Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Küresel gelişmelerin etkisiyle bir süredir etkisini hissettiğimiz enflasyon meselesinin de üstesinden gelerek Türkiye yüzyılını hep birlikte inşa edeceğiz” dedi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin koordinasyonunda hazırlanan Katılım Finans Strateji Belgesi’nin tanıtım toplantısında özetle şunları söyledi:
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanPandeminin de etkisiyle ilişkiler flört uygulamaları üzerine taşındı. Geçtiğimiz günlerde bir platformda yayınlanan belgesel diziyle işin korkunç boyutu da yeniden gözler önüne serildi: Flört dolandırıcılığı... Peki flört uygulamaları nasıl güvenli kullanılır, dolandırıcılığa karşı neler yapılır... Uzmanlar Hurriyet.com.tr için yanıtladı.
#Flört UygulamasıTürkiye’nin geçen haziran ayından bu yana 69 ülkeyle gerçekleştirdiği Otomatik Bilgi Değişimi, 31.05.2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın Resmi gazetede yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girdi. İkamet kaydı yurtdışında olup da Türkiye’deki finansal banka bilgilerinin mukimi oldukları dış ülkelerin maliye daireleriyle paylaşan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye’nin 2017 yılında altına imza koyduğu ve 2019 yılında onaylanan, global ölçekteki vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi amaçlayan bir uluslararası anlaşmayı uygulamakla yetkili kılındı.
#Otomatik Bilgi DeğişimiBu yılın haziran ayından itibaren Türkiye’nin uygulamaya koyduğu Finansal Hesap Bilgilerinin Karşılıklı Olarak Otomatik Değişimi Anlaşması nedeniyle Türkiye’deki hesap bilgilerinin ikamet ettikleri ülkeye bildirilmesini engellemek isteyenlerin, bu çabası sonuçsuz kalacağa benziyor. Çünkü Türkiye’de Otomatik Bilgi Değişimi’nden sorumlu yetkili kurum olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre, apar topar kapatılan banka hesapları da, ertesi yıl, kişinin mukimi bulunduğu ülkedeki yetkili maliye birimlerine bildirilecektir.
#Www.Gib.Gov.Tr/Uluslararasi_MevzuatTürkiye’nin 2017 yılında taraf olduğu ve Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 31.5.2021 tarihinde Resmi gazetede yayımlayarak uygulamaya koyduğu Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’na göre, finansal hesap bilgilerine ilişkin 69 ülkeyle yaptığı bilgi paylaşımında baz alınan kriter vatandaşlık değil, mukimliktir. Diğer bir ifadeyle, finansal bilgileri paylaşılacak kişinin Türk vatandaşı veya çifte vatandaş olmasının hiçbir önemi yok.
#AlmanyaTürkiye’nin 2017’den bu yana tarafı olduğu Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’na göre, imzacı ülkeler karşılıklılık ilkesi temelinde ilgili ülkelerin mukimlerine ait finansal hesap bilgilerini, finansal kuruluşlardan toplayıp ayrı bir talep gerekmeksizin, diğer bir ifadeyle ‘otomatik’ olarak her yıl ilgili ülkeyle paylaşıyorlar. Anlaşmaya uymayan ülkelerin ise kara listeye gireceği ve muhtelif yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı açıklandı.
#Almanya-TürkiyeYeni yazı dizimizde, yaklaşık olarak 6 aydır yürürlükte olan ve Avrupalı Türkleri, özellikle Almanya’da yaşayanları tedirgin eden bir uygulamayı işleyeceğiz. Konumuz, Türkiye’nin daha önce altına imza attığı ancak geçen haziran ayından bu yana uyguladığı, Avrupa ve 70’e yakın ülkeyle vergisel ve finansal konularda yaptığı otomatik bilgi paylaşımı. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşma gereği, Avrupa ülkelerinde yaşayan ancak memleketlerindeki finansal hesap bilgileri mukimi oldukları ülkelerle otomatik olarak paylaşılması, birçok Avrupalı Türk’ü haliyle endişelendiriyor.
#AlmanyaHürriyet, Avrupalı Türkleri yakından ilgilendiren ‘Otomatik Bilgi Değişimi’ konusunu araştırdı. ‘Otomatik Bilgi Değişimi’ nedir? Hangi ülkeler arasında, neden imzalandı? Kimleri ve hangi hesapları kapsıyor? Türkiye bu anlaşmaya neden imza attı? Yaşadığınız ülkeyle hangi bilgiler paylaşılacak? Kişisel verilerinizi koruma altına alabilir misiniz? Adres değişikliğini kimler yapabilir? Çifte vatandaş Türklerin durumu ne? Türkiye’ye yerleşenlerin ne yapması gerekir? Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar Hürriyet'e anlattı...
#Avrupadan HaberlerHerkesin COVID-19 nedeniyle alarma geçmesi ve çoğu çalışanın ‘ev ofis’ düzenini tercih etmesi hacker’lara fırsat yarattı. Örneğin salgınla ilgili önemli bilgiler içerdiğini iddia eden e-postalar güvenliğinizi riske atabilir. Kişisel bilgisayarınızı iş için kullanmaksa kurumsal verileri tehlikeye sokuyor.
#HackerCumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu. Plana göre, 2023 yılında gayri safi yurt içi hasılanın 1 trilyon 80 milyar dolara, kişi başına gelirin 12 bin 484 dolara yükseltilmesi, ihracatın 226,6 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. İşsizlik oranının yüzde 9,9'a düşürülmesi, enflasyon oranlarının kalıcı bir biçimde düşük ve tek haneli rakamlara indirilmesi hedeflenen plana göre, söz konusu dönemde 4,3 milyon ilave istihdam yaratılacak. Planın vizyonu "Daha fazla değer üreten, daha adil paylaşan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye" olarak belirlendi.
#On Birinci Kalkınma PlanıMaliye Bakanı Naci Ağbal, OECD tarafından oluşturulan ve 116 ülkenin imzaladığı Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi kapsamında şu an için bilgi paylaşımı yapılan ülke bulunmadığını söyledi. Bakan Ağbal, “AB ülkeleri başta olmak üzere, diğer ülkelerle bilgi paylaşımına başlamamız için gereken idari, teknik ve yasal yapı, 2019 yılının sonuna kadar tamamlanacak” dedi.
#Naci AğbalMaliye Bakanı Naci Ağbal, OECD tarafından oluşturulan ve 116 ülkenin imzaladığı "Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi" kapsamında şu an için bilgi paylaşımı yapılan ülke bulunmadığını belirterek, "Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, diğer ülkelerle bilgi paylaşımına başlamamız için gereken idari, teknik ve yasal yapı, 2019 yılının sonuna kadar tamamlanacak." dedi.
#Sistem