Yemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkÖnceki yazımda bahsettiğim Londra’daki ‘Cradle of Food’ (Yemeğin Beşiği) etkinliğini anlatmaya devam... Bu hafta ortamı ve hazırladığımız yemekleri konuşalım istedim. Herkesin aynı sofranın etrafında toplanıp özveriyle ve imece usulü çalıştığı bu özel etkinlikte, özellikle yabancı yemek yazarlarının depremlerden etkilenen bölgenin yemeklerini tadıp tanıması çok önemliydi.
#(Yemeğin BeşiğiHürriyet yazarı Vedat Milor’un “Üst düzey restoran şefleri artık mutfaklarına uğramıyor” sözleri gastronomi dünyasında tartışma yarattı. Peki bu işin doğrusu ne? Şef, mutfağının başında mı olmalı, yoksa ulusal ve uluslararası etkinliklere mi katılmalı? İşin uzmanlarınasorduk, işte yorumları...
#Vedat MilorSon dönemde en sevilen tavuklu lezzetlerden biri olan buffalo kanatları Gelinim Mutfakta ile mutfaklarımıza geliyor. Evde kolayca yapılabilen bir yemek olan buffalo kanatları tarifi de oldukça pratik. Peki, buffalo kanatları nasıl yapılır? İşte, Gelinim Mutfakta buffalo kanatları tarifi ve malzemeleri...
#Gelinim Mutfakta Buffalo KanatlarıGelinim Mutfakta fellah köftesi tarifi ile sofralarımıza konuk oluyor. Günün yemeği olan fellah köftesi en lezzetli yapan gelinlerin el becerileriyle kayınvalidelere sunulacak. Peki, fellah köfte nasıl yapılır, nerenin yemeği? İşte, fellah köftesi tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları...
#Gelinim Mutfakta Fellah KöfteAyvalık’ta son birkaç yıldır farklı tarzda mutfaklara sahip mekânların açılması ve en önemlisi bunu sürdürebilmeleri gastronomik renklilik adına heyecan verici. ‘Rakı–balık–Ayvalık’ üçlemesine itirazım yok fakat biraz farklılıktan kimseye zarar gelmez. Geleneksellik iyidir ama arada heyecan yaratmak da gereklidir. İşte geçen yıllarda yarattıkları heyecanı sürdürenler, yeniler ve klasiklerle Ayvalık-Cunda lezzet rehberimiz...
#Gastronomi“Bir süredir yoktum, demişler ‘Öldü’ şimdi yazsınlar bakalım ‘efsane’ geri döndü!” İlk kim tarafından kullanıldı bu tabir çok araştırdım ama bulamadım ancak kim demişse ispatlayamam ama Adana Portakal Çiçeği Festivali için söylediğine yemin edebilirim. Pandemi sebebi ile 2 yıldır sokakta yapılamayan karnaval 10. yılında yeniden ait olduğu yerde, sokaktaydı ve öylesine coşkuluydu ki dünyaca ünlü sokak karnavalı Rio sönük kaldı. Sadece Türkiye değil dünyanın dört yanından gelen turistler dahil iki milyon kişi sokaklardaydı. 3 günde 40 ton et tüketilen kent gastronomi ve eğlencenin başkenti olarak uluslararası arenaya çıkmak istiyor. Nasıl mı? Yerinde inceledim.
#Adana Portakal Çiçeği FestivaliGayrettepe’deki Akl-ı Selim Ocakbaşı’na kebap için gitmiştim, mezeler konusunda fazla beklentim yoktu. Yanılmışım çünkü kaliteli malzemeyle yapılmış taze mezeleri az ama özdü. Pek çok mekân gibi gideceğimden habersizlerdi. Özellikle belirtiyorum çünkü bana özel meze veya kebap hazırlanmasına imkân yok.
#AdanaÜlkemizin her bölgesinde oldukça gelişmiş bir yapı ve etkileyici güzellikler bulunmaktadır. Bu bölgeler arasında Akdeniz Bölgesi de yer almaktadır. Akdeniz Bölgesi'nin meşhur illerinden birisinin ilçesi olan Silifke ise oldukça önemli şehirlerden birisidir. Sizler için Silifke nerede, hangi şehrin ilçesi? Silifke ilçesinin nesi meşhur tüm detayları ile derledik.
Ekranların sevilen sevilen yarışma programı Gelinim Mutfakta fellah köftesi ile sofrala konuk oluyor. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde karşılaştığımız fellah köftenin pişerken dağılmaması en önemli noktasıdır. Dilediğinizde buzlukta dondurup uzun süre kullanabileceğiniz dağılmayan fellah köftesi tarifi ve malzemeleri hemen aşağıda...
#Gelinim Mutfakta Fellah KöfteHep etleriyle anılıyor ama Adana’nın yöresel baharat çeşitleri, biber salçası ve sarımsakla farklılaştırdığı fellah köftesi de çok özel bir tat... Sarılma ve kesilme tekniğiyle yıldızlaşan karakuş tatlısıysa her zaman favorim. Adana deniz mahsulleri bakımından da çok zengin. Tüm dünyada talep gören ve oldukça yüksek fiyata satılan mumlu havyar, bölge gastronomisine değer katacak ürünlere en güzel örneklerden biri...
#Adana MutfağıYemek programlarının artmasıyla birlikte yöresel bir lezzet olan fellah köftesi de adı çok duyulan yemeklerden biri oldu. Fellah köftesi tek başına oldukça lezzetlidir. Fakat kullanılacak olan domates rendesi yaz domatesleri ile olursa lezzeti birkaç kat daha da artacaktır. Aynı zamanda içerisine eklenecek sosta kullanılacak olan sarımsak miktarı isteğe göre biraz daha arttırılırsa daha da leziz bir fellah köftesi tüketmiş olacaksınız. Peki, fellah köftesi hangi yöreye ait? Fellah köftesi nasıl yapılır? İşte malzemeleriyle fellah köftesi tarifi
#Fellah Köftesi Hangi Yöreye AitAyvalık, sonu ille denize kavuşan daracık taş sokaklarından Çamlık’a, Sarımsaklı’dan Cunda’ya hayallerdeki Ege kasabası. Girit’ten ve Midilli’den esen lezzet rüzgârıysa zeytinyağına ve balığına meftun. Tabak tabak Ayvalık-Cunda turumuzda gelenekseli de var, modern adresler de....
#YAZARDeniz mahsulleri ve özellikle kabuklular, envai çeşit ot, tazecik sebzeler ve bir de Ayvalık mutfağının simyası zeytinyağı... Tüm bunlara Girit ve Midilli’den mübadeleyle gelenlerin yemek kültürü de eklenince, Türkiye’nin geri kalanından ayrışan bir mutfak çıkıyor ortaya. Şunu son derece net söyleyebilirim: Ayvalık’ta kötü yemek bulmak uğraş ister.
#BalıkesirBulgurun en anlamlı halini kazandığı tariflerden birisi olan fellah köftesi (sarımsaklı köfte), ülkemizin hemen her köşesinde farklı isimler ve küçük tarif farklılıkları ile sofralara konuk oluyor. Bugün size, baharat ve tercihen bir miktar acı yoğunluğunu hissedebileceğiniz biraz daha güneyli bir fellah köftesi tarifi vermeye çalışacağım. İşte servis tabaklarınızda yerini alacağını umduğum leziz fellah köftesi tarifi...
#Fellah Köftesiİlk kez 1900'lü yıllarda ortaya çıkan vegan beslenme tarzı, Türkiye'de son yıllarda daha çok hayatımıza girmiş durumda. Hayvanların giyim ve gıda başta olmak üzere başka amaçlar üzerine maruz kaldıkları sömürüden kaçınan bir yaşam biçimi olarak özetlenen veganlık, aslında bizler için hala bir muamma.
#VeganlıkTV8 ekranlarında yayınlanan MasterChef Türkiye'nin 38. bölümünde yarışmacılar gazilere konuk oldu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na özel Atatürk'ün en sevdiği yemekleri yapan yarışmacılar, dokunulmazlık ve eleme heyecanı için mücadele etti. Kırmızı veya mavi takımdan en başarısız yemeği yapan 2 isim eleme potasına girdi. Peki, MasterChef'te bu hafta eleme adayları kimler oldu? Dokunulmazlığı kim kazandı? İşte, merak edilenler.
#Masterchef Elem AdyalarıOyuncu Elit İşcan’a yönelik cinsel saldırıda bulunarak hakaret ve küfür ettiği iddia edilen Efecan Şenolsun’un yargılanmasına başlandı. Sanık savunmasında, “Olay günü hiç yalnız kalmadık. Kendisine hiçbir şekilde cinsel saldırı veya tacizde bulunmadım. Böyle bir isnatta bulunulmasını sindiremiyorum” dedi.
#Elit İşcanTV8 ekranlarında yayınlanan O Ses Türkiye, geçtiğimiz haftalarda yeni sezonu ile sevenlerine merhaba dedi. O Ses Türkiye'de yeni heyecan ve rekabet başlarken, bu sezon formatta yapılan "jüri bloklama özelliği" değişikliği, izleyenler tarafından merak konusu oldu. Peki, O Ses Türkiye'de jüri bloklama özelliği nedir? Bloklama ne anlama gelir? İşte, merak edilenler.
#O Ses Türkiye Bloklama NedirTavuk ve bulgur, her ikisi de Türk mutfağının en sevilen lezzetleri ancak bir araya geldiklerindeki lezzet hiçbir yemekte yok. İşte tam da bu nedenle tavuk ve bulguru bir arada kullanabileceğiniz bir tarif derledik. Peki, tavşan içi yemeği nasıl yapılır? Tavşan içi yemeği tarifi
#Tavşan İçi Yemeği Nasıl YapılırAdana’nın en güzel zamanı nisan... Sarı sıcak bastırmadan, portakal çiçeklerinin kokusu tüm şehri sarmışken... Üstelik bu bereketli kenti insanıyla, yemeğiyle, tarihiyle ve doğasıyla tanımak için bir de güzel bahanemiz var: Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı... Geçen yıl gibi bu yıl da 1 milyondan fazla insanın katılması beklenen karnaval için yerinizi erkenden ayırtın.
#Adana