Floransa; hem İtalya'nın hem de Avrupa'nın sanatsal açıdan en görkemli şehirlerinden… Sanat ve tarihin iç içe olduğu, Leonardo da Vinci ve Michelangelo gibi sanatçıların zamanında yaşadığı ve eserlerine halen ev sahipliği yapmakta olduğu şehir. Tarih meraklıları, yılın her döneminde buraya akın ediyor. Floransa, Rönesans'ın başlamasını sağlayan birçok unsuru da içinde barındırıyor. Rönesans'tan geriye neler kaldığını görmek istiyorsanız şehri mutlaka ziyaret etmelisiniz. İşte size Floransa gezi rehberi...
#Floransaİtalyan mutfağı sadece zeytinyağlılar, makarnalar ve pizzalarla değil, aynı zamanda zengin sakatat yemekleriyle de ünlüdür. Milano’nun gururu olarak kabul edilen ‘busecca alla Milanese’ (trippa alla Milanese) işte bunlardan biridir. Geleneksel bir işkembe yemeği olan bu lezzet, Milano’nun soğuk kış gecelerinde iç ısıtan, besleyici ve doyurucu bir yemektir. İtalyan mutfağında sakatatlara olan ilgi hem ekonomik hem de kültürel sebeplerle gelişmiştir ve busecca da bu geleneğin bir parçasıdır.
#Danilo Zannaİtalya’da beni en çok mutlu eden yemekleri ‘osteria’ ya da ‘trattoria’ denen lokantalarda tattım. Eğer turistik olmayan yerlere gider ve seçiminizi de iyi yaparsanız olağanüstü lezzetli ve yöresel yemekler bulabilirsiniz. Gene fazla turistin olmadığı yerleri keşfederseniz gerçek İtalyan misafirperverliğini de görürsünüz.
#Vedat MilorDanilo Zanna’nın açtığı Filo d’Olio restoranlarda derin dondurucu yok. Makarnasından tatlısına her şey günlük yapılıyor ve bu Zanna’nın kırmızı çizgisi. Farklı şehirlerdeki şubelerin menüleri birbirinden tamamen farklı. Çünkü her biri ayrı bir İtalyan şehrini temsil ediyor. Mesela İstanbul’da Roma, İzmir’de Floransa, Bursa’da Sicilya mutfağından örnekler var...
#Ebru ErkeMacar havayolu Wizz Air, yalnız seyahat edenler için en iyi Avrupa şehirlerini belirledi. TripAdvisor’daki yalnız seyahat edenlerin yorumları analiziyle oluşturulan listede İstanbul üçüncü sırada yer aldı. İstanbul’un tek başına yemek için mükemmel bir kent olduğu belirtilen rehberde turistlere İstanbul’un sokak lezzetleri, kebapçıları ve balık ekmekleri önerildi.
#YunanistanToskana’nın her köşesi ayrı bir cevher. Masalsı güzellikteki yolları, tarihi taş binaları, dünyaca ünlü bağları ve zeytinlikleri başka bir evrene ışınlanmış hissiyatı veriyor. Bölgede gezerken huzur ve mutluluk aşılayacak kişisel rotanızı oluşturmaksa ayrı bir macera... İşte benim hayal gibi lezzetlerle dolu üç otellik rotam.
#Ebru ErkeAnnem öğretmen olmasına rağmen bana ve kardeşlerime yemek hazırlamak için hep vakit yaratırdı. En önem verdiği konuysa geleneksel yemekleri bize öğretmekti. Eğer bana o günlerden, unutamadığım bir tatlı sorarsanız vereceğim isim değişmez: Graffe…İtalya’da özellikle gece yenen bu tatlı nasıl yapılıyor, anlatacağım.
#GraffeToscana bölgesinin kalbi Siena, tarihi dokusuyla ziyaretçilerini zaman yolculuğuna çıkarıyor. Yöresel yemekleri, klasikleşmiş mekânlarıyla ziyaretçilerine gastronomik açıdan birçok seçenek sunan Siena’nın tavuk ciğeri, asırlık çörekleri ve daha fazlasını yazdım bu hafta...
#Ebru ErkePandemi döneminde doğru bir başvuru kaynağı oluşturmak için yollara düşerek hazırladığımız ‘Butik Oteller Türkiye’ kitabım, önemli bir deneyim oldu. Bu deneyimlerden süzülenleri burada paylaşıyorum ki kitaba ulaşamayanlara da rehberlik etsin. Bir bahar seyahati isteyenler ya da şimdiden yazı planlamaya başlayanlar için tasarımı ve hizmet kalitesiyle öne çıkan 15 oteli seçtim bu hafta.
#Seyahat‘İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni’, ismiyle uyumlu ama isminin söylediğinden çok daha fazla şeyi tatlı ve akıcı bir dille anlatan bir kitap. Marianna Yerasimos, güçlü anlatımı, entelektüel dikkati ve ayrıntıcılığıyla keyifle okunan, hemen mutfağa girip pişirmeye özendiren bir kitap yazmış.
#İSTANBULLU RUM BİR AİLENİN MUTFAK SERÜVENİÇeyrek yüzyıldan fazla oldu, yurt dışında okurken yaz tatillerimizde arabayla gidip gelirdik. O dönemde Edirne benim için Kapıkule ile özdeş sayılır ya kavuşmayı ya da ayrılmayı simgelerdi. Ama ne böylesine gelip gitmeler, ne de tarih ve sanat tarihi derslerinde okunanlar Edirne’nin önemini, değerini anlamaya yetiyor.
#YazarlarTürkiye’de yabancı mutfağı temsil etmeye çalışan lokantaları çok fazla zorluk bekliyor. Dolayısıyla eldeki imkânlarla en iyisini yapmaya çalışanları kayırmakta sakınca görmüyor, bir anlamda çifte standart uyguluyorum. Gayrettepe’deki Trattoria Serenzo da onlardan biri...
#Trattoria SerenzoHomeros boşuna mı demiş, ‘’İyonlar kentlerini bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü altında kurmuşlardır’’ diye. Günümüzün en popüler beldelerinden Alaçatı, İyonya’nın birbirinden muhteşem 12 şehrinden biri olan Erythrai’nin yani Ildır’ın komşusu...
#Seyahatİki ayrı lokanta tecrübesi… İkisi de tamamen ayrı tarz ama tek ortak noktaları var: O bizim bildiğimiz geleneksel lokanta olayıyla hiç alakalarının olmaması. Birinde bildik yemekler olmadığı gibi garson dahi yok, karalahanalı zeytinyağı dondurması yeniyor, diğeri ise tiyatro-lokanta. 19.30’da yemek başlıyor, 21.00’de şov.
#Floransa GezisiGerçek yemek bana göre, turistik bölgelerde turistlere göre tasarlanmamış, donmuş veya yarı pişmiş olmayan, taze ve genelde yöresel, aynı zamanda mideyi ve ruhu doyuran yemeklerdir. Elektrikli fırında ısıtılmış pizzalar, yarı pişmiş makarna ve risottolar, donmuş bol katkılı turistik hamburgerler vesaire vesaire dışındakiler.
#FloransaİZMİRLİ Özgür Aşçıoğlu, uzun yıllar televizyon sektöründe savaş kameramanı olarak çalıştıktan sonra daha fazla bu görüntüleri yansıtmak istemediğine karar vererek sevdiği bir diğer uğraş olan yemek yapma üzerine eğitim almaya karar vermiş.
#İzmir