Fakir Baykurt haberleri sayfasında Fakir Baykurt hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 317 Fakir Baykurt haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bursa’da Nilüfer Belediyesi, 2020 yılın yazarı Fakir Baykurt etkinlikleri kapsamında ‘Fakir Baykurt Edebiyatında Göç’ başlığıyla dijital bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiye konuşmacı olarak katılan isimler, Baykurt’un eserlerine yansıyan göç olgusunu ve göçün toplumsal boyutlarını, yazarın yaşam hikâyesi üzerinden anlattı.
#Fakir BaykurtKöy Enstitüleri, tarihimizin en önemli eğitim yuvalarının başında geliyordu. Kısacık ömrüne rağmen onlarca yazar, şair, öğretmen, bilim insanı, aydın yetiştirdi. O aydınlardan biri hiç kuşkusuz ki Fakir Baykurt’tu. Yazıları kitap oldu, kitapları filme çekildi. Peki, ama bu büyük yazarın nasıl bir yaşamı vardı? Yazarın kızı Işık Baykurt’la buluştuk, Fakir Baykurt’un özyaşam öyküsünü konuştuk.
#Fakir BaykurtKöy Enstitüleri, tarihimizin en önemli eğitim yuvalarının başında geliyordu. Kısacık ömrüne rağmen onlarca yazar, şair, öğretmen, bilim insanı, aydın yetiştirdi. O aydınlardan biri hiç kuşkusuz ki Fakir Baykurt’tu. Yazıları kitap oldu, kitapları filme çekildi. Peki, ama bu büyük yazarın nasıl bir yaşamı vardı? Yazarın kızı Işık Baykurt’la buluştuk, Fakir Baykurt’un özyaşam öyküsünü konuştuk.
#Fakir BaykurtBesin alerjisi, çocukların gelecekte birçok sağlık sorunuyla karşılaşmasına sebep olabilen önemli bir rahatsızlık. Üstelik Türkiye’de besinlere alerjisi olan çocukların sayısı hızla artıyor. Bu konuda farkındalık yaratmak için 15-21 Mayıs tarihleri, Besin Alerjisi Farkındalık Haftası olarak kabul edildi. Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan ile konuştuk.
#Çocuk BeslenmesiFakir Baykurt, Türk edebiyatının tartışmasız öncülerinden biri. Köy Enstitülerinden yetişen bir yazar. Anılarını ve Köy Enstitüsü tartışmalarını “Unutulmaz Köy Enstitüleri” kitabında toplamış. Literatür Yayınları’ndan çıkan bu muhteşem eser, hem Türkiye yakın tarihine farklı bir bakış açısı getiriyor hem de benzersiz bir okuma sunuyor.
#Fakir BaykurtDuisburg Şehir Arşivi (Stadtarchiv Duisburg), her yıl düzenlediği özel bir toplantıyla, şehrin tarihinde iz bırakan ve göç ile entegrasyona katkı sağlayan kişi, kurum ve kuruluşları onurlandırmaya devam ediyor. Bu yılki etkinlikte, 1973-1988 yılları arasında Duisburg’da faaliyet gösteren ve kültür hayatına damga vuran Kaynar Kitabevi de onurlandırıldı.
#Duisburg Şehir ArşiviKısa bir süre önce yaşamını yitiren ünlü ressam, heykeltraş Prof. İsmail Çoban 15 Kasım günü kimseye haber verilmeden Wuppertal’da toprağa verildi. İnsanlara küskün hayata veda eden Çoban’ın vasiyeti üzerine cenaze törenine aile bireyleri dahil yedi kişi katıldı.
#AVRUPADAN HABERMüzik dünyasında ‘Emre Teo’ adıyla tanınan Osman Emre Turan, geçen yıl Marmaray’da çıkan tartışma sonrası ortamı neşelendirmek için gitar çalıp şarkı söyleyince bir anda tanındı. Doğuştan görme engelli şarkıcı, dijital platformlarda paylaştığı cover’lar ve kendine ait besteleriyle geniş bir dinleyici kitlesine ulaşmayı başardı. Piyano, ud ve gitar çalan 24 yaşındaki Emre, edebiyatla da yakından ilgileniyor. Öyle ki iki usta şairin; Attilâ İlhan ve Nâzım Hikmet’in şiirlerine beste bile yapmış. İleride adından daha sık söz ettireceğine inandığım bu genç yetenekle “Duygularımı yansıtma aracım” dediği müziğe olan tutkusunu konuştuk...
#Emre TeoYeni yılın ilk günü, Vino Locale’deydim. Kumbasar çiftinin bu butik şef restoranı bölgede ilk kez verilen Michelin ödüllerinin yıldızı oldu. Şefin İtalyan mutfağındaki ustalığı, kuzugöbeği mantarlı taze makarnada iyice katmerleniyor. Dana yanak harikaydı. Bu lezzet son zamanlarda oldukça popüler, bilen bilmeyen pişiriyor. Bilmeyen, gitsin orada yesin de öğrensin…
#Vino LocaleSevgilisiyle birlikte daha kaliteli vakit geçirmek isteyen kişiler, haftada bir ya da iki kez kitap okuma günleri düzenleyebilir. Daha sonrasında okunan kitaplar üzerine konuşmak, sevgililerin ilişkisini ve iletişimini olumlu yönde etkiler. Sevgiliyle birlikte hangi kitaplar okunabilir? Yazar ve kitap isimlerini türlerine göre listeledik.
Oyuncak seçimi çocuğun gelişimi için çok önemlidir. “Barbie” filmi, bu oyuncakları yeniden tartışmaya açtı. Uzun yıllar boyunca ‘mükemmel kadın’ imajı yaratan Barbie oyuncaklarına eleştiriler üzerine sosyal hayatta karşılaşabileceğimiz oyuncaklar da eklenmişti ama eleştirilerin ardı arkası kesilmiyor. Kimine göre 2 saatlik film bir ‘oyuncak reklamı’, kimine göreyse pembe renklerle boyalı cinsiyetçi bir yapım. Bir anda büyük bir ‘Barbie akımı’ başladı. Peki, renkler ve Barbie oyuncakları bize ne söylüyor? Uzmanlara sorduk.
#Ömür Kurtİlhan Koman, Can Yücel, Orhan Kemal, Fakir Baykurt... Hayatlarını sanatla geçirmiş babalar. Üstelik sadece kendi evlatlarını değil, birçok çocuğun hayatına eserleriyle dokunmuş, onları değiştirmiş insanlar... Tuhaftır ki onlar neredeyse hiç Babalar Günü kutlamamış. Ama evlatları onların kültürel mirasını geleceğe aktarmayı vazife bilmiş. Babalar Günü vesilesiyle kültür-sanat dünyamızın çınarlarını evlatları anlattı.
#İlhan KomanZihni Göktay’la beraberiz. Onu Tosun Paşa ve Atla Gel Şaban gibi kült filmlerle beraber Bizimkiler, Cennet Mahallesi gibi dizilerden de tanıyoruz. Ancak asıl evi; 49 yılını geçirdiği İstanbul Şehir Tiyatroları… Lüküs Hayat’ın 28 yıl boyunca hiç değişmeyen tek oyuncusu. “Bugüne kadar 76 oyunda, 30’dan fazla filmde oynadım, dünyanın senaryosunu okudum. İyi ezber yaptığımdan bana ‘Hafız Zihni’ derlerdi. O dönemin meşhur ‘Grundig TK176 teybi gibiydim” diyor...
#Zihni GöktayEğitimci-yazar Bahattin Gemici’nin, 17 Nisan 1940’ta ülkenin 21 bölgesinde Hasan Âli Yücel ile İsmail Hakkı Tonguç’un öncülüğünde kurulan köy enstitülerini ve öğrenim gördüğü Hasanoğlan’ı konu alan ‘Hasanoğlan Destanı’ adlı kitabı çıktı.
#AlmanyaYazar Buket Uzuner, son yüzyılda gezegene, doğaya, hayvanlara, çocuklara, kadınlara gösterdiğimiz saygısız tavra duyduğu öfkeyle 2008 başında yazmaya başladığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin son romanı ‘Ateş’ ile karşımızda. Yazar “İnsan haksızlıklara karşı isyan etmez, çığlık atmazsa çıldırıyor. Benim çığlığımsa yazarak anlatmak” diyor.
#Buket UzunerEditörlüğünü Semih Gümüş’ün yaptığı, 2010 Memet Fuat Yayıncılık Ödüllü Köprü Kitaplar koleksiyonu, çağdaş şiirimizin en önemli şairlerinden Haydar Ergülen’in çocukluk ve gençlik anılarından derleyerek kaleme aldığı ‘Şu Benim Mavi Babam’la devam ediyor. Engülen, “Bir babalar bir de hevesler eskimez” diyerek başlıyor anlatmaya, “Orta İki’den Terk”, Eskişehir Sanayi Çarşısı’ndan kaportacı Kel Hasan Usta’yı. Bir diğer deyişle o mavi babasını.
#Haydar ErgülenYurtdışında en çok gittiğim ülke Almanya’dır. Frankfurt Kitap Fuarı’nın çok eski bir ziyaretçisiyim. Almanya denildiğinde göç kavramı tartışılır. Oradaki yazarlardan söz edilir. Ne yazık ki Türkiye’de onların kitapları çok bilinmez, yayınlananlar da gerekli ilgiyi görmez.
#Bekir YıldızHayvanlarla insanlar arasındaki bağ ve bunun kuralları konusu sevgili arkadaşımız Mario Levi sayesinde yeniden gündeme geldi. Bir sokak köpeğinin saldırısına uğradı biliyorsunuz. Kendisine buradan da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hayvan haklarını yazarken insanın yaşama hakkını da unutmuş değilim. Konu gündeme gelmişken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayını olan ‘Hayvan Hakları Tarihi ve Türkiye’ kitabından söz etmek istiyorum.
#Hayvan HaklarıÖzellikle kadın sorunlarını, kendi deyimiyle ‘insanın içini acıtacak’ şekilde yüzümüze vuran hikâyeleriyle, edebiyatımızın en üretken isimlerinden, sayısız ödül sahibi yazar Ayla Kutlu bu ay 84. yaşını kutluyor. Onunla Ankara’daki evinde buluştuk, hem eski albümleri karıştırdık hem de hiç eskimeyen kadın meselelerini konuştuk. Kendi hikâyesi de romanları gibi inişli çıkışlı, çetrefilli, mücadeleci...
#Ayla Kutlu