EĞRİGÖL ÇAĞRISI

Güncelleme Tarihi:

EĞRİGÖL ÇAĞRISI
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2021 09:27

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesi sınırlarında bulunan Söbüçimen Yaylası’ndaki Eğrigöl çarpık yapılaşma tehdidi altında.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın Gündoğmuş ilçesi sınırlarında bulunan Söbüçimen Yaylası’ndaki Eğrigöl çarpık yapılaşma tehdidi altında. Bölgedeki kontrolsüz yapılaşmaya tepki gösteren Taşeli Platformu üyeleri, Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunarak Eğrigöl çevresindeki talanın durdurulmasını istedi.

EĞRİGÖL’DE YAZLIK İŞGALİ
Antalya-Konya sınırında bulunan Söbüçümen Yaylası, Gündoğmuş ve Alanya’da yaşayan hayvan yetiştiricilerinin yüzyıllardır konaklama alanı. Meraları ve zengin biyolojik çeşitliliği ile arıcılar için de önemli bir üretim alanı olan Söbüçimen’de yaylacıların taş ve ahşapla yaptığı evlerin yerini betonarme yapılar almaya başladı. Yaylada yazlık konut işgalinin en fazla yaşandığı bölge ise Eğrigöl ve çevresi…

HALK ‘MİLLİ PARK’ İSTİYOR
Bölgedeki doğal alanlarda yaşanan talanın önüne geçilmesini isteyen Taşeli Platformu Gündoğmuş Grubu, Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Gündoğmuş Kaymakamlığı ve Gündoğmuş Belediyesi’ne çağrıda bulundu. Geyik Dağı eteklerindeki başta Eğrigöl olmak üzere bütün yaylalarda yaşanan talanın 10 yıldır hız kazandığı belirtilen çağrıda, bölgenin milli park ilan edilerek koruma altına alınması istendi.

Haberin Devamı

90 MİLYON YILLIK FOSİLLER
Yapılaşma, madencilik ve benzeri projelerin tehdidi altında olan bölgenin milli park ilan edilerek koruma altına alınması için bilim insanları, meslek odası temsilcileri ve yerel halktan gönüllüler bir araya geldi. Gündoğmuş ilçesi sınırlarındaki Alara Vadisi ve Geyik Dağı’nın bulunduğu bölgede 3 bin civarında canlı türünün bulunduğu tespit edildi. Göl, akarsu, mağara ve jeolojik oluşumların yanı sıra yaklaşık 90 milyon yıllık deniz canlısı fosillerini de barındıran bölgenin milli park ilan edilmesi için hazırlanan 82 sayfalık rapor geçtiğimiz Mart ayında Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü’ne teslim edildi.

YAYLALAR DELİK DEŞİK OLDU
Gündoğmuş yaylalarının delik deşik olduğunu söyleyen Taşeli Platformu gönüllülerinden Abdullah Kıldan, “Alara Havzası ile Geyik Dağı, flora ve fauna açısından dünya coğrafyasındaki ender ve önemli bölgelerden biri. Söküp attığınız bir bitki endemik olabilir, amansız bir hastalığın dermanı olabilir ve siz bu bitkinin türünü bitirmiş olabilirsiniz. Ayrıca kaldırdığınız her taşın altında kaç tür canlının yuvasının olduğunu biliyor musunuz? Bitkileri sökmeyin, yuvaları yıkmayın” diye seslendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!