıştırmamak gerekiyor...
Elbette zaman içerisinde besinlerden aldığımız faydanın kötü tarım uygulamalarıyla azaldığını biliyoruz. 1980’lerde 1 adet portakal, bugün tam 50 adet portakal kadar C vitamini içeriyormuş mesela... Girişimciler de işte tam burada devreye girerek, bu besinlerin özleriyle zenginleştirilmiş ya da almamız gereken değerleri arttırılmış ürünler ortaya çıkarmayı hedefliyor. Gözlemlediğim fuar katılımcılarından örnek vermek gerekirse, chia tohumlu reçeller, aronya sirkeleri, tuzlar, proteince zengin doğal barlar gibi onlarca inovatif ürün bu alanda hizmet veriyor ve çeşitlilik giderek artıyor.
Sizinle fonksiyonel gıdalarla hazırladığım iki tarifimi paylaşıyorum. Bir vegan olarak ben gün içinde fonksiyonel gıdaları nasıl kullanıp besleniyorum daha sonra detaylarıyla anlatacağım.
Elma ve böğürtlenli muffin (4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 25 gr tam buğday unu
◊ 190 gr beyaz un
◊ 50 gr öğütülmüş keten tohumu
◊ 3 çay kaşığı kabartma tozu
◊ 100 gr esmer şeker
◊ 50 gr kabak çekirdeği
◊ 1 avuç böğürtlen (veya yabanmersini)
◊ 1,5 elma (rendelenmiş)
◊ 1/2 çay kaşığı tarçın
◊ 80 ml hurma balı veya agave şurubu
◊ 4 yemek kaşığı nohut suyu
◊ 175 ml badem sütü
◊ 3 yemek kaşığı ayçiçeğiyağı
◊ 1 yemek kaşığı yulaf
NASIL YAPARIM?
◊ Yulaf hariç tüm kuru malzemeleri büyük bir karıştırma kabına koyun. Bal, nohut suyu, süt ve yağı da ayrı bir kapta karıştırın.
◊ Islak malzemeleri kurulara ekleyip homojen kıvamda karıştırın. Düzgün kabarmaları için aşırıya kaçmadan karıştırmaya özen gösterin. Meyveleri de katıp harmanlayın.
◊ Harcı muffin kalıplarına dökün. Üzerlerine yulaf dökün.
◊ Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında 25-30 dakika pişirin.
Sumaklı yeşil mercimek çorbası (3 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı yeşil mercimek
◊ 1 soğan (doğranmış)
◊ 2 diş sarımsak (doğranmış)
◊ 1 büyük patates (doğranmış)
◊ 1 büyük havuç (doğranmış)
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası
◊ 6 su bardağı su veya sebze suyu
◊ 1 tatlı kaşığı kaşığı sumak
◊ 2’şer çay kaşığı tuz ve karabiber
Servis için
◊ Limon dilimleri
◊ Taze nane yaprakları
NASIL YAPARIM?
◊ Yeşil mercimeği yıkayın ve süzün.
◊ Bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Sarımsakları ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
◊ Domates salçası ve sumağı ekleyin. Birkaç dakika daha kavurun. Süzülmüş mercimekleri, doğranmış havuç ve patatesi ilave edin. Son kez karıştırıp tercihen sebze suyunu ekleyin. Kaynamaya bırakın.
◊ Kaynayınca altını kısın. Sebzeler iyice pişene kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Çorbayı bir
el blender’ıyla pürüzsüz hale getirin.
◊ Tuz, karabiber ekleyip tatlandırın. Limon dilimleri, kızmış yağda hazırladığınız acı toz biberli sos veya taze nane yapraklarıyla sunabilirsiniz.
Paylaş