Kuşkonmazları yıkayıp sert uç kısımlarını bıçak yardımıyla kesin. Kiraz domatesleri ikiye bölün. Tavuk göğüs etlerini, kuşkonmazları ve doğradığınız kiraz domatesleri derin bir karıştırma kabına alın. Üzerlerine tuz, karabiber, 1 dal biberiyenin yaprakları, 1 dal bütün biberiye ve yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edip elinizle bütün malzemeyi karıştırın. Sebzeleri bir fırın kabına alın, üzerlerine tavukları ve 1 dal taze biberiye yerleştirip biraz zeytinyağı gezdirin. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin. Tavuğunuzu üzerine balzamik sirke gezdirip servis edin.
#Fırında Kuşkonmaz TavukKısa bir hasat dönemi olduğu için kuşkonmazın konservesi ve dondurulmuşunu tercih etmek de bir seçenek. Hazır tazesini bulabiliyorken antioksidan değeri yüksek bu sebzeyi sağlıklı öğünlere dönüştürmek için beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit’ten tüyolar, Gastronometro şeflerinden de bir çorba tarifi aldık.
#MetroTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetBaşlıkta lezzetçik dedim ama aslında o gerçek bir süper güç... Yüzyıllardır mutfaklarda tatlıya, tuzluya, etliye, sütlüye ferahlık ve nefasetiyle birlikte mis kokusunu veriyor. Tavuktan sorbeye, limonlu öyle çok tarif var ki üzerine kitap rahatlıkla yazılır.
#LimonKörpecik kuşkonmazların pazar ve manav tezgâhlarını süslediği günler geldi. Ben satın alırken uç kısımları morumsu renkte olanları tercih ediyorum. Kimi zaman omlete katıyorum, kimi zaman arpa şehriyeli salataya... Mantar, kırmızı soğan ve parmesan peynirli garnitürünü de çok seviyor, etlerin yanında sunuyorum.
#KuşkonmazSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıSon 10 yıldır kasım ayında düzenlenen Mersin Narenciye Festivali pandemi nedeniyle ertelenen etkinliklerden oldu. Bu vesileyle Mersin’e uzanalım, narenciye çeşitleri arasında lezzet turu atalım ve önümüzdeki yıl kendimizi eğlendirmenin ötesinde dünyada ses getirecek bir festival için ne yapabiliriz onu konuşalım…
#SeyahatGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriHer başarılı marka öyküsünün ardında azim ve kararlılık yatar belki ama sanıyorum fark yaratmak için sosyal sorumluluk, insana ve doğaya saygı da barındırması gerekiyor. Bir de büyük hedefler yerine küçük hayallerden yola çıkılması galiba daha iyi oluyor. Söz etmek istediğim iki proje de rastlantı bu ya, 2011 yılında başlamış...
#Müge AkgünGözünüzü çevirdiğiniz her yerde yemek programı görüyor, internette sürekli mutfağa dair ‘hap’ bilgilerle karşılaşıyor olabilirsiniz. Ama tezgâh sınavından geçmek, orada rast geldiğiniz ‘şıpın işi’ hamleler kadar kolay değil. İşin püf noktası şova gelir değil, işe yarar ipuçları. Onlar da burada...
#Mutfakta Hayat Kurtaran 77 İpucuFransa’nın başkenti hayatını Sen Nehri’ne borçlu. Kentin ilk yerleşimi nehir üzerindeki adacıklardan Île de la Cité’e kurulmuştu. Bugün bu ünlü nehir 37 köprünün altından geçiyor ve Işık Kenti’nin etrafında 12 kilometrelik kavis yapıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren taş duvarların arasından akan nehir başlı başına bir cazibe merkezi. Tarih, mimari derseniz Notre Dame’ın ortaçağdan kalma kuleleri, 19. yy anıtı Eyfel Kulesi, Monde Arabe Enstitüsü gibi post modern yapılar... Sanat, tasarım derseniz Louvre ve Musee d’Orsay’ın yanı sıra dünya çapında eserlerin sergilendiği pek çok küçük müze... Yemek, festival derseniz hedonistleri cennete taşıyacak restoranlar... Bunların yanında kentin soluk aldığı Tuileries bahçeleri, Jardin des Plantes... Nehir kenarını takip eden 72 numaralı otobüse, nehirdeki Batobus’a atlayın ya da büyük bölümü trafiğe kapalı parkurda doyasıya yürüyün. Sonbaharda Sen kıyısında keşfedecek çok şey var.
#FRANSASağlığın her alanında olduğu gibi kilo sorununda da sonuca değil, sebebe odaklanmak gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa sürekli tekrarlayan sonuçlara (verilen kiloların yeniden geri alınmasına) veya sorunun içinden çözülmez bir karmaşa haline gelmesine katlanmak zorunda kalınıyor.
#Osman MüftüoğluYediğimiz besinlerin satın alınması ve pişirilmesi dışında nasıl saklandıkları, korundukları da çok önemlidir. Besin değerlerini kaybetmemek ve tazeliklerini kaybetmeden tüketmek için saklama şartlarına dikkat etmeliyiz...
#Besinleri Saklama Yöntemi