2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞTavada kızarmışı da buğulaması da çok seviliyor ama denerseniz, eminim palamudun bu halini de çok seveceksiniz. MasterChef Türkiye’de eleme yemeği olarak hazırladığım palamutto’yu (palamut tartar) özellikle biberiyeli focaccia ekmekle şamandıra yapmanızı öneririm.
#PalamuttoBen çocukken dedemin fırınlayıp soyduğu kırmızı kapya biberler, sarımsak ve sirkeyle kavanozlanırdı. Sonra da üzerine zeytinyağı gezdirilip mezesi yapılırdı. Köz kırmızı biberin tatlılığı, levrek ve akya gibi balıklarla çok iyi uyum gösteriyor; püresi buğulamalara çok yakışıyor. Çiğden kullanmak isterseniz doğranmış kırmızı biber, şeftali, kırmızı soğan ve maydanozu harmanlayıp karidesle servis edebilirsiniz.
#Kapya BiberZeytin nasıl işlenir, en kaliteli zeytinyağı nasıl elde edilir? Zeytinyağının sağlığımızla nasıl bir ilişkisi var, yemeğin lezzetini arttırmak için nasıl kullanmalıyız? ‘Derin Köklerin Meyvesi Zeytinyağı’, zeytin ve zeytinyağı hakkında bir başucu kitabı niteliğinde... Kitapta adaçaylı kuru fasulyeden zeytinyağlı enginar ezmesine, foccacia’dan levrek ceviche’ye şef Jale Balcı’ya ait pek çok tarif de var.
#ZeytinyağıSardunya’da un, sebze ve peynir karışımı bir hamurla yapılıyor, Ligurya’da pizza hamuru sızma zeytinyağına batırıp pişiriliyor. Lombardiya’daki pizzalardaysa karabuğdaylı özel bir un kullanılıyor. İtalya’nın kuzeyinden güneyine bu şöhretli yemeği tatmak için o kadar çok seçeneğimiz var ki...
#PizzaKimi 100 yıllık ekşi mayadan yapılıyor, kimi atalık buğday unundan... Hiçbirinde katkı maddesi yok; hepsi bildiğimiz ekmekleri bize unutturacak lezzet ve nitelikte... Jürimiz ‘gerçek ekmek’ denilen ekşi mayalı ekmeklerin en iyilerini bulabileceğimiz adresleri seçti.
#EkmekDedikodu kelimesini okur okumaz aklınıza hemen kim, kiminle, nerede görülmüş; hangi ünlü eşini boynuzlamış, kim, kimi, kiminle aldatmış gibi beylik klişeler geldiyse, hiç zahmet edip de bu yazıyı okumayın. Kitapçılardan restoranlara, müzik dükkanlarından tiyatrolara, oradan da meyhanelere kadar uzanan bu dedikodular, her ne kadar zaman zaman onu duyamayacak kadar sağırlaşsak da, bu şehrin kulağımıza fısıldamak istedikleri aslında.
İtalyan eskort Patrizia D’Addario, Berlusconi ile geçirdiği geceyi “Gradisca Presidente” (Tadını Çıkar Başkan) adıyla kitaplaştırdı. Patrizia, “20 kız bir adama karşı. Çok âlem gördüm Berlusconi’ninki gibisini görmedim” dedi. Patrizia’ya göre, Berlusconi bir defasında iki lezbiyene ayak masajı yaptırdı.
The Marmara Hotels&Residences’ın ’Boğaziçi’nin incisi’ olarak adlandırılan davet mekanı The Marmara Esma Sultan, geçtiğimiz günlerde Atina’da düzenlenen bir davetle Yunanistan’ın önde gelen ailelerine tanıtıldı. Yabancıların düğün ve vaftiz törenleri için İstanbul’da en çok tercih ettikleri mekan olan The Marmara Esma Sultan’ın tanıtımı, Grande Bretagne Hotel’de yapıldı.