İntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenCannoli, İtalyan mutfağında tiramisu kadar meşhur bir tatlı. Çıtır çıtır ve rulo şeklindeki hamura doldurulan kremasıyla tadına doyum olmuyor. Çeşitli ebatlarda da hazırlanabiliyor. Peki cannoli (kanoli) nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte cannoli tarifi, yapımı ve püf noktaları...
#Cannoli Nasıl YapılırYüz yüze eğitim başladı; şimdi anne-babalar en çok çocuklarının beslenme çantasını düşünüyor. Yeterli ve dengeli beslenme, onların eğitime odaklanmaları için ihtiyaç duydukları enerjiyi de sağlar. Bunun için kantindeki hazır gıdalar ve fast food ürünler yerine, çantalarındaki sağlıklı alternatifleri seçmeleri lazım. O alternatifler neler olabilir?
#Fast FoodTÜRKİYE'nin milli ve stratejik ürünleri arasında yer alan fındığın ihracatından, geçen yıl yüzde 36 oranında düşüşe rağmen, toplamda 280 bin 924 ton iç fındıkla 1 milyar 945 milyon 299 bin 937 dolar elde edildi. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkan Vekili Dursun Oğuz Gürsoy, Özellikle Azerbaycan, Gürcistan ve İtalya'dan çok fazla fındık satıldı. Onların her sattığı mal bizim ihracatımızda düşüşe tekabül etti dedi.
#FındıkÇöven otu ülkemizde yetişen şifalı bitkilerden biridir. Tahin helvası yapımında da kullanılan çöven otundan ayrıca üzüm pekmezi ve ekmek yapılmaktadır. Çöven köklerinin kaynatılmasından elde edilen ılık suda, ipekli ve değerli kumaşlardan yapılmış giyecekler temizlenmektedir. Peki, çöven otu nedir? Çöven otu nasıl kullanılır?
#Çöven Otu Nedir1800’lerin başında Kastorya’dan gelip Balat’ta ‘kuru poğaça, kandil simidi, paskalya çöreği’ gibi pastane ürünleri pişirip satmaya başlayan Andon Stoyanof ’un fırını, 5’inci kuşakla atağa kalktı. Nathalie Stoyanof Suda’nın yönetimdeki Beyaz Fırın’ın 7 mağazasında 430 kişi çalışıyor.
#Gazetehaberleri- Ordu'da bir restoran sahibi, Karadeniz'in önemli geçim kaynağı fındığı çiğ köftede kullanarak farklı bir lezzet oluşturdu - Restoran işletmecisi Öztürk: - "Dış piyasaya fındığı tanıtmak amacıyla çorbasını, tatlısını ve çiğ köftesini yaptık. Güneydoğu Anadolu'nun çiğ köftesini Karadeniz fındığı ile buluşturduk"
- Türkiye'de geçen mart ayının son günlerindeki zirai don sonrası fiyatı her geçen gün katlanan fındığı bazı firmaların ürünlerinden çıkardığı ya da az kullanmaya başladığı bildirildi - KFMİB Başkan Yardımcısı Gürsoy: "Don nedeniyle rekoltesi düşük kalan fındığın raf fiyatının pahalanmasıyla bazı firmalar ürünlerinde alternatif ürün kullanmaya başladı" - "Avrupa'daki ve ülkemizdeki pastacılık sanayisi özellikle fındık yerine badem ve fıstık kullanımına yoğun bir şekilde geçti"
Yaptığı çalışmalarla iç piyasada fındık tüketimini artırmak isteyen Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), kuruyemişten temizlik, kozmetik ve yemek sektörüne uzanan toplam 18 ürünüyle, fındık tüketimini bir yıl içinde 100 bin tona çıkarmayı amaçlıyor.
Fındık sorununun çözümü için görevlendirilen TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz "Fiskobirlik yanlış yapsa bile hükümet ’Ben karışmam’ diyemez" dedi. Yavuz, "Önce 147 milyon YTL’lik kredi için mekanizma bulunmalı. Üretici buğdayda olduğu gibi malını depoya verip sertifikasını alırsa, bankacılar kredi için yarışır. Yıl, henüz kaybedilmiş değil. 15 gün var" dedi.
Mutlu seneler sevgili dostlar… Bu hafta büyük heyecanla yılbaşına geri sayarken, her Noel ve yılbaşı döneminde İtalya’dan yayılan ve dünyanın dört bir yanında sofraları süsleyen, sadece bir tatlı olmakla kalmayan aynı zamanda derin köklere sahip bir kültürel simge özelliği taşıyan bir lezzetin tarifi ile geldim; Panettone. Kuru meyvelerle zenginleştirilmiş, yumuşak dokulu bu kek,lezzetinin yanı sıra tarihi ve gastronomik anlamda taşıdığı dikkat çekici hikayeyle de gönülleri fethetmeyi başaracak.
#PanettoneHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanArtık hepimiz biliyoruz: Aşırı şeker tüketmek sağlığımıza çok büyük zararlar veriyor. Özellikle de işlenmiş gıdalarda fazlasıyla bulunan ilave şekerler ağzımıza attığımız andan itibaren vücudumuzdaki tüm kritik sistemleri etkiliyor. Peki hangi organ nasıl zarar görüyor? Ne kadar şeker "aşırı" kabul ediliyor? Bu soruların yanıtları hayatınızı kurtarabilir...
#SağlıkSağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi MayaPalamut akını sularımızda azalsa da devam ediyor. Karadenizlilerin ekşili pişirdiği palamut, İstanbul mutfağında pilaki, Trakya’da da tava yapılır. Bu bereketli ve sevilen balığı sofranıza böyle farklı farklı tariflerle taşımaya ne dersiniz? Siz hangisini isterseniz deneyin, hepsinde lezzet garanti.
#Sahrap SoysalTam da mevsimindeyken inciri katın sofranıza... Beyazpeynirli, taze incirli, cevizli, rokalı erişte salatası yapın mesela veya kuzu kavurma yaparken atıverin içine iyice ballanmış birkaç incir. Bahçenizde incir yaprağı varsa levrek pişirin fırında, altına incir yapraklarını serin veya bir Lokanta Maya klasiği olan sote incirli karamelize levrek yapın bir akşam.
#İncir