Deniz çayırları, sualtı yaşamının koruyucusu olarak bilinirken, iklim değişikliği ve kirlilik gibi faktörler nedeniyle son yıllarda hızla azalıyor. Özellikle yaz sezonunun açılmasıyla sahillerde veya kıyıya yakın bölgelerde deniz çayırlarının yosun zannedilerek toplandığına dair paylaşımlar sosyal medyada dikkat çekiyor. Uzmanlar ise bu yanlış algının deniz ekosistemi için tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Peki deniz çayırları tamamen yok olursa bizi hangi sorunlar bekliyor? Prof. Dr. Barbaros Çetin ile mercek altına aldık.
#ÇevreABB Meclisi Turizm Komisyonu, Tuz Gölü ile ilgili bir rapor hazırladı. Raporda gölün doğal yapısının tehdit altında olduğu ve görsel açıdan değer kaybettiğine dikkat çekilerek, alanın nasıl kullanılacağı, geliştirileceği ve yönetileceği konularına yerel yönetimler olarak katkı sağlanması vurgulandı.
#AnkaraDoğal güzellikleri ile dikkati çeken şehirlerimizden biri Balıkesir’dir. Mavisi yeşili ile ziyaretçilerine her köşesinde farklı bir güzellik sunmaktadır. Şehirde huzur dolu bir gezi rotası için Sutüven Şelalesini tercih edilebilir. Sutüven Şelalesi Nedir? Nerededir? Nasıl Gidilir? Özellikleri nelerdir? İşte detaylar.
#Sütüven ŞelalesiKültür ve gezi programlarına katılmak isteyenler özellikle doğa harikası şelale, göl ve mağara gibi özel oluşumlara ilgi göstermektedir. Maral Şelalesi de bu oluşumların başında geliyor. Maral Şelalesi nerededir ve nasıl gidilir? Maral Şelalesi özellikleri, Maral Şelalesi giriş ücreti (2023), Maral Şelalesi ziyaret saatlerini (2023) derledik.
#Maral ŞelalesiOrmanlarında yaşayan filler sebebiyle resmi adı Fransızca ‘Fildişi Sahili’ anlamına gelen Côte d’Ivoire, bir Batı Afrika ülkesi. Güneyinde Atlas Okyanusu var. Önce en kalabalık şehir Abidjan’a uğrayalım, ardından fillerin izinden ülkenin milli parklarındaki doğal güzellikleri keşfedelim…
#Fildişi SahiliGeçtiğimiz yıl Türkiye'nin Akdeniz ve Ege şeridi 28 Temmuz ile 12 Ağustos tarihleri arasında kâbusu yaşamıştı. Birçok bölgede çıkan orman yangınlarında on binlerce hektarlık alan yanmıştı. Yangının en çok etkilediği bölge ise Antalya, Manavgat ormanları olmuştu. 65 bin hektarlık alanın yandığı bölgeden tam bir yıl sonra gelen raporlar umutları da yeniden yeşertti. İşte bölgede son durum...
#Orman Yangını‘Sagalassos’u İzlemek’ başlıklı sergisiyle Bozlu Art Project’e konuk olan usta fotoğrafçı Murat Germen, “Sagalassos, doğa verileri dikkate alınarak inşa edilmiş bir kent. Mimarlık ve kent planlaması el ele. Yaşamın tam göbeğinde oturan su ise kentin şekillenmesindeki başat kıstas olmuş. Bunların hepsi, günümüz kent planlamasında ranttan dolayı göz ardı edilen ama aslında örnek alınması gereken konular, meramım budur” diyor.
#Murat GermenÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tabiat varlıklarının korunmasına yönelik çalışmalarını büyük özveriyle, yoğun ve aralıksız sürdürüyor. Bakanlığın Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen İzmir-Karaburun yarımadasındaki kıyı bölgelerde insan ve doğa dengesinin sürdürülebilir olması, doğal, kültürel, tarihi, eğitsel ve estetik değerlerin koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülen ‘Biyoçeşitlilik Araştırma Projesi’nde artık sona yaklaşılıyor.
#İzmirAnneler Günü’nde annenize ütü veya tava almak yerine yeşilliklerin içinde güzel bir seyahat hediye etmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza bu özel günde gidilecek ve bütçe dostu yerleri sorduk. Piknik yapılacak alanlardan şelale rotalarına, keşfedilecek yerlerden çadır kampına kadar 12 şehirden 20 öneride bulundular.
#Anneler Günüİletişimin son derece yoğun ve geniş seçenekli olduğu günümüzde yeni gelişmeler ve haberler de aynı hızda yayılmaktadır. Her alanda meydana gelen olaylara sosyal medyadan erişmek oldukça kolaydır. Sadece günlük hayatın içindeki meseleler değil bilim alanındaki güncel olaylarda son derec çabuk yayılabilmektedir. Coğrafya ve ekoloji ya da jeoloji gibi bilim alanları ile ilgisi olmayanların pek işitmemiş olabilecekleri bir teori vardır. "Kıtaların Kayması Teorisi" diye bilinen bu kuram kişilerin merakını uyandırmaktadır. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız kıtaların kayma teorisi nedir, kıtaların kayma teorisi kime aittir, kıtaların kayma teorisinin kanıtları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#EğitimMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Yasin İlemin, Muğla yangınlarında kızılçam ağırlıklı 65 bin hektarın yandığını açıkladı. İlemin, karakulak yaşam alanının yüzde 20'sinin, yaban kedisi habitatının ise tamamen yok olduğunu söyledi.
#MuğlaYaz tatili dendi mi akla hemen deniz, kum ve güneş üçlüsü gelir. Ama hem pandemi hem de müsilaj insanları doğanın içinde tatile yönlendirmiş durumda… Biz de uzmanlara bu yıl kamp atılacak, bungalov ya da butik otellerde hatta Tiny House’larda da konaklama yapılabilecek yaylaları sorduk. 5 bölge ve 14 şehirden harika 22 yaylayı hurriyet.com.tr’ye anlattılar…
#YaylalarOrdu'nun Çaybaşı ilçesindeki doğa harikası Aşıklı Şelalesi gölünde define olduğunu öne süren B.B., arama yapmak için yasal başvuruda bulundu. Ordu Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, akış yönü değiştirilerek suyu kesilecek gölün iş makineleri ile kazılacağı define arama başvurusunu yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle reddetti. Avukat Ozan Karagöz, “Dipsiz Göl'de hassasiyetin oluşmasından sonra yapılan mevzuat değişikliği ikinci bir Dipsiz Göl vakasını engelledi” dedi.
#OrduSon yıllarda bitkilere olan ilginin artması ortaya flora ve fauna turizmini çıkardı. Bu turlar ülkemizde de çok yaygın. Türkiye'nin dört bir yanında yetişen bitki türlerinden 3 bin tanesini, dünyanın bir başka ülkesinde görmek mümkün değil. Yalnız dünyada öyle bitkiler var ki şaşırmamak elde değil. Kimisi güldürürken kimisi de korkutuyor. Hatta bazılarını görmek için özel turlar bile düzenleniyor.
#Dünyanın En İlginç BitkileriKış mevsimi geldiğinde kayak başta olmak üzere çeşitli kış sporlarına gönül veren amatör ve profesyonel sporcuları kayak merkezlerinde görüyoruz. Yalnız sporcular değil bu sporları yapmak isteyen tüm insanlar sevdikleri ile beraber en iyi hizmet alabilecekleri kayak merkezlerini araştırıyorlar. Ege Bölgesi'ne hakim sıcak iklimine alternatif olarak kışında tercih edilebilen bir bölge olmasında etkili kayak merkezlerinden biri de Murat Dağı Kayak Merkezi. Murat Dağı Kayak Merkezi nerede ve nasıl gidilir? İşte, tüm detaylar.
Tropik adalara seyahat eden gezginlerin rotalarında yer alan bakir doğası ile büyüleyen Sumatra, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti topraklarında ağırlayan güzel bir ada. Egzotik bitki toplulukları ve nadir bulunan hayvan türleri ile özel bir atmosfere haiz bir yer. Zengin bir flora ve fauna ile mutlaka görülmesi tavsiye edilen adaya dair pek çok husus merak edilerek araştırılıyor. Bunlar arasında en fazla öne çıkan Sumatra adası nerede ve nasıl gidilir? Sumatra adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgileri derledik.
TÜRKİYE'de gözlemlenen 470 kuş türünün yarısına yakınının bulunduğu Yalova'daki Hersek Lagünü'nde, çulhagiller familyasından çulhakuşu 'remiz pendulinus'un gözlemlenmesiyle, kuş türü sayısı 233'e çıktı. Ayrıca lagünde, 11 yıl aradan sonra kır baykuşu gözlenip kayıt altına alındı.
#YalovaAbant Gölü, Türkiye’nin en popüler tatil merkezlerinden biridir. Yüksek bir rakımda yer alması dolayısıyla muhteşem bir doğa güzelliğine sahiptir. Özellikle Yaz ve Kış dönemlerinde günübirlik veya tatil amaçlı yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Abant Gölünün nerede olduğunu ve özelliklerini öğrenip, tatil planınıza ekleyebilirsiniz.
#Abant Gölü Nerede