84 SAYFADA KURTULUŞ

Güncelleme Tarihi:

84 SAYFADA KURTULUŞ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2021 09:06

UNESCO tarafından dünya ölçeğinde belirlenen 100 havza içerisinde 17’nci sırada bulunan Alara Çayı ve Geyik Dağı’nın milli park ilan edilmesi istendi. 12 kişiden oluşan koordinasyon kurulu, hazırladığı 84 sayfalık raporu Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne sundu.

Haberin Devamı

ANTALYA’da Orta Toroslar diye anılan bölgede yer alan Alara Çayı ve Geyik Dağı çevresinin milli park ilan edilmesi için oluşturulan platform, 84 sayfalık bir rapor hazırlayarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne sundu. Sunulan raporda Gündoğmuş ve Alanya ilçelerinin tamamını, Akseki’nin doğusunu ve Manavgat’ın kuzeydoğusunu kapsayan bölgenin flora, fauna, tarihsel miras, şelale, mağara, akarsu, göl, kanyon, orman, yayla ve fosiller açısından barındırdığı zenginlikler anlatılarak ‘milli park’ ilan edilmesi gerektiği belirtildi.

MİLLİ PARKIN SINIRLARI

Alara Çayı havzasının UNESCO tarafından dünya ölçeğinde belirlenen 100 havza içerisinde 17’nci sırada bulunduğu belirtilen raporda, ‘milli park’ olması istenen bölgenin sınırları şu şekilde çizildi: “Güneyde Alara Han ve kalesini içine alan bölgeden başlar, Alanya’nın doğusuna kadar, Dim Çayı, Dim Mağarası ve Sapadere’yi kapsayacak şekilde devam eder. Doğuda başta Gökbel olmak üzere Alanya yaylalarını içine alarak Geyik Dağı’nın doğu yamaçlarına varır. Kuzeyde Gündoğmuş yaylaları ile Göktepe, Alibey ve Çimi Köyü’nü kapsar. Batıda Manavgat’ın Gizli Cennet Şelalesi’ni ve Ahmetler Köyü’nü içine alarak güneye doğru uzanır.”

EN BÜYÜK PARK OLACAK

Haberin Devamı

Kıyı şeridinden bulunan turistik tesisler ve yoğun yapılaşmanın olduğu yerleşim yerlerinin milli park sınırları dışında tutulduğu kaydedilen raporda, 150 bin hektarlık bir alanı kapsayacağı vurgulandı. Ağrı Dağı, Aladağlar, Beyşehir Gölü, Kaçkar Dağları ve Kızıldağ gibi Türkiye’nin en büyük milli parklarının 50 ila 90 bin hektar alana sahip olduğu dile getirilen raporda, Alara-Geyik Dağı Milli Parkı’nın en büyük alana sahip olacağı dile getirildi.

EŞSİZ ZENGİNLİĞE SAHİP

Bölgede 2020 yılında arazi gözlemleri ve envanter çalışması yapıldığı belirtilen raporda, “Bu çalışmalarda çok sayıda endemik flora ve fauna, yaban hayatı, şelale, mağara, kanyon, göller gibi el değmemiş peyzaj güzellikler, fosiller, karstik kireç taşları, buzul vadileri, yerel yayla kültürü, sürdürülebilir kırsal kalkınmaya katkı sağlayabilecek zengin doğal bitkiler, arkeolojik kanıtlar, tarihsel yollar ve kültürel değerlerin söz konusu alanda var olduğu saptanmıştır” denildi.

12 KİŞİLİK KOORDİNASYON

Haberin Devamı

Rapor, 12 kişilik Milli Park Koordinasyon Kurulu üyeleri tarafından kaleme alındı. Başkanlığını Prof. Dr. Sacit Özer’in yaptığı kurulda Peyzaj Mimarları Odası’nı temsilen Prof. Dr. Reyhan Küçük Erdoğan, Doç. Dr. Candan Aykurt, Dr. Mesut Şimşek, Mimarlar Odası’nı temsilen Yüksek Mimar Hakime Yılmaz, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, Orman Yüksek Mühendisi Güray Çayır, Mevlüt Güven, Yusuf Yavuz, Halit Uçan ve Abdullah Kıldan yer aldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden de Başkan Danışmanı Lokman Atasoy katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!