Sigarayı bırakmanın kesin ve etkili tek bir yolu bulunmuyor. Ancak kararlı bir şekilde adımlar attığınız halde yine de sigaradan kurtulamıyorsanız tükettiğiniz gıdalar farkında olmadan bağımlılığınızı tetikliyor olabilir. Peki hangi yiyecekler sigarayı bırakamamanızın nedeni olabilir? Sigarayı bırakmak için hangi besinleri tüketmek gerekir? Uzman Diyetisyen Yasemin Öztürk ile mercek altına aldık.
#Sigara BağımlığıGebelik bir kadına verilen en güzel armağanlardan biridir. Bu dönem başlı başına kendine özgü bir süreçtir. Bir yanda büyümekte olan bir bebek diğer yanda ise bir kadının anne olma süreci gelişmektedir. Böyle bir dönemde hem zihinsel, ruhsal ve sağlık hem de fizyolojik sağlık ayrı bir önem kazanmaktadır. Bu yazıda vücut sağlığı ve beslenme ilişkisini birlikte inceleyelim.
#GebelikGıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, kimyasal ürünler kullanılarak üretilen sentetik gıda boyalarından elde edilen resim baskılı ve süslemeli yaş pastaların, çocuklarda hiperaktivite bozukluğuna, bağışıklığı güçlü olmayan kişilerde de deri dökülmesi, astım, kanser gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.
#PastaEsnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere verilecek desteklerde başvurular bugün başlıyor. Bilindiği üzere, koronavirüs salgınının (COVID-19) ülkemiz ticari hayatı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik çeşitli tedbirler alınmaktadır.
#EsnafVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
#KolesterolŞeker, tüm formlarıyla, dünyada en fazla tüketilen madde. Fonksiyonel beslenme açısından baktığımızda “şeker” sukroz, kalorik tatlandırıcılar, yapay tatlandırıcılar ve şeker alkolleri de dahil olmak üzere tüm şeker formlarını kapsayan bir şemsiye terimdir. Rafine şeker, özellikle erken çocuklukta en çok kaçınılması gereken maddelerin başında geliyor. Fazla şeker tüketimi sebebiyle süreç, tatlıya eğilim ile başlıyor, fazla insülin salgılanması, insülin direnci, karaciğer yağlanması, hücre yaşlanması, metabolik bozukluklar ile devam ediyor. Pek çok ebeveyn çocuğu için rafine şeker tüketiminden kaçıyor ve yerine alternatif arıyor. Peki ya yağmurdan kaçarken doluya tutulursak? “Şekersiz” adı altındaki her şey gerçekten şekersiz mi? Ya da daha doğal diye tüketilen şekerler ya da tatlandırıcılar gerçekten masum mu? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hande Namal Türkyılmaz, tüm merak edilenleri yanıtladı...
#Yapay TatlandırıcılarTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, temel mal enflasyonu tüm alt gruplarda yükselirken, hizmet enflasyonu normalleşme sürecinin etkilediği kalemler öncülüğünde arttı.
#Türkiye Cumhuriyet Merkez BankasıSağlıklı birinin kan trigliserid düzeylerini 100’ün altında tutmasında fayda var. 150 üst rakam kabul ediliyor, 200’den sonrasına “müdahale etmek” gerekiyor. Eğer bu rakamların üstünde bir trigliserid düzeyiniz varsa yapmanız gereken ilk 10 iş şunlar olmalı:
#Osman MüftüoğluSinop, Türkiye’nin en huzurlu şehirlerinden biri... Bunu da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), araştırma sonuçlarıyla ortaya koymuş durumda. Hatta şehir o kadar huzurlu ki, 1999 yılında İtalya’da kurulan ‘Cittaslow’ (Sakin Şehir) ağına dahil oldu… İşte size Sinop gezi rehberi…
#Sinopİstediğin kadar ye, iç, dans et, istediğin gibi giyin, kimse kimsenin umrunda değil. Enerji 24 saat hiç dinmiyor. Genç yaşlı bir arada eğleniyor. Dünyada sınırsız özgürlüğün tanımının tam olarak yapılabildiği bir kaç adresten biri. Burası Mikonos, asla modası geçmez. Ada Eylül’de de kalabalıktan resmen yıkılıyor. Her yer özellikle Amerikalı, İtalyan, İngiliz, Alman, Rus ve Arap turistlerle dolmuş taşmış vaziyette.
#MikonosBeslenmede yeni trend ‘sağlıklı yağlar’... Saygın tıp dergilerinden Lancet’ta ve Avrupa Kardiyoloji Kongresi’nde yayınlanan son araştırma düşük oranda yağ tüketenlerde ölüm oranının daha fazla olduğunu ortaya koydu. Peki bu, sınırsız olarak zeytinyağı ve tereyağı tüketebileceğimiz anlamına mı geliyor? Uzman kardiyologlar Hürriyet’e yorumladı.
#GazetehaberleriVitaminlerle kilo arasındaki bağlantı nedense hep yanlış yorumlanıyor, vitamin takviyelerinin kilo aldıracağı zannediliyor. D vitamini için de böyle bir “yanlış kanaat” var ve pek çok kişi D vitamini takviyesi kullanmaktan kaçınıyor. Ne var ki araştırma sonuçları bu düşüncenin değil, tam tersinin doğru olduğunu gösteriyor. İşte bazı araştırma sonuçları...
#Osman Müftüoğluİyi hayatın sırrı sadece “yeme-içme” işini çözüp “aktivite” meselesini yoluna koymakta mı gizli? Hayır! Peki uyku sorununu, kilo problemini halletmekte, “vitamin hapı” yutmakta mı saklı? Yine hayır! Doğrusu bunların hepsini birlikte çözebilmekte. Ve bu arada küçük bazı ayrıntıları da ihmal etmemekte. O ayrıntılar neler mi? Yüzlerce ayrıntı var. Ama bazıları biraz daha önemli. İşte o “bazı”ların ilk “10”u...
#ZeytinBeslenmenin önemini hepimiz öğrendik. Ağzımıza attığımız her lokmanın sağlığımızı etkilediğini, özellikle 50 yaş sonrasında “can boğazdan gelir” cümlesinin “can boğazdan gider” şeklinde değiştirilmesi gerektiğini fark ettik. Beslenme tedbirlerinin sadece tuzu, şekeri, unu azaltmaktan ibaret olmadığını da anladık. Ama bazı ek bilgilere daha ihtiyacımız olduğu kesin. Biz de bugün o bilgilerden birine, besin seçimlerinde “en iyi ve en kötü ilk 10’a” yer verelim dedik. Buyurun...
#Osman MüftüoğluHer yemek karaciğer için yeni bir imtihan gibidir. Karaciğerinizi seviyorsanız -ki sevmek zorundasınız, çünkü karaciğer yaşamsal bir organdır ve maalesef yedeği de yoktur- yalnızca ne yiyip içtiğinize değil, yediklerinizi hangi hızla, ne miktar ve sıklıkta tükettiğinize de dikkat edin.
#Osman Müüftüoğluİçine “tatlı” gibi sevimli bir sözcük girse de her kriz gibi bu kriz de mühim bir sorun. Mühim çünkü bu krizlerin de ciddi ve tehlikeli sonuçları var. Diğerleri gibi bedensel ve ruhsal değil, birçok sebebi olabiliyor. Peki “nedir, nasıldır, ne yapmalıdır” tatlı krizlerini önlemek, sorunu kökünden çözmek için? Buyurun...
#OSMAN MÜFTÜOĞLUTatlı krizleri sık ve şiddetli oldu mu can sıkıcı bir soruna dönüşüyor. Şiddetli ataklar, kontrolü en güçlü kişileri bile savunmasız bırakıp adeta çocuklaştırıyor. Yeme içme seçimleri saçma sapan hale geliyor, kilo kontrolü bozuluyor, hipoglisemiler tetikleniyor, yorgunluktan uykuya, dalgınlıktan kafa karışıklığına, öfkeden sinire kadar pek çok anlamsız tepki gelişiyor. Özetle “tatlı krizi” deyip geçmemek lazım, konu mühim...
#Yazar Yazısı