Çiğdem TOKER
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2006 00:00
Fındık sorununun çözümü için görevlendirilen TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz "Fiskobirlik yanlış yapsa bile hükümet ’Ben karışmam’ diyemez" dedi. Yavuz, "Önce 147 milyon YTL’lik kredi için mekanizma bulunmalı. Üretici buğdayda olduğu gibi malını depoya verip sertifikasını alırsa, bankacılar kredi için yarışır. Yıl, henüz kaybedilmiş değil. 15 gün var" dedi.
KARADENİZ’de binlerce fındık üreticisi ile hükümet arasında ciddi gerilim kaynağına dönüşen fındıkta "kayıp bir yıl" yaşanmaması için bulunacak çözüm formülünün 15 gün içinde hayata geçirilmesi gerekiyor. Fındık sorununun çözümü için oluşturulan Çalışma Komitesi Başkanı ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, "Fiskobirlik hata yapmış olsa bile" hükümetin, çözüm yeri olduğunu anımsattı ve "Hükümet ’Ben bu işe karışmam’ diyemez" dedi. "Hálá 15 günümüz var. Eğer hükümet hızlı davranırsa bu sorun çözülür" diyen Yavuz, çözüm önerilerini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı aracılığıyla hükümete ilettiklerini açıkladı. Sorunları, "Fiskobirlik-üretici, 2006 hasadının ne olacağı ve gelecekte ne yapılacağı" olmak üzere üç başlıkta değerlendirdiklerini belirten Yavuz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin "bununla çözemeyiz" dediği lisanslı depoculuk sisteminin hemen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Yavuz, fındıkta acil olarak yapılması gerekenleri ve önerdikleri sistemi Hürriyet’e şöyle anlattı:
147 MİLYON YTL BULMAK: Fiskobirlik geçmişteki hatasından dolayı 147 milyon YTL’lik borcunu üreticiye ödeyemiyor. Önce bu kaynağı Hazine’den veya başka bir mekanizmadan sağlamak ve eldeki 51 bin tonun rehnedilmesi, fındığın mülkiyeti kesinlikle Fiskobirlik’te olacak. Fındığı üç ay sonra sattığında, kaynağı kim finanse ettiyse parasını o alacak. Geri kalanı da Fiskobirlik’e geri verecek.
DEPO KARŞILIĞI SERTİFİKA: Bu yılı kaybetmemek için hükümetin, Fiskobirlik’e sertifika yetkisi vermesi gerekiyor. Fiskobirlik’in, 350 bin tonluk deposu var. Bu depoda üreticilerine malı depolama olanağı sağlayacak. Ürününü makbuza dönüştürecek. Sertifikalı üretici, finans kuruluşlarınca (bankacılık sistemi) kredilendirilecek.
BAŞKA KURUM: Bu yıl henüz kaçırılmış değil. Daha 15 gün var. Ama hükümet, Fiskobirlik’e güvenmeyip sertifika yetkisini vermezse, başka bir kuruma vermeli. TMO’ya, Tarım
Kredi Kooperatifi’ne versin. Arından da bankalar tarafından acil kredilendirilmeli.
BANKALAR YARIŞIR: Biz bu sistemi buğdayda uyguluyoruz. Bankalar kredi vermek için yarışıyor, kavga ediyor. Şu anda bile Ankara Ticaret Borsası salonunda iki banka var.
SATMAMA SİLAHI: İhracatçının fiyat düşsün diye ürün almadığı söyleniyor. Eğer ihracatçı almama silahını kullanıyorsa, satıcının da satmama silahını kullanması gerekiyor. Eğer bu sistem kurulursa, ürün iyi stoklanmış ve piyasa borcu ödenmişse, üretici de satmama silahını kullanabilir.
Fındıktan cips yapalımFAİK Yavuz, önümüzdeki dönem ise fındıkta iki yol bulunduğunu söyleyerek, "Ya fındığı daha çok tanıtıp tüketilmesini sağlayacağız, pazar bulacağız, ya da fındık alanları daraltılacak" dedi. Dünyanın yıllık fındık ihtiyacının 700 bin ton olduğunu, 650 bin tonunun Türkiye’de, 150 bin tonunun da başka ülkelerde üretildiğini anımsatan Yavuz, "Her durumda fazlalık var" dedi. Alternatif ürünler yaratılabileceğini belirten Yavuz, "Geçenlerde gördük. Bir üretici fındık unu, yağıyla fındık cipsi yapmış. Henüz deneme aşamasında ama neden böyle alternatif ürünler yapılıp tüketilmesin" dedi.