'İslam'ın Altın Çağı' olarak adlandırılan dönemde yaşamış ünlü filozof ve bilim insanı Farabi, Batı'da Alpharabius adıyla biliniyor. Aynı zamanda gökbilimci, mantıkçı ve müzisyen de olan Farabi, yorumları ve incelemeleri sayesinde Orta Çağ'ın en önemli aydınları arasında yer alıyor. Peki, Farabi kimdir? İşte, Farabi hakkında bilinmesi gerekenler...
#FarabiEğitim, bir değer kazandırma süreci olarak tanımlanabilir. Değer, insanın hem kendisi hem de çevresiyle ilişkilerinde düşünce, duygu ve davranışlarını biçimlendiren bir olgu. Bireylere şahsiyet, yani kişilik, karakter, kimlik kazandırdığı gibi toplumsal yapının da önemli belirleyicisi. Davranış bilimciler ve sosyal psikologlar değerlerin bir yandan bireysel tutum ve davranışları, bilişsel süreçleri etkilediğini, diğer yandan toplumun kültürel kalıplarıyla etkileşimde bulunduğunu ve onları yansıttığını belirttiler. Onun için değer, bir kişi ya da bir topluluğun ideal kabul ettiği var olma ya da hareket etme tarzıdır.
#Konuk Yazarİdealar kuramı Antik Yunan felsefesinin en önemli düşünürlerinden biri olan Platon'a aittir. Platon'a göre, varlık dairesi, idealar ve görüngüler dünyası olarak ikiye ayrılır. Şu an içinde yaşadığımız dünya beş duyu ile algılanabilen görüngüler dünyası olsa da bir yanılsamadan ibarettir. Her şeyin mutlak, saf ve mükemmel hali ise idealar dünyasında yer almaktadır. İdealar kuramı nedir ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimÜstün yetenekli çocuklar; aynı yaş, deneyim ve çevre şartları içinde olan akranlarına göre, üstün başarı gösteren, yaratıcı ve liderlik kapasitesine sahip oldukları için matematik fen gibi alanlarda ve sanatsal alanlarda yüksek başarı sergileyen, çocuklardır. Bu özellikteki çocuklar, genellikle okulca eğitimin yanında farklı eğitim hizmetleri ve etkinliklere ihtiyaç duyarlar.
#AYŞEN BAKİOĞLU KİMDİR?Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, ‘Sen değiştin’ diyenlere “Evet çok şükür değiştim. Sabahımla akşamım aynıysa, vaktimi ziyan etmişimdir” cevabını veriyor ve ekliyor: “Yol arkadaşım gibi davranıp ilk fırsatta farklı kayığa atlayanlar da oldu. Bunları görmekten üzgün değilim. İnsan detoksu yapıyorsunuz.”
#GazetehaberleriFilozoflar kelime anlamı olarak bilgelik aşığı kişileri ifade etmek için kullanılmaktadır. Siz de İslam filozofları ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyebilirsiniz. İlk İslam filozofu kimdir? Tarihte ilk dönem filozofları kimlerdir? Siz de ilk İslam filozofunun kim olduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. İlk dönem filozofları ile ilgili olarak merak edilen tüm detayları derledik.
#İlk İslam Filozofu Kimdir?Tevfik Özlü, Bilim Kurulu Üyesi olarak yapmış olduğu çok önemli açıklamalarla dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle Covid ile mücadele sürecinde ekran karşısından önemli bilgiler vererek halkı bilgilendiren Tevfik Özlü, uzmanlığını ise İç Hastalıkları alanında gerçekleştirdi. Peki, Tevfik Özlü kimdir nereli kaç yaşında? İşte, o isim hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Tevfik Özlü2019’un sonlarında başlayan ve birkaç ay gibi kısa bir sürede dünyaya hızla yayılan COVID-19 salgını, ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 2020 yılı Mart ayından itibaren toplumun yaşam biçimini değiştirdi. COVID-19 salgını, sağlıkla birlikte ekonomi, turizm, ulaşım, sanayi gibi sektörlerin yanı sıra, eğitim alanında da hızla radikal kararların alınmasına yol açtı.
#EğitimTürkçede yazın türleri manzum (şiir) ve mensur (düz yazı) olmak üzere ikiye ayrılır. Düz yazılarda yer alan paragraflara metin denir. Kısa yazılar genelde giriş - gelişme - sonuç bölümü olmak üzere üç paragraftan oluşur. Uzun yazılarda paragraf sayısı daha fazla olabilir. 8. sınıflar için Metinle İlgili Sorular Sorma ve Soruları Cevaplama konusunu örnek metinlerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Metinle İlgili Sorular Sorma Ve Soruları Cevaplama Konu AnlatımıSiyaset felsefesi, yönetim biçimleri, iktidar, toplum ve yargı gibi konuları ele alan bir felsefe dalıdır. Platon'un kaleme aldığı ''Devlet'', siyaset felsefesine dair yazılmış ilk kitap olarak görülür. İslam filozoflarından biri olan Farabi de ''İdeal Devlet'' adını verdiği eserde toplum ve devlet kavramlarını incelemiştir. Siyaset felsefesinin temsilcileri kimdir, temel kavramları nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Siyaset Felsefesi Nedir?Trabzon Maçka Köprüyanı Mahallesi'nde teröristlerin saldırısı sonrası şehit olan Eren Bülbül, ölümünün üzerinden geçen 3 yılın ardından unutulmadı. 11 Ağustos 2017 tarihinde şehit olan Eren Bülbül, sosyal medya üzerinden paylaştığı 'Biri de çıkıp demiyor ki Eren iyi ki varsın' sözleriyle hafızalara kazındı. Eren Bülbül'ün şehit olmasının ardından milyonlarca kişi, sosyal medya üzerinden 'İyi ki varsın Eren' etiketi ile paylaşımlar gerçekleştirdi. Peki, Eren Bülbül kimdir? İşte, Eren Bülbül hakkında merak edilen detaylar
#Eren BülbülEren Bülbül, Trabzon'un Maçka ilçesinde 11 Ağustos 2017 tarihinde teröristler tarafından şehit edilmişti. Eren Bülbül'ün 3 yıl önce bugün attığı bir paylaşım ise akıllardan silinmedi. Sosyal medya üzerinden 'Biri de çıkıp demiyor ki Eren iyi ki varsın' sözlerini paylaşan Eren Bülbül, şehit olmasının ardından yüz binlerce kişinin 'İyi ki varsın Eren' paylaşımları ile uzun süre sosyal medya gündeminde yer aldı. İşte, hafızalardan silinmeyen Eren Bülbül hakkında detaylı bilgiler
#Eren BülbülKuruluş Osman’da Emre Basalak'ın canlandırdığı Gündüz Alp karakteri şimdiden dikkatleri üzerine çekti. Dizinin kadrosunu inceleyenler, hem Emre Basalak'ın hem de Gündüz Alp'ın hayatına dair bilgileri merak ediyor. Peki, Emre Basalak ve Gündüz Alp kimdir? İşte, oyuncu ve karaktere ilişkin bilgiler…
#Emre Basalak'ın Canlandırdığı Gündüz AlpKKTC’deki Doğu Akdeniz Üniversitesi, ilk kurulan devlet üniversitesi. Bu yıl 40’ncı yılını kutluyor. Bugüne kadar aralarında milletvekili, iş insanı, sanatçı binlerce mezun veren üniversite, uluslararası üniversite derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından sıralamalarda üstte yer aldı. 65 bin mezunu olan üniversitenin Rektörü Prof. Necdet Osam, tüm üniversite çalışanlarının seçimi ile göreve geldi.
#Prof. Dr. Necdet OsamNâzım Hikmet’in Polonyalı kökeni bilinir ama Sırp kökeni bilinmez. Büyükdedesi Ömer Lütfi Latas, Ortodoks Sırp’tır. Müslüman olunca Osmanlı ordusunda Rumeli Müşirliği’ne kadar yükselmiştir. Bosna’nın ıslahatında görevlendirilmiştir. Nobel ödüllü yazar İvo Andriç “Ömer Paşa”nın Saraybosna günlerini romanlaştırmıştır. Peki Kusturica ailesi, astığı astık kestiği kestik Ömer Paşa’dan korkup mu Müslüman olmuştur? Tarih sayfalarını geriye doğru çevirdikçe bakın ne tür gerçeklerle yüzleşiyorsunuz...
ALMANYA Alevi-İslam Birliği Başkanı Alişan Hızlı, Almanya’da bir bildiri yayınlamış. Türk hükümetinin, İsrail’in Mavi Marmara’ya yapılan İsrail saldırısı lanetlerken bir konuya daha değinmiş... Özel yetkili Cumhuriyet savcıları tarafından eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın sorgulanmasına ve avukat Ali Hadi Emre’nin tutuklanmasına tepki gösteriyor Hızlı...
TBMM’de anayasa maratonu, Siirt’te çocuklara tecavüz, İzmir’de seri katil, Ankara’da Gökçek derken ülke gündeminden herkes gibi bana da fenalık geldi. Bu hafta sinirlerinizi daha da germemek için farklı bir şeyler aktarmak istedim. Sözü fazla uzatmadan da konuya gireyim.
KARADENİZ Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, geçen cumartesi gecesi sahnede oyun sırasında fenalaşarak yaşamını yitiren Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçısı 42 yaşındaki Halil Ayan'ın kanında H1N1 virüsü (domuz gribi) tespit edildiğini açıkladı.