Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlar sonucunda ortaya çıkan bir tür kaygı bozukluğudur. Bu rahatsızlık genellikle diğer insanlar tarafından küçük düşürülme ve olumsuz değerlendirilme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da bilinen bu bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Sosyal Fobi nedir, türleri nelerdir sizler için derledik.
#Sosyal FobiToplum önünde konuşmak, birçok kişi için oldukça zor bir durum olarak görülüyor. Konuşma sırasında heyecanlanmaktan korkan bireyler, kendilerini ifade etmekten çekinerek, sessizliğe bürünüyor. Bu durum, hayatın birçok alanında kısıtlamalara yol açarken, depresyona sürükleyebiliyor. Uzman Klinik Psikolog Yıldız Burkovik, sosyal fobininin tedavi yöntemleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
#Fobiler İle Başa ÇıkmaFobi yani gerçek bir tehlike kaynağı olmadığı halde duyulan korku, çoğu insanda karşılaşılan bir durum. Gençlerde en çok sosyal fobiye rastlanıyor. Yazılı sınavda gösterdiğiniz başarıyı sözlü sınavda gösteremiyorsanız ‘sosyal fobi’ kurbanı olabilirsiniz. Tedavisi mümkün olan bu durumu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu ile konuştuk. Balcıoğlu’na göre, korku, sıkıntı ve fobi arasında sıkı bir yakınlık var ve fobiler anksiyeteye (kaygıya) karşı bir ego savunması olarak ortaya çıkıyor. Balcıoğlu şunları anlatıyor:
Sosyal fobi, bir tip kaygı bozukluğu. Gençlerde 14 ile 20’li yaşlarda sıklıkla yaşanıyor. Tanımadık insanların arasında olunduğunda korku, yoğun kaygı ve stres gibi duygulara sebep oluyor. Tedavisi mümkün. Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Klinik Psikolog Dr. Ayşe Bombacı anlatıyor.
#Tedaviİnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Aileden Sorumlu Devlet bakanı Selma Aliye Kavaf'ın "Eşcinsellik hastalıktır" açıklamasının ardından gerçekleşen tartışma ve TPD'nin açıklamasına bu akşam Uğur Canbolat'ın ÜLKE TV'de 'İyi Bak Kendine' programında cevap verecek.
Teknoloji çağında yaşıyoruz ve herkes birbirine kolaylıkla ulaşabiliyor. İnsanlar artık cebimizdeki telefonlarla bir tuş uzağımızda. Ancak bazıları telefonla konuşmayı ve aranmayı sevmiyor. Bazıları da telefonda hiç susmadan saatlerce konuşuyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde telefonla konuşmayı sevmeyenlere kulak verdik ve bunun altında yatan nedenleri Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ile mercek altına aldık.
#TelefobiBir topluluğun önünde konuşmak sizi korkutuyor mu? Yeni bir ortama girip yeni insanlarla tanışmaktan çekiniyor musunuz? Bu yüzden hoşlandığınız kişiye açılamıyor terfi fırsatlarını kaçırıyor musunuz? Hayatta her şeyde olduğu gibi utangaçlığın da fazlası zarar. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde utangaçlığının farkında olup, bununla mücadele etmeye çalışan kişilerle konuştuk...
#BSFCinsellik kimileri için 'ilişkinin olmazsa olmazı', kimileri içinse 'olsa da olur olmasa da'… İlişkinin ilk başlarında daha yoğun yaşanan cinsellik zamanla sekteye uğrayabiliyor. Cinsel isteksizlik hem erkek hem de kadın için evlilikte yaşanan sorunların başında geliyor ve terapistlerin kapısı aşındırılıyor. Peki bir insan neden eşini sevdiği halde cinsel birliktelik yaşamak istemez? Evliliklerde sıkça yaşanan bu sorunu 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde masaya yatıralım istedik ve benzer problemler yaşayan çiftlerle konuştuk.
#Cinsellikİçinde ne hissettiğin hakkında hiçbir fikriniz yok. Başkaları nasılsın diye sorduğunda, bir boşluk çiziyorsunuz. Çoğu zaman, yalnızca "iyi" veya "kötü", "mutlu" veya "mutsuz" hissettiğinizi ve bunun ötesinde pek bir nüans olmadığını söyleyebilirsiniz. Peki, Aleksitimin ne olduğu hakkında detayları derledik.
#AleksitimiSosyal anksiyete oldukça fazla karşılaşılmakta olan kavramlar arasında yer almaktadır. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan terimler arasında olduğunu söylemek mümkündür. Bu bakımdan sosyal anksiyete teriminin ne anlama geldiğini öğrenebilir ve belirtileri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sosyal anksiyete nedir? Nasıl yenilir? Sosyal anksiyete bozukluğu belirtileri ve tedavisi nelerdir detayları ile derledik.
Dopamin (DA), vücutta doğal olarak üretilen bir kimyasaldır. Vücuttan beyine sinyaller iletmek yönünde görev üstlenmektedir. Bu nedenle önemli bir görevi olan dopamin eksikliği de aynı derecede vücutta aksaklıklara neden olmaktadır. Peki dopamin ne işe yarar, nedir? İşte dopamin eksikliği ve neden olduğu hastalıklar…
#Dopamin EksikliğiDopamin, insan vücudunda doğal bir şekilde varlık durumu söz konusu olan kimyasal bir madde olmakla birlikte vücuttan beyne sinyaller iletmek yönünde görev üstlenmektedir. Bu bakımdan vücutta varlığı önem taşımaktadır. Sizin için Dopamin nedir ve ne işe yarar? Dopamin eksikliği ne gibi sorunlar oluşturur tüm detayları ile derledik.
#Dopamin Nedir Ve Ne İşe Yarar?Bir insanın başına gelebilecek her türlü durum, olay ve his için bir atasözümüz bulunmaktadır. Atalarımızdan bize yadigar kalan bu sözlerden birisi de her taş baş yarmaz olmaktadır. Bu atasözünün bizlere ne anlattığını ve cümle içerisinde nasıl kullanıldığına dair tüm detayları derledik.
#Her Taş Baş YarmazTerapi, hem psikologlar hem de psikiyatristler tarafından uygulanan özel tedavi türlerine verilen genel addır. Terapiler, psikolojik rahatsızlıkları teşhis ve tedavi etmek için kliniklerde ve danışmanlık merkezlerinde uygulanır. Terapist olmak için üniversitelerin psikoloji, PDR ya da rehberlik bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Terapist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Merak ettiğiniz tüm soruları sizin için yanıtladık.
#Terapist Nedir?