Yeni yıl hareketi başladı, vitrinler ışıl ışıl... Herkes alışverişini yapıyor, sevdiklerine hediyeler alıyor. Yeni yılda hediye almak da vermek de çok güzeldir. Çam sakızı çoban armağanı... Ama sürprizlerle dolu yılbaşı sepetlerinin yeri her zaman ayrı. Farklı içeriklerde, farklı formlarda çok şık hediye sepetleri, kutuları bulmak mümkün. İster organik ürünlerle, ister klasikleşmiş tatlarla dolu olanları tercih edin.
#Pınar TahirlerMehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin yiyecek içecek hizmetleri alanı öğrencileri okulda çikolata üretmekle kalmadı bir de ürettikleri çikolataları bir marka altında satışa sunma aşamasına geldiler. Öğrenciler tarafından okulda üretilen, beyazdan bittere, karamelliden fıstıklıya çeşit çeşit çikolata yakında ‘Asım’ markasıyla piyasada olacak. Çikolata fabrikası gibi çalışan okulun, mutfağından servis alanına kadar tüm bölümleri şık bir restorana benziyor.
#Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu LisesiYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#Karadeniz“Diyarbakır, sen mi tepeden tırnağa sevdalı bir şehirsin, yoksa biz mi ölümüne sevdalı birer Diyarbakırlıyız” diye şehirlerine olan bağlarını gösterir Diyarbakırlılar. Her gidişimde daha çok sevdiğim, hiç yabancılık çekmediğim Diyarbakır, bir başka ‘sevdalı’ kente, Mardin’e geçiş demektir aynı zamanda. Bir turda iki kadim kent gezmektir. Hele şimdi; tam zamanı değilse nedir!
#Nurgül BüyükkalayDubai’nin fıstıklı künefe çikolatası tüm dünyaya hızla yayılmaya başladı. Sosyal medya aracılığıyla bir anda popüler olan çikolata ülkemizde de rağbet gördü. Bu yeni tadı denemek için dükkanların önünde kuyruk oluşturanlar ve ufak bir tablete 50 dolar verenler var. Peki bu çikolatanın sağlığa faydaları ve zararları neler? Çok çabuk küflenecek bir ürün mü? Satın alırken ya da evde yaparken nelere dikkat etmeli?
#SağlıkDubai çikolatası tarifi evde bu lezzeti kendi tatmak isteyen kişilerce araştırılıyor. Son dönemde Dubai çikolatası oldukça popülerlik kazandı. Sosyal mecralar üzerinden hızlı bir şekilde yayılan bu çikolata, birçok kullanıcının dikkatini çekti. Evde Dubai çikolatası nasıl yapılır? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. Modern çikolata ile geleneksel kadayıf lezzetinin birleştirildiği bu özel tarif birçok kişiyi cezbetmeye başladı. Kadayıfın çıtır dokusu ve çikolatanın yumuşak tadı, yiyenlere benzersiz bir lezzet deneyimi sunuyor. Peki, Dubai çikolatası nedir? İşte Dubai çikolatası tarifi!
#Dubai ÇikolatasıSosyal medyayı esir alan Antep fıstığı ezmesi ve kadayıf dolgulu çikolata videolarına mutlaka rastlamışsınızdır. Kimine göre fazla tatlı olsa da herkesin bir kez denemek istediği Dubai çikolatasının hem hikâyesini araştırdık hem de evde denemek isteyenler için şef Nur Aktı’dan tarif aldık.
#Dubai ÇikolatasıBu yıl hem işim hem de yedi yıl önce yola koyulduğumuz İncili Gastronomi Rehberi Projesi nedeniyle neredeyse ülkemizin dört bir yanını dolaştım. Her kentten, kasabadan, köyden ayrı duygularla döndüm. Ama içlerinde hiç aklımdan çıkmayanı son Gaziantep seyahatim oldu.
#Müge AkgünMemlekette mumla aradığımız kahvaltı tabaklarını Amsterdam’ın yeni mekânlarından Belly Pepper’da buldum. Mutfağın başında İstanbul’dayken şehrin en yetenekli şeflerinden biri olan Esra Acar Koç var. Darısı bizi Avrupa şehirlerinde onun gibi temsil edecek nice şefin başına...
#Gaye ŞahinFransız restoran listeleme sistemi olan La Liste’te pastacılık dalında yılın inovatif şef ödülünün sahibi olan Antonio Bachour, Espressolab’e ikinci kez danışmanlık vermek üzere İstanbul’daydı. Bachour’un marka için yarattığı bu yılki göz alıcı lezzetler arasında Antep fıstıklı bir tatlı da var.
#Antonio BachourFİZİĞİ sayesinde hayatını gece kulüplerinde fedailik yaparak kazanan 38 yaşındaki iki çocuk babası Dave’in karısının da zoruyla daha güvenli ve saygın bir iş olarak gazete ilanından bulduğu bir müzede güvenlik görevlisi olarak çalışmaya başlamasını konu alan bir oyun ‘Bana Kimse Ne Olduğunu Anlatmadı.’
#Nick HornbyMuhtemelen yaşanan en sıcak yaz mevsimi olarak tarihe geçecek haziran ve temmuz aylarında çoğunluğu arabayla batıdan doğuya kuzeyden güneye seyahat ederken içimi ferahlatan en önemli şey ülkemizin muhteşem doğasının yanı sıra, ziyaret ettiğim kentlerdeki karşılaştığım yaptıklarıyla gurur duyduğum insanlardı. Onlar olmasa her geçen gün betonlaşmaya kurban verdiğimiz kentler, tatil beldeleri ve restoran sektöründeki baş edilemez boyutlara yükselen fiyat artışlarının yarattığı ruh haliyle bu yazı bambaşka bir yazı olurdu. Her biri için iyi ki var diyelim...
#Müge AkgünGirit’te birçok turistik lokanta var ama biraz araştırırsanız iyi mekânlar da var. Bunları ikiye ayırabilirsiniz: Geleneksel mutfak yani tavernalar ve çağdaş Girit mutfağı. Yeni Girit mutfağı da denebilir ikincisine. Bir çeşit suböreği olan ‘bougatsa’ Hanya’da karşıma çıkan en güzel sürprizdi; bizim mutfağın olumlu etkisinin hâlâ devam ettiğinin de kanıtı.
#GiritTuzz Karaköy’ün şefi Nilay Lale yerel malzeme kullanımında her daim çok bilinçli. En bilindik yemek ve malzemelere bile öyle bir ayar veriyor ki... Özellikle Hint mutfağının baharat karışımlarını ve Uzakdoğu mutfağındaki tat dengelerini bazen bir sosla bazen de şaşırtan malzeme birliktelikleriyle çok iyi yakalıyor.
#Ebru ErkeBir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge Akgün